Jump to content

Dunkelweizen: fermentacja stoi na 5blg od 10 dni


Figlarz

Recommended Posts

Koledzy, proszę o poradę lub przestrogę. 

 

1.03.2016 uwarzyłem ciemne pszeniczne:

  • pszeniczny 2,2kg

  • monachijski 0,8kg

  • wiedeński 0,8kg

  • karmelowy ciemny 0,2kg

  • czekoladowy 0,1kg

  • chmiel lubelski 30g

  • BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's

 

Zacieranie:

20' - 44 C

20' - 63 C

80' - 72 C

dodany słód czekoladowy po negatywnej próbie jodowej

15' - 72 C

wygrzew

 

filtracja, do gotowania trafiło ok. 19 litrów 11 blg

 

2.03.2016 rano zadałem uwodnione drożdże M20 Mangrove Jack's. Brzeczka natleniona, drożdże ruszyły wieczorem, wszystko w temp otoczenia 17-18 stopni. 

 

Pomiar 11.03.2016 - 5blg

12.03.2016 - podniosłem temp w kilka godzin do 23 stopni, napowietrzyłem lekko (przez bujanie fermetorem) i zostawiłem w spokoju. 

 

Pomiar 20.03.2016 - 5blg

 

Chcę dziś zabutelkować piwo dodając 5g cukru na litr. Fermentacja stoi od 10 dni, nie widzę sensu, aby jeszcze czekać, ale 5blg budzi moją grozę. Wstawiłbym kilka butelek do ciepła i po 5 dniach sprawdził, jak jest nagazowane i czy nie budować schronu. Dobry pomysł, czy zły i dlaczego? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

20 dni fermentacji no i 10 dni bez zmiany blg to chyba nie ma obaw przed butelkowaniem. Miałem kiedyś podobną sytuację, dla pewności dałem mniej surowca do refermentacji. Piwo nagazowało się wysokim poziomie ale nie wylatywało z butelki.

Link to comment
Share on other sites

W takim razie przygotuję butelki i działam. Na wszelki wypadek kilka butelek włożę do garnka i do ciepłego kąta. W międzyczasie będę zerkać na forum. Dzięki za odzew :) 

Link to comment
Share on other sites

80 min zacierałeś w 72C bi tak było w przepisie? Czy zacierałeś do pozytywnej próby jodowej? Jeśli to drugie to może słody były słabo zesrutowane lub słabej jakości. To spowodowało że zacieranie bardzo się przedłużyło i zatarło się na bardzo słodko (bo w temp 72C). Temu zostało Ci 5 blg.

Link to comment
Share on other sites

80 min zacierałeś w 72C bi tak było w przepisie? Czy zacierałeś do pozytywnej próby jodowej? Jeśli to drugie to może słody były słabo zesrutowane lub słabej jakości. To spowodowało że zacieranie bardzo się przedłużyło i zatarło się na bardzo słodko (bo w temp 72C). Temu zostało Ci 5 blg.

Tak, @redlum, trochę na taką odpowiedź liczyłem w duchu, bo z tą warką nie szło najlepiej. W przepisie było zacieranie w 72C przez 45min, do próby jodowej, a potem jeszcze przez 15 min ze słodem czekoladowym.

W trakcie zacierania robiłem za dużo innych rzeczy i nie dopilnowałem temperatury, która spadła do 62C, a próba jodowa wyszła pozytywnie. Musiałem podnieść temperaturę, próba jodowa w końcu wyszła dobrze (negatywnie), ale zeszło łącznie dobrze ponad 80minut. Z wydajnością też była katastrofa - zlałem do fermentacji  z 17 litrów. Jedynie notatki z warzenia mam na tyle szczegółowe, że kolejna warka wyszła już bardzo poprawnie. 

Piwo będzie słodkie, mam nadzieję, że te 5 blg nie wpłynie na bezpieczeństwo degustatorów. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.