Figlarz Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 Koledzy, proszę o poradę lub przestrogę. 1.03.2016 uwarzyłem ciemne pszeniczne: pszeniczny 2,2kg monachijski 0,8kg wiedeński 0,8kg karmelowy ciemny 0,2kg czekoladowy 0,1kg chmiel lubelski 30g BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's Zacieranie: 20' - 44 C 20' - 63 C 80' - 72 C dodany słód czekoladowy po negatywnej próbie jodowej 15' - 72 C wygrzew filtracja, do gotowania trafiło ok. 19 litrów 11 blg 2.03.2016 rano zadałem uwodnione drożdże M20 Mangrove Jack's. Brzeczka natleniona, drożdże ruszyły wieczorem, wszystko w temp otoczenia 17-18 stopni. Pomiar 11.03.2016 - 5blg 12.03.2016 - podniosłem temp w kilka godzin do 23 stopni, napowietrzyłem lekko (przez bujanie fermetorem) i zostawiłem w spokoju. Pomiar 20.03.2016 - 5blg Chcę dziś zabutelkować piwo dodając 5g cukru na litr. Fermentacja stoi od 10 dni, nie widzę sensu, aby jeszcze czekać, ale 5blg budzi moją grozę. Wstawiłbym kilka butelek do ciepła i po 5 dniach sprawdził, jak jest nagazowane i czy nie budować schronu. Dobry pomysł, czy zły i dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter88 Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 Jakie miałeś blg po gotowaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Figlarz Posted March 21, 2016 Author Share Posted March 21, 2016 Po gotowaniu wyszło 13blg (mierzone w temp. 24C). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jsakic Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 20 dni fermentacji no i 10 dni bez zmiany blg to chyba nie ma obaw przed butelkowaniem. Miałem kiedyś podobną sytuację, dla pewności dałem mniej surowca do refermentacji. Piwo nagazowało się wysokim poziomie ale nie wylatywało z butelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Figlarz Posted March 21, 2016 Author Share Posted March 21, 2016 W takim razie przygotuję butelki i działam. Na wszelki wypadek kilka butelek włożę do garnka i do ciepłego kąta. W międzyczasie będę zerkać na forum. Dzięki za odzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 80 min zacierałeś w 72C bi tak było w przepisie? Czy zacierałeś do pozytywnej próby jodowej? Jeśli to drugie to może słody były słabo zesrutowane lub słabej jakości. To spowodowało że zacieranie bardzo się przedłużyło i zatarło się na bardzo słodko (bo w temp 72C). Temu zostało Ci 5 blg. Figlarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Figlarz Posted March 21, 2016 Author Share Posted March 21, 2016 80 min zacierałeś w 72C bi tak było w przepisie? Czy zacierałeś do pozytywnej próby jodowej? Jeśli to drugie to może słody były słabo zesrutowane lub słabej jakości. To spowodowało że zacieranie bardzo się przedłużyło i zatarło się na bardzo słodko (bo w temp 72C). Temu zostało Ci 5 blg. Tak, @redlum, trochę na taką odpowiedź liczyłem w duchu, bo z tą warką nie szło najlepiej. W przepisie było zacieranie w 72C przez 45min, do próby jodowej, a potem jeszcze przez 15 min ze słodem czekoladowym. W trakcie zacierania robiłem za dużo innych rzeczy i nie dopilnowałem temperatury, która spadła do 62C, a próba jodowa wyszła pozytywnie. Musiałem podnieść temperaturę, próba jodowa w końcu wyszła dobrze (negatywnie), ale zeszło łącznie dobrze ponad 80minut. Z wydajnością też była katastrofa - zlałem do fermentacji z 17 litrów. Jedynie notatki z warzenia mam na tyle szczegółowe, że kolejna warka wyszła już bardzo poprawnie. Piwo będzie słodkie, mam nadzieję, że te 5 blg nie wpłynie na bezpieczeństwo degustatorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.