Jump to content

Refermentacja w petainerze


Drejpa

Recommended Posts

Siema muszę zakegować do znajomego na imprezę parę kegów piwa, planuje refermentować za kilka dni w petainerze, i teraz kwestia ile g glukozy trzeba tam dac zeby uzyskac pozadane nagazowanie? Potrzebuję nagazować do 1.3 bara 1.5bara i 1.7 bara, chce to zrobić glukozą i na 29 litrów bo zakładam że tyle zmieszczę do petainera. Nie powinienem dać 1/3 cukru którą bym dawał do butelek? Jest jakiś calc do tego? z góry dzięki ziomeczki pozdro. Jak już było to sorry nei znalazlem

Link to comment
Share on other sites

Sorry zwracam honor dawno tam nie zaglądałem i zapomniałem że przy kegowaniu podaje ciśnienie gazowania a nie ilość cukru.. W każdym razie już o tm było. Syp 1/2-1/3 tego co do butelek. Ja dawałem 60g na kega pepsi tj. ok 19L . Piwo było lekko gazowane, trochę za lekko i musiałem dogazowywać potem CO2 przed wyszynkiem. Teraz gazuję wszystko sztucznie. Na tym forum już prawie wszystko było trzeba tylko poszukać :)

 

Linki poniżej dotyczą innych kegów ale odnośnie gazowania to nie ma znaczenia.

 

http://www.wiki.piwo.org/Obs%C5%82uga_keg%C3%B3w_Cornelius_%28Pepsi%29

http://www.piwo.org/topic/4197-obsluga-systemu-cornelius-keg/

http://www.piwo.org/topic/4916-refermentacja-w-kegach/

http://www.piwo.org/topic/775-jak-wydostac-piwo-z-keg-a/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.