Skocz do zawartości

Refermentacja w petainerze


Drejpa

Rekomendowane odpowiedzi

Siema muszę zakegować do znajomego na imprezę parę kegów piwa, planuje refermentować za kilka dni w petainerze, i teraz kwestia ile g glukozy trzeba tam dac zeby uzyskac pozadane nagazowanie? Potrzebuję nagazować do 1.3 bara 1.5bara i 1.7 bara, chce to zrobić glukozą i na 29 litrów bo zakładam że tyle zmieszczę do petainera. Nie powinienem dać 1/3 cukru którą bym dawał do butelek? Jest jakiś calc do tego? z góry dzięki ziomeczki pozdro. Jak już było to sorry nei znalazlem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie mozesz uzywac kalkulator do refermentacji w kegu. Jest okolo 1% objetosc pod piwo w kegu, i 6-8% w butelkach. Lepiej dac mniej niż na kalkulator (do 50% cukier).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorry zwracam honor dawno tam nie zaglądałem i zapomniałem że przy kegowaniu podaje ciśnienie gazowania a nie ilość cukru.. W każdym razie już o tm było. Syp 1/2-1/3 tego co do butelek. Ja dawałem 60g na kega pepsi tj. ok 19L . Piwo było lekko gazowane, trochę za lekko i musiałem dogazowywać potem CO2 przed wyszynkiem. Teraz gazuję wszystko sztucznie. Na tym forum już prawie wszystko było trzeba tylko poszukać :)

 

Linki poniżej dotyczą innych kegów ale odnośnie gazowania to nie ma znaczenia.

 

http://www.wiki.piwo.org/Obs%C5%82uga_keg%C3%B3w_Cornelius_%28Pepsi%29

http://www.piwo.org/topic/4197-obsluga-systemu-cornelius-keg/

http://www.piwo.org/topic/4916-refermentacja-w-kegach/

http://www.piwo.org/topic/775-jak-wydostac-piwo-z-keg-a/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.