Jump to content

American Summer Wheat Ale


Jacho

Recommended Posts

Przymierzam się do uwarzenia czegoś lekkiego na lato i padło na podkręconą amerykańską pszenicę. Receptura w części wzięta z książki. Potrzebuję jednak oceny i podpowiedzi co do trafności receptury. Dzięki !

 

Słody:

Pszeniczny: 2,6 kg

Pale Ale: 2 kg

 

Chmiele:

Mosaic: 30g [60’]

Centennial 15g [10’]

Centennial 20g [0’]

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's albo Fermentis US-05

 

Dodatki:

Aframon madagaskarski [0’]

Skórka z 2,5 cytryny [cicha fermentacja]

 

Zacieranie: 66 stopni C - 60'

Wysładzanie: 78 stopni C

 

 

Link to comment
Share on other sites

Qbrew wyliczył mi 12 BLG i 55 IBU.

Osobiście zmniejszył o połowę Mosaic na '60 i dołożył go gdzieś pomiędzy '10 a '0.

Ale to Ty wiesz jak gorzkie lekkie piwa lubisz.

 

Jak filtrujesz? Ponad 50% pszenicznego. Przy moim starym oplocie miałbym zagwozdkę.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak poprzednik napisał, za dużo IBU.

Ja bym drożdże zamienił na S-33, dopierdzielił ze 22g kolendry Indyjskiej w 10 min i fermentacja w 19°C. Chmielenie do 20 IBU tym co tu napisałeś.

Popełniłem coś takiego końcem zeszłego lata i wśród moich znajomych ma opinię legendarnego piwa, podobno "lepsze niż żywiec białe" (wątpliwy komplement).

Skórkę bym wrzucił na koniec gotowania, jeśli na zimno to chyba trzeba by to namoczyć w gorzale.

 

Zacieranie tez trochę niżej bym zrobił...

Edited by needmorehops
Link to comment
Share on other sites

Dzięki! Nie pomyślałem o problemach z filtrowaniem.... Myślę że przy proporcji 50% nie powinno być żle ze zwykłym filtratorem z oplotu...

 

Przemyślałem to jeszcze i nieco zmodyfikowałem receptuę.

Do zacieru 2 kg pszenicy i 0,5 kg prażonej pszenicy oraz 2,5 kg pale ale.

Także co do chmielów zmodyfikowałem: 15g Mosaica na 60' oraz 15 g. na 5' - reszta bez zmian.

Link to comment
Share on other sites

No... to kurcze nie spodziewaj się fajerwerków, co to będzie w takim razie - jakiś cienki American Stout? Taka ilość prażonej pszenicy zrobi ci czarny kolor, pewnie z 60 EBC. Bez większej ilości karmelowych będzie nijakie, prażone surowce dodatkowo obniżają PH, może wyjsc kwaskowate.

Link to comment
Share on other sites

Domyślam się, że nie chodzi o prażoną (paloną) pszenicę jaką oferuje Strzegom, ale prażoną pszenicę produkowaną przez n.p. Fawcett, która ma chyba 6 EBC i często występuje jako torrified wheat w recepturach u Amerykanów.

Link to comment
Share on other sites

Domyślam się, że nie chodzi o prażoną (paloną) pszenicę jaką oferuje Strzegom, ale prażoną pszenicę produkowaną przez n.p. Fawcett, która ma chyba 6 EBC i często występuje jako torrified wheat w recepturach u Amerykanów.

Dokładnie tak. EBC: 5-7.

Rozważam jeszcze, czy nie zmniejszyć jej w zasypie, choć dopuszcza się do 10%, więc przy dotyuchczasowym założebiu byłoby OK.

Link to comment
Share on other sites

Przez oplot filtrowałem piwa nawet z 80% udziałem słodu pszenicznego. Jak się trzymasz podstawowych zasad to powinno być ok, chociaż nastaw się że potrwa to trochę dłużej.

 

Na goryczkę dałbym jednak Centennial a nie Mosaic. No i na pewno nie 50IBU przy tak lekkim piwie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Uwarzyłem wczoraj to piwo  :)  Generalnie z małymi zmianami, o których niżej. Nie obyło się bez wpadki, bo przez kumulację różnych domowych czynności i ogarnianie kuchni, nieco zagapiłem się z chmieleniem i wysłądzaniem oraz liczeniem objętości. No i mam pewien dylemat, bo piwo (wczoraj wieczorem warzone) ma dziś nieprzyjemny, zalegający posmak goryczki i piękne aromaty cytrusowe.

 

Ponieważ wyszło mi około 20 l brzeczki o ekstrakcie około 15 BLG, już po wystudzeniu rozwodniłem piwo do około 12 BLG, dolewajac chłodnej przegotowanej wody.

 

Słody:

2,3 kg - pale ale

2 kg - pszeniczny

0,3 kg prażona jasna pszenica

 

Chmielenie wyszło tak:

 

Mosaic - 15g - 60'

Centennial - 15g - 10'

Mosaic - 10g - 5'

Centennial - 15g - w czasie chłodzenia, w tem ok. 85 stopni

Mosaic - 15g - - w czasie chłodzenia, w tem ok. 85 stopni

 

W momencie wyłączenia palnika dałem jeszcze 20g stłuczonych ziaren kolendry indyjskiej, bo nie udało mi się dostać na czas aframonu.

 

 

Schłodzone do około 20 stopni i zadane zrehydratyzowane drożdze M44.

 

 

BT wskazuje mi goryczkę - przy ostatecznych proporcjach i 12 BLG - na poziomie około 27 IBU. Jednak czuję ją w nieprzyjemny sposób. Na ile to się ułoży w czasie fermentacji?

Edited by Jacho
Link to comment
Share on other sites

Znając lag m44 i twój pośpiech to probowales nie piwa, nie nawet fermentujacego piwa a po prostu nachmielonej brzeczki. Goryczka w piwie gotowym to coś zupełnie innego

Link to comment
Share on other sites

Po jednym dniu już próbujesz "piwa"? Ledwo fermentacja wystartowała zapewne.  Jest ono słodkie (bo ma jeszcze dużo cukrów) i mocno gorzkie ze względu, że zawartość chmielin, z czasem się wszystko ułoży, tylko przestań zaglądać do fermentora bo nic z tego piwa Ci nie wyjdzie. I raz jeszczę wspomnę: przestań zaglądać do fermentora podczas fermentacji! to jest jeden z najgorszych błędów jaki można popełnić.

Link to comment
Share on other sites

Po jednym dniu już próbujesz "piwa"? Ledwo fermentacja wystartowała zapewne.  Jest ono słodkie (bo ma jeszcze dużo cukrów) i mocno gorzkie ze względu, że zawartość chmielin, z czasem się wszystko ułoży, tylko przestań zaglądać do fermentora bo nic z tego piwa Ci nie wyjdzie. I raz jeszczę wspomnę: przestań zaglądać do fermentora podczas fermentacji! to jest jeden z najgorszych błędów jaki można popełnić.

 

Nie, próbowałem dzisiaj z próbki pobranej do obliczenia BLG, jeszcze przed zaszczepieniem drożdzczy. Nie mam w zwyczaju zaglądać do wiadra. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.