Jacho Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Przymierzam się do uwarzenia czegoś lekkiego na lato i padło na podkręconą amerykańską pszenicę. Receptura w części wzięta z książki. Potrzebuję jednak oceny i podpowiedzi co do trafności receptury. Dzięki ! Słody: Pszeniczny: 2,6 kg Pale Ale: 2 kg Chmiele: Mosaic: 30g [60’] Centennial 15g [10’] Centennial 20g [0’] Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's albo Fermentis US-05 Dodatki: Aframon madagaskarski [0’] Skórka z 2,5 cytryny [cicha fermentacja] Zacieranie: 66 stopni C - 60' Wysładzanie: 78 stopni C Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Qbrew wyliczył mi 12 BLG i 55 IBU. Osobiście zmniejszył o połowę Mosaic na '60 i dołożył go gdzieś pomiędzy '10 a '0. Ale to Ty wiesz jak gorzkie lekkie piwa lubisz. Jak filtrujesz? Ponad 50% pszenicznego. Przy moim starym oplocie miałbym zagwozdkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 (edited) Tak jak poprzednik napisał, za dużo IBU. Ja bym drożdże zamienił na S-33, dopierdzielił ze 22g kolendry Indyjskiej w 10 min i fermentacja w 19°C. Chmielenie do 20 IBU tym co tu napisałeś. Popełniłem coś takiego końcem zeszłego lata i wśród moich znajomych ma opinię legendarnego piwa, podobno "lepsze niż żywiec białe" (wątpliwy komplement). Skórkę bym wrzucił na koniec gotowania, jeśli na zimno to chyba trzeba by to namoczyć w gorzale. Zacieranie tez trochę niżej bym zrobił... Edited March 24, 2016 by needmorehops Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Dzięki! Nie pomyślałem o problemach z filtrowaniem.... Myślę że przy proporcji 50% nie powinno być żle ze zwykłym filtratorem z oplotu... Przemyślałem to jeszcze i nieco zmodyfikowałem receptuę. Do zacieru 2 kg pszenicy i 0,5 kg prażonej pszenicy oraz 2,5 kg pale ale. Także co do chmielów zmodyfikowałem: 15g Mosaica na 60' oraz 15 g. na 5' - reszta bez zmian. Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 No... to kurcze nie spodziewaj się fajerwerków, co to będzie w takim razie - jakiś cienki American Stout? Taka ilość prażonej pszenicy zrobi ci czarny kolor, pewnie z 60 EBC. Bez większej ilości karmelowych będzie nijakie, prażone surowce dodatkowo obniżają PH, może wyjsc kwaskowate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Domyślam się, że nie chodzi o prażoną (paloną) pszenicę jaką oferuje Strzegom, ale prażoną pszenicę produkowaną przez n.p. Fawcett, która ma chyba 6 EBC i często występuje jako torrified wheat w recepturach u Amerykanów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Domyślam się, że nie chodzi o prażoną (paloną) pszenicę jaką oferuje Strzegom, ale prażoną pszenicę produkowaną przez n.p. Fawcett, która ma chyba 6 EBC i często występuje jako torrified wheat w recepturach u Amerykanów. Dokładnie tak. EBC: 5-7. Rozważam jeszcze, czy nie zmniejszyć jej w zasypie, choć dopuszcza się do 10%, więc przy dotyuchczasowym założebiu byłoby OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Przez oplot filtrowałem piwa nawet z 80% udziałem słodu pszenicznego. Jak się trzymasz podstawowych zasad to powinno być ok, chociaż nastaw się że potrwa to trochę dłużej. Na goryczkę dałbym jednak Centennial a nie Mosaic. No i na pewno nie 50IBU przy tak lekkim piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 (edited) Uwarzyłem wczoraj to piwo Generalnie z małymi zmianami, o których niżej. Nie obyło się bez wpadki, bo przez kumulację różnych domowych czynności i ogarnianie kuchni, nieco zagapiłem się z chmieleniem i wysłądzaniem oraz liczeniem objętości. No i mam pewien dylemat, bo piwo (wczoraj wieczorem warzone) ma dziś nieprzyjemny, zalegający posmak goryczki i piękne aromaty cytrusowe. Ponieważ wyszło mi około 20 l brzeczki o ekstrakcie około 15 BLG, już po wystudzeniu rozwodniłem piwo do około 12 BLG, dolewajac chłodnej przegotowanej wody. Słody: 2,3 kg - pale ale 2 kg - pszeniczny 0,3 kg prażona jasna pszenica Chmielenie wyszło tak: Mosaic - 15g - 60' Centennial - 15g - 10' Mosaic - 10g - 5' Centennial - 15g - w czasie chłodzenia, w tem ok. 85 stopni Mosaic - 15g - - w czasie chłodzenia, w tem ok. 85 stopni W momencie wyłączenia palnika dałem jeszcze 20g stłuczonych ziaren kolendry indyjskiej, bo nie udało mi się dostać na czas aframonu. Schłodzone do około 20 stopni i zadane zrehydratyzowane drożdze M44. BT wskazuje mi goryczkę - przy ostatecznych proporcjach i 12 BLG - na poziomie około 27 IBU. Jednak czuję ją w nieprzyjemny sposób. Na ile to się ułoży w czasie fermentacji? Edited April 18, 2016 by Jacho Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Znając lag m44 i twój pośpiech to probowales nie piwa, nie nawet fermentujacego piwa a po prostu nachmielonej brzeczki. Goryczka w piwie gotowym to coś zupełnie innego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Po jednym dniu już próbujesz "piwa"? Ledwo fermentacja wystartowała zapewne. Jest ono słodkie (bo ma jeszcze dużo cukrów) i mocno gorzkie ze względu, że zawartość chmielin, z czasem się wszystko ułoży, tylko przestań zaglądać do fermentora bo nic z tego piwa Ci nie wyjdzie. I raz jeszczę wspomnę: przestań zaglądać do fermentora podczas fermentacji! to jest jeden z najgorszych błędów jaki można popełnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 Po jednym dniu już próbujesz "piwa"? Ledwo fermentacja wystartowała zapewne. Jest ono słodkie (bo ma jeszcze dużo cukrów) i mocno gorzkie ze względu, że zawartość chmielin, z czasem się wszystko ułoży, tylko przestań zaglądać do fermentora bo nic z tego piwa Ci nie wyjdzie. I raz jeszczę wspomnę: przestań zaglądać do fermentora podczas fermentacji! to jest jeden z najgorszych błędów jaki można popełnić. Nie, próbowałem dzisiaj z próbki pobranej do obliczenia BLG, jeszcze przed zaszczepieniem drożdzczy. Nie mam w zwyczaju zaglądać do wiadra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now