Jump to content

P.I.S & Love


joe

Recommended Posts

Witam wszystkich mam prosbe o weryfikacje receptury ktora układałem próbując zbliżyć sie do tego piwa.

 

Celuje w 24 BLG 15L

                                                                                                      Z cukrem

- Słód Pale Ale Weyermann 5 kg             (68%)                                                            (56%)

- Słód Melanoidynowy           0,5 kg          (6,8%)                           (5,6%)

- Słód Caraaroma                0,5 kg          (6,8%)                                                 (5,6%)

- Słód Carafa III                    0,3 kg           (4%)                           (3,4%)

- Jęczmień palony                0,25 kg         (3,4)                            (2,8%)

- Słód Whisky                       0,8 kg           (10)                                                                                       (9%)

- Cukier                                1,5 kg (opcja wtedy 24 BLG 20L)       (17%)

 

Zacieranie

67 C - 80 min

78 C - 5 min

 

Gotowanie

90'

90' - chmiel Lubelski 40 g

60' - chmiel Marynka 60g

 

Drozdze

myslalem o sucharach S-04 jak w oryginale 2 paczki (lub wczesniej jakas ipe uwarze i zadam gestwe)

 

W przepisie maja podany cukier ja go nie uwzgledniam jesli bym mial dodac to zwieksze objetosc do 20L, czy moze lepiej nie dodawac tu pytanie do was bardziej doswiadczonych.

 

Z gory dzieki i pozdrawiam

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pytanie który słód whisky palnujesz kupić ? Generalnie tak jak kantor pisze. Więcej whisky (30-50%), cukru mniej (do 5%). Raczej Marynka na goryczkę, Lubelski na aromat czyli odwrotnie. Wyjdzie whisky stout, czy podobny do P.I.S. to mniej istotnej, ważne żeby wyszedł smaczny.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za szybkie podpowiedzi.

Słód pod reka mam jęczmienny Whisky Bruntal nie podaja fenolii czy lepiej zamowic i poczekac na Słód Whisky (30-45ppm) Castle Malting?

 

Co do receptury przeliczylem jeszcze raz uwzglednilem wasze uwagi i mysle nad czyms takim

24 BLG 16L(wedlug arkusza PPPP bo wedlug Brewtarget 24 BLG 18 L)

 

- Słód Pale Ale Weyermann 2 kg           (29%)                   

- Słód Melanoidynowy         0,5 kg        (7%)                    

- Słód Caraaroma              0,5 kg        (7%)                       

- Słód Carafa III                  0,3 kg         (4%)                       

- Jęczmień palony              0,25 kg       (3,6%)                       

- Słód Whisky                     3,0 kg         (43%)                      

- Cukier                              0,4 kg          (5%)

 

 

Gotowanie

90'

90' - chmiel Marynka 50 g

60' - chmiel Lubelski 50 g

 

I co o tym myslicie lepiej ?

 

pozdrawiam i przy okazji wszystkim wesolych i zdrowych swiat

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Witam w sobote uwarzylem wkoncu to piwo, wszystko przebieglo sprawnie drozdze ruszyly po 5 h(uwodnione 2 paczki). Po 20 h pracowaly ostro temp na fermentorze 21 C i myslalem ze wszystko ok po okolo 30h na fermentorze 25 C wynioslem za porada znajomego do piwnicy na fermentorze 21. Po 56 h bije bardzo slabo(wiem ze to nie wyznacznik) piana i drozdze opadly i tu pytanie czy mozliwe jest ze przefermentowalo w tak krotkim czasie? Dzisiaj sprawdzilem FFT wyszlo 9.5 czy powinienem zatrzec bardziej na wytrawnie czy do konca nie ufac FFT?

post-14169-0-78977400-1461085016_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

S-04 to szybkie drożdże ale czekaj teraz spokojnie na koniec fermentacji.

Pewnie zejdzie do 9,5 nie widzę powodu aby nie ufać FFT ;)   to czy to za mało to będziesz mógł dopiero ocenić po butelkowaniu.

Bardziej bym się martwił temperaturą, bo jednak temperatura skoczyła Ci mocno, może być bardzo estrowo, w tym rozpuszczalnik.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Wlasnie dziwi mnie ze zeszlo tylko do 9.5 to ledwo 60% i stad moje pytanie czy to wina zacierania? A z temp juz nic nie zrobie jedynie wnioski na przyszlosc.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.