Sojer Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Tak się składa, że zostałem ostatnio osobom decyzyjną w muzeum i chodzi mi po głowie zrobienie pokazu warzenia. Zastanawiam się jak to ugryźć, by miało ręce i nogi (wiadomo... w domu robi się dla siebie, pokaz to trochę inna zabawa). Z tego co czytałem, w Biskupinie impreza kończyła się degustacją zielonego piwa. Zastanawiam się czy to ma sens, czy nie lepiej zabutelkować i poczekać aż dojrzeje. Będę wdzięczny za sugestie, bo wydaje mi się, że warto popularyzować piwowarstwo domowe na wszelkie możliwe sposoby Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 ... Z tego co czytałem, w Biskupinie impreza kończyła się degustacją zielonego piwa. ... Jak było w Biskupinie to nie wiem, ale to impreza kilkudniowa. W Cieszynie na pokazie jednodniowym goście mieli piwo z poprzedniej warki i to moim zdaniem ma sens. Naczynie w jakim będzie przechowywane to już inna kwestia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Tak się składa, że zostałem ostatnio osobom decyzyjną w muzeum i chodzi mi po głowie zrobienie pokazu warzenia Fajny pomysł Co do rad, to dużo Ci nie pomogę, bo nie mam doświadczenia, ale myślę, że warto zawsze pewne aspekty teoretyczne oglądającym przekazać. Może chociaż 1% osób zapamięta co nieco z kwestii procesu technologicznego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 Degustacja zielonego piwa jest mało realna, chyba, że uwarzysz tydzień wcześniej i przytargasz do muzeum swoje piwo. Tylko po co, jak pewnie będzie średnio smaczne. Nie ma co ludzi zniechęcać. Ja bym proponował degustację kilku litrów schłodzonej brzeczki, tak po naparstku dla każdego chętnego, a potem degustacje gotowego, dobrze odleżakowanego piwa. Żeby uwypuklić na czym polega fermentacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 (edited) Zależy czy pokaz ma wogóle krzewić piwowarstwo domowe czy być częścią ekspozycji muzealnej. Jeśli to drugie nie widzę możliwości innej jak mało odleżakowane piwo 2-3 tygodniowe, góra. Edited November 29, 2007 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted November 29, 2007 Author Share Posted November 29, 2007 Zależy czy pokaz ma wogóle krzewić piwowarstwo domowe czy być częścią ekspozycji muzealnej. Jeśli to drugie nie widzę możliwości innej jak mało odleżakowane piwo 2-3 tygodniowe, góra. Myślę o krzewieniu piwowarstwa. Zatem najlogiczniejsze wydaje się to co sugerujecie. Uwarzyć piwo w domu, odleżakować 3 miesiące i przy okazji pokazu warzenia poczęstować . Jedyną rzeczą, która mnie przeraża jest to, że proces zacierania i chmielenia trwa parę godzin. Myślę, że rozwiązaniem byłoby podanie orientacyjnych czasów poszczególnych etapów. Chętni wybraliby to co ich interesuje (twardziele pewnie siedzieliby przez cały czas). Ekspozycji birofilskiej w najbliższym roku nie planujemy, acz myślę, że warto byłoby wrócić do tematu, który był prezentowany bodajże w 1996 r. (kufle i dzbany). Pod nosem mamy Krajana więc można zrobić chociażby wystawę ich etykiet, szklanek i innych gadżetów (ha! prezes browaru jest członkiem rady programowej muzeum!), no chyba, że szanowne koleżanki i szanowni koledzy chcieliby pokazać swe zbiory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
reeb Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 http://www.piwo.org/forum/t150-warzenie-w-Biskupinie.html pogadaj z @mark robi tego typu imprezy od lat, w biskupinie bardzo fajnie przedstawili caly proces warzenia... co do degustacji hmm... oceniajac po zainteresowaniu w rzeczonym biskupinie musieliby zwyczajnie (spory) browar otworzyc by zaspokoic samplowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now