Jump to content

różnice w zacieraniu

Recommended Posts

Witam ,

mam takie pytanie. Jaka różnica w końcowym blg będzie w przypadku 2 rodzajów zacierania ?

Przykładowo. Warzymy IPA 15 blg. O ile będzie się różnić końcowa wartość blg w przypadku zacierania na słodko i na wytrawnie? ilu stopniowej różnicy nalezało by się spodziewać?

zakładając , ze użyjemy takich samych drożdży oraz pozostałych składników. np US05 i 100% zasyp pale ale. Interesuje mnie czy roznica to bedzie 0,5 blg czy 1 blg , czy moze 2 blg

Przewaznie zacieram w temp. 66-67°C i piwo na us-05 ma koncowe blg w zakresie 3-2,7 przy poczatkowym 16-12blg. Raz przypadkowo zacieralem w 69°C i us-05 zeszly do 4.5blg. Mysle podobnie jak kolega wyzej, zalezy od dlugosci przerwy a roznica w blg moze byc rzedu min 2blg

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jasiu , mam co studiować dzięki!

W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania .

W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania

a nie szkoda Cu czasu. Ten eksperyment już był i wystarczy wyciągnąć wnioski :)

Nie wydaje mi się by w Twoich warunkach można było oczekiwać innych efektów, a powielanie testów chyba niewiele wniesie nowego do Twojego doświadczenia poza naocznym/osobistym przekonaniem się, że coś faktycznie jest :smilies:

Myślę, ze dla Ciebie lepiej byłoby np. wypróbować 2 różne szczepy drożdży lub przefermentować to samo piwo w różnych warunkach temperaturowych (ale to tez już nie koniecznie).