Jump to content

różnice w zacieraniu


Recommended Posts

Witam ,

 

mam takie pytanie. Jaka różnica w końcowym blg będzie w przypadku 2 rodzajów zacierania ?

 

Przykładowo. Warzymy IPA 15 blg. O ile będzie się różnić końcowa wartość blg w przypadku zacierania na słodko i na wytrawnie? ilu stopniowej różnicy nalezało by się spodziewać?

 

Link to comment
Share on other sites

zakładając , ze użyjemy takich samych drożdży oraz pozostałych składników. np US05 i 100% zasyp pale ale. Interesuje mnie czy roznica to bedzie 0,5 blg czy 1 blg , czy moze 2 blg

Link to comment
Share on other sites

Przewaznie zacieram w temp. 66-67°C i piwo na us-05 ma koncowe blg w zakresie 3-2,7 przy poczatkowym 16-12blg. Raz przypadkowo zacieralem w 69°C i us-05 zeszly do 4.5blg. Mysle podobnie jak kolega wyzej, zalezy od dlugosci przerwy a roznica w blg moze byc rzedu min 2blg

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jasiu , mam co studiować dzięki!

 

W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania .

Link to comment
Share on other sites

 

 

W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania

a nie szkoda Cu czasu. Ten eksperyment już był i wystarczy wyciągnąć wnioski :)

Nie wydaje mi się by w Twoich warunkach można było oczekiwać innych efektów, a powielanie testów chyba niewiele wniesie nowego do Twojego doświadczenia poza naocznym/osobistym przekonaniem się, że coś faktycznie jest :smilies:

Myślę, ze dla Ciebie lepiej byłoby np. wypróbować 2 różne szczepy drożdży lub przefermentować to samo piwo w różnych warunkach temperaturowych (ale to tez już nie koniecznie).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.