bps Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Witam , mam takie pytanie. Jaka różnica w końcowym blg będzie w przypadku 2 rodzajów zacierania ? Przykładowo. Warzymy IPA 15 blg. O ile będzie się różnić końcowa wartość blg w przypadku zacierania na słodko i na wytrawnie? ilu stopniowej różnicy nalezało by się spodziewać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bychawa Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Przede wszystkim będzie to zależało od użytych drożdzy. camilos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bps Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 zakładając , ze użyjemy takich samych drożdży oraz pozostałych składników. np US05 i 100% zasyp pale ale. Interesuje mnie czy roznica to bedzie 0,5 blg czy 1 blg , czy moze 2 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Moim niedoświadczonym zdaniem zależy jak długich (proporcje czasu) przerw użyjesz. Chodzi oczywiście o przerwę maltozową i dekstrynyjącą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 (edited) Przykładowo: 6 blg na słodko, 3,5 blg na wytrawnie Edited March 25, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Zależy co to znaczy na słodko a co to znaczy na wytrawnie. Między 60C a 70C różnica będzie pewnie spora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Przewaznie zacieram w temp. 66-67°C i piwo na us-05 ma koncowe blg w zakresie 3-2,7 przy poczatkowym 16-12blg. Raz przypadkowo zacieralem w 69°C i us-05 zeszly do 4.5blg. Mysle podobnie jak kolega wyzej, zalezy od dlugosci przerwy a roznica w blg moze byc rzedu min 2blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 No chyba że koledze chodziło o zacieranie jednotemperaturowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bps Posted March 26, 2016 Author Share Posted March 26, 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jasiu , mam co studiować dzięki! W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania a nie szkoda Cu czasu. Ten eksperyment już był i wystarczy wyciągnąć wnioski Nie wydaje mi się by w Twoich warunkach można było oczekiwać innych efektów, a powielanie testów chyba niewiele wniesie nowego do Twojego doświadczenia poza naocznym/osobistym przekonaniem się, że coś faktycznie jest Myślę, ze dla Ciebie lepiej byłoby np. wypróbować 2 różne szczepy drożdży lub przefermentować to samo piwo w różnych warunkach temperaturowych (ale to tez już nie koniecznie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now