udarr Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Hej Początkowo olewałem sprawę ale już mnie to zaczyna irytować. Chłodzenie zanurzeniową zajmuje mi bardzo dużo czasu - tak mi się przynajmniej wydaje. Jak czytam, że ktoś schłodził brzeczkę do 16st w 20-25min to aż nie wierzę. U mnie zajmuje to minimum 50minut, może nawet godzinę i koniec końców ciężko mi dobić do takich temperatur, podpieram się tym, że warzę nieco większe blg i na koniec dolewam mocno schłodzoną (w szufladzie w lodówce 0st.C) wodę butelkowaną 1.5-3l ale wolałbym już z tym skończyć. Czemu tak się dzieję? Oto garść pomocnych informacji: chłodniczka kupiona od forumowicza, nikt nie narzeka z tego co wiem, kwasówka 6mm, nie pamiętam ile mb rurki zużyto w każdym razie wymiary to ~20x20cm, 17 zwojów, obecna temperatura zimnej wody w kranie to 8-9st.C, myślę, że przy dłuższym przepływie udało by się zejść jeszcze co najmniej o 1st. Podłączenie oczywiście zimna woda wchodzi od góry, mieszanie chłodnicą co ~10min, chłodzę zazwyczaj objętości ~25l. Przepływ początkowo dosyć silny potem stopniowo zmniejszam do tych ~1.5-2l na minutę, nie wiem ile wody mi schodzi łącznie, na pewno za dużo. Nie wydaje mi się żebym coś robił źle. Zatem czemu jest źle? Dzięki za pomoc. Kuba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Chodzi o chłodnice od tego użytkownika ? Też mam taką jak Ty i do 20 stopni jestem w stanie spokojnie zejść w 25 minut - kluczem jest mieszanie brzeczki, szczególnie w drugim etapie chłodzenia, gdy zmniejszamy już przepływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Mieszasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Jeżeli zwykła kwasówka niekarbowana to ciężko będzie zejść poniżej 40 minut. Warto mieszać częściej i po eksperymentować z mniejszym przepływem jak ci szkoda wody. Albo kupić 10 m rury nierdzewnej karbowanej na forum za ok 100 zł i przy mieszaniu schodzisz poniżej 20 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 Chodzi o chłodnice od tego użytkownika ? Też mam taką jak Ty i do 20 stopni jestem w stanie spokojnie zejść w 25 minut - kluczem jest mieszanie brzeczki, szczególnie w drugim etapie chłodzenia, gdy zmniejszamy już przepływ. Tak, też masz 6mm? Bo widzę, że teraz sprzedaje 8mm, może bardziej wydajne? To jak często mieszasz? Mieszasz? Tak jak napisałem w pierwszym poście - co mniej więcej 10 minut. Jeżeli zwykła kwasówka niekarbowana to ciężko będzie zejść poniżej 40 minut. Warto mieszać częściej i po eksperymentować z mniejszym przepływem jak ci szkoda wody. Albo kupić 10 m rury nierdzewnej karbowanej na forum za ok 100 zł i przy mieszaniu schodzisz poniżej 20 minut. No kolega wyżej pisze, że mu się udaje i to znacznie <40min. U mnie do tej pory nie było szans nawet na 40min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasio Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Ja posiadam nierdzewkę karbowaną 1\2cala 8mb chłodzenie 11-min do 18C woda ze studni,w drugim etapie chłodzenia mieszam delikatnie góra dół Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Oczywiście, że na chłodnicy z nierdzewki, kwasówki da się zejść ze 100st C do poniżej 20 w około 20 minut, sam mam taką chłodnicę, zrobioną z 10 czy 12m rurki fi12. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 Nie uważam, że wszyscy dookoła kłamią tylko chciałem się dowiedzieć co robię źle. Wychodzi na to, że 1) chyba wszyscy mają większe fi 2) za mało mieszam. Przetestuję w kolejnej warce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Dodam jeszcze, że mieszać nie muszę by uzyskać wynik taki jak podałem wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 No to ciekawie. To już sam nie wiem czy większe znaczenie ma fi czy częstotliwość mieszania. Moja chłodnica ma 2x mniejszą średnicę niż Twoja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Za mało mieszasz. Popatrz sobie na temp wody wylatujacej z chłodnicy. Ja na chwile przestaje mieszać i juz zimna leci, jak raz na 10 min ruszysz to tyle co nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 To mam mieszać cały czas lub z niewielkimi przerwami? Trochę mnie martwi taki otwarty gar przez 20-30min i ciągłe grzebanie przy nim rękoma no ale trzeba będzie przetestować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Odpalam przepływ na full i od tego momentu cały czas mieszam, przy zimnej wodzie w kranie ok. 10C impreza jest zakończona po jakichś 10 minutach, infekcji brak. Chłodnicę mam karbowaną z Centrum Piwowarstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Ja mam średnicę 8 mm. Do 20 stopni jak pisałem z mieszaniem ok 25 - 30 minut. Do zakładanych 16 to około 40-45 minut. Kluczowe będzie chyba to, że nie jest karbowana i jest dość mała średnica. Może pomyślę o inwestycji w karbowaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beleg Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 (edited) Odpalam przepływ na full i od tego momentu cały czas mieszam, przy zimnej wodzie w kranie ok. 10C impreza jest zakończona po jakichś 10 minutach, infekcji brak. Chłodnicę mam karbowaną z Centrum Piwowarstwa. Obrałem identyczną technikę i wynik mam taki sam ale chłodnicę mam miedzianą gładką fi 10mm. Edited March 28, 2016 by beleg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Odpalam przepływ na full i od tego momentu cały czas mieszam, przy zimnej wodzie w kranie ok. 10C impreza jest zakończona po jakichś 10 minutach, infekcji brak. Chłodnicę mam karbowaną z Centrum Piwowarstwa. Obrałem identyczną technikę i wynik mam taki sam ale chłodnicę mam miedzianą gładką fi 10mm. Czyli rozumiem, że od początku do końca przepływ na maksa i mieszanie? Do tej pory robiłem tak, że zaczynałem od maksymalnego przepływu i z czasem go zmniejszałem, a i mieszać zaczynałem dopiero po 5-10 minutach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 (edited) Jak zależy Ci na czasie to tak, musisz mieszać ciągle i mieć w miarę spory przepływ. Ja miedzianą 10m fi 10mm daje radę do 20°C zejść w 15-20min, ale non stop mieszam ruszając chłodnicą. Jak tylko przerwę na chwilę mieszanie to zaczyna lecieć zimna woda, czyli nie odbiera ciepła. Ja przepływ zmniejszam tak żeby ciągle woda na wyjściu była chociaż letnia. Edited March 28, 2016 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 ja to nie wiem...mojej chłodnicy zejście do 20 stopni zajmuje 20-25min Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 ja to nie wiem...mojej chłodnicy zejście do 20 stopni zajmuje 20-25min Twoja chłodnica, to ogólnie mistrzostwo świata jest Ale w wydajność wierzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
beleg Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Dodam że temp. wody z sieci ma największe znaczenie tuż obok długości i rodzaju wężownicy (moja ma 10 m) teraz zejście do 20C zajmuje mi 10 min. ale we wrześniu ten sam efekt uzyskuje w 20 min przez cieplejszą wodę z wodociągu. PS. nie było w okolicy jakiegoś wiadra do zrobienia bardziej "zwartej" konstrukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Ja swego czasu zastosowałem inny patent. W lodówce turystycznej zanurzam nadmiar węża doprowadzającego wodę do chłodnicy i zalewam posoloną wodą z lodem. Czyni cuda, ostatnio udało się nawet doprowadzić brzeczkę do temperatury 14 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 ważne żeby działało, a nie się podobało Link to comment Share on other sites More sharing options...
maaniek Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Od niedawna zacząłem mieszać przy chłodzeniu, bo też mnie wkurzał długi czas chłodzenia. Do tej pory chłodziłem chłodnicą miedzianą 8mm, zmieniłem na 10mm, ale krótszą, niedługo połączę obie i zobaczę co to da. Dzisiaj zrobiłem pomiar przy ciągłym mieszaniu, chłodnica z rurki miedzianej 10mm, dł. 7m, brzeczka 30l, woda zimna z kranu nie wiem ile, ale w bloku na pewno nie za zimna, od 99°C : 10min - 48°C 20min - 25°C 30min - 16°C 35min - 15°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Drzewo Jeżozwierza Posted April 30, 2016 Share Posted April 30, 2016 Od dziś jestem posiadaczem takiego wymiennika ciepła, myślicie, że się sprawdzi przy chłodzeniu brzeczki po chmieleniu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 (edited) Ile płyt ma wymiennik? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Ja tak trochę z innej beczki czy ma znaczenie podłączenie chłodnicy zanurzeniowej tzn kolejność gdzie wyjście a gdzie wejście? Może wyjaśnię bardziej zrozumiale. -mam chłodnice zanurzeniową 8metrow z karbowanki. Wlot podłączony do tej części gdzie rurka biegnie od razu w dół więc najpierw chłodzi brzeczkę na spodzie gara i to czuć podczas chłodzenia. Czy takie podłączenie jest ok czy lepiej byłoby podłączyć odwrotnie? Ma to jakiś wpływ na efektywność? Drugie pytanie jak chlodzicie? Najpierw woda odkręcona na full i w miarę jak temp. Spada zmniejszacie ciśnienie? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Edited May 1, 2016 by Raczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now