Arielos Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 (edited) Witam kolegów Mam zamiar zabrać się za grodziskie. Widziałem receptury na 100% wędzonym pszenicznym i zastanawiam się czy nie ma problemów z filtracją. Myślicie, że robić bez żadnych wspomagaczy, czy zrezygnować ze 100% pszenicy i dać część pale ale? Edited March 30, 2016 by Arielos ATizequeM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 marne szanse że by 100% poszło bez problemu,zależy jeszcze jak ześrutowany i ile słodu,jaki filtr jeśli chcesz 100% to nie dawaj PA tylko łuskę gryczaną albo z owsa ,też trzeba dobrze podgrzać przed wysładzaniem i wysładzać trochę cieplejszą jak zawsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter88 Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Robiłem 2 razy 100%. Raz na weyermannie dębowym raz na bukowym. Nie miałem większych problemów. Śrutownik własny, wężyk jako filtr. Trochę się dłużyło wysładzanie ale dało rade zanim spadła temperatura. Wysłodziłem do założeń z kalkulatora. W każdym razie zależy. Raz się uda raz nie. Hefeweizen 50/50 mi się przytkał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Ostatnio robiłem Grodzisza 100% Weyermann i wszystko się tkało. Katorga.Masz podobne doświadczenie, co ja, więc tym bardziej polecam, albo tę łuskę gryczaną, albo chmiel w szyszce do filtracji, albo najlepiej dać jakiś spory procent słodu jęczmiennego wędzonego bukiem do zasypu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 łuska gryczana, Święty Grall filtracji, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Daj 100-200g marynki w szyszce do zacieru, pomoże w filtracji i nie będziesz musiał już chmielić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielos Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 (edited) Dobra, to w takim razie kupię z 200 gram szyszki i dam do filtracji. Ale chyba raczej goryczka nie przejdzie, z tego co czytałem izomeryzacja alfakwasów prawie w tej temperaturze nie zachodzi? Edit: a gdzie można dostać łuskę? W internecie najłatwiej o mieloną? Edited March 30, 2016 by Arielos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Ja filtrowałem 100% grodziskie i problemów nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Robiłem kilka razy grodziskie ze 100% pszenicy i filtracja za każdym razem trwała ok 2godzin. "Ciut" dłużej niż normalnie, ale dało radę. Z tym że robiłem max 3kg zasypu - nie wiem jak większe ilości. Śrutowanie w zelmerze, filtracja na wężyku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Przedwczoraj warzyłem grodziskie 100% pszenicy. Plan był taki, że się wyrobię do północy ze sprzątaniem, a skończyłem o 3 nad ranem Dałem łuskę owsianą, ale widocznie za mało (100g). Błędem było również zbyt drobne śrutowanie, ale za to wydajność mocno skoczyła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielos Posted March 31, 2016 Author Share Posted March 31, 2016 (edited) Dobra, tym razem zrobię tylko 75% pszenicy, zobaczymy jak to wyjdzie Powiedzcie mi tylko na przyszłość, gdzie mogę dostać łuskę owsianą albo gryczaną? Edited March 31, 2016 by Arielos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 To dopełnij pilzneńskim a nie żadnym pale ale. Łuska na allegro, sprzedają do poduszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Powiedzcie mi tylko na przyszłość, gdzie mogę dostać łuskę owsianą albo gryczaną? Różnie to bywa. Akurat jest tutaj: http://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/luska-orkiszowa-100g.html A przy okazji i można kupić inne surowce piwowarskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Na allegro łuska gryki jakieś 5zł za kilogram. Ok 300g wystarcza do filtracji, że by zakryć filtrator mniej więcej. Tylko trzeba wygotować przed użyciem, żeby koloru nie puszczało. Ja chyba z 5 razy zagotowywałem i odcedzałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Wystarczy wrzątkiem zalać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakos Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Nie pękaj, robiłęm 100% z grodziskiego,jako jedną z pierwszych warek i filtracja trwała dłużej, ale dało radę. Warto spróbować, zdobędziesz doświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Ale chyba raczej goryczka nie przejdzie, z tego co czytałem izomeryzacja alfakwasów prawie w tej temperaturze nie zachodzi? No ale przecież później gotujesz, więc będziesz miał te 100 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lumpy Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 robiłem grodzisza w ostatnią niedziele, 100% zasypu weyerman pszenica wędzona dębem, filtracja około 4 godziny, ale za to wydajność mi wyszła ponad 80% zwykle koło 70% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym... Używałem łuskę do 5-6 warek, przelewaną ciepłą wodą i odcedzoną do zacieru, nie zauważyłem pogorszenia barwy/aromatu/smaku. Być może to barwienie zwiększa się, jeśli ją gotujesz. W moim przypadku woda z odcedzania jest "czysta", zawiera oczywiście zmyty pył z łusek. Po ostatniej warce z użyciem łuski zauważyłem, że najlepszy efekt jest wtedy, jeśli łuskę wysypać na rurkę/oplot i dopiero na nią przelać zacier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym... Nie wiem, u mnie nie puszczała.Tylko ja zalewam tym wrzątkiem i ją tak trzymam z pół godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Chyba, że tak. Ja od razu po przemieszaniu parę razy, odcedzałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 5, 2016 Share Posted April 5, 2016 Podepnę się pod temat filtracji. Robiłem niedawno swoją czwartą warkę. O ile przy pierwszej wysładzanie poszło błyskawicznie to przy kolejnych filtracja szła bardzo opornie. Używałem nawet łuski jęczmiennej. W zasypie dwa razy miałem trochę słodu pszenicznego a raz nie. Mash out robię zawsze. Nie wiem co robię nie tak bo sama filtracja zajmuje mi lekko 2 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted April 5, 2016 Share Posted April 5, 2016 Podepnę się pod temat filtracji. Robiłem niedawno swoją czwartą warkę. O ile przy pierwszej wysładzanie poszło błyskawicznie to przy kolejnych filtracja szła bardzo opornie. Używałem nawet łuski jęczmiennej. W zasypie dwa razy miałem trochę słodu pszenicznego a raz nie. Mash out robię zawsze. Nie wiem co robię nie tak bo sama filtracja zajmuje mi lekko 2 godziny. A filtrujesz wężykiem? Może się zagniata? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 5, 2016 Share Posted April 5, 2016 Może się zagniata? z moąe trza go wyczyścić/przepłukać z osadu wewnątrz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.