Skocz do zawartości

Grodziskie 100% pszenica - filtracja


Arielos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów :)

Mam zamiar zabrać się za grodziskie. Widziałem receptury na 100% wędzonym pszenicznym i zastanawiam się czy nie ma problemów z filtracją. Myślicie, że robić bez żadnych wspomagaczy, czy zrezygnować ze 100% pszenicy i dać część pale ale?

Edytowane przez Arielos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marne szanse że by 100% poszło bez problemu,zależy jeszcze jak ześrutowany i ile słodu,jaki filtr 

jeśli chcesz 100% to nie dawaj PA tylko łuskę gryczaną albo z owsa ,też trzeba dobrze podgrzać przed wysładzaniem i wysładzać trochę cieplejszą jak zawsze 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem 2 razy 100%. Raz na weyermannie dębowym raz na bukowym. Nie miałem większych problemów. Śrutownik własny, wężyk jako filtr. Trochę się dłużyło wysładzanie ale dało rade zanim spadła temperatura. Wysłodziłem do założeń z kalkulatora.

 

W każdym razie zależy. Raz się uda raz nie. Hefeweizen 50/50 mi się przytkał. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem Grodzisza 100% Weyermann i wszystko się tkało. Katorga.
Masz podobne doświadczenie, co ja, więc tym bardziej polecam, albo tę łuskę gryczaną, albo chmiel w szyszce do filtracji, albo najlepiej dać jakiś spory procent słodu jęczmiennego wędzonego bukiem do zasypu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, to w takim razie kupię z 200 gram szyszki i dam do filtracji. Ale chyba raczej goryczka nie przejdzie, z tego co czytałem izomeryzacja alfakwasów prawie w tej temperaturze nie zachodzi?

 

Edit: a gdzie można dostać łuskę? W internecie najłatwiej o mieloną?

Edytowane przez Arielos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kilka razy grodziskie ze 100% pszenicy i filtracja za każdym razem trwała ok 2godzin. "Ciut" dłużej niż normalnie, ale dało radę.

Z tym że robiłem max 3kg zasypu - nie wiem jak większe ilości.

Śrutowanie w zelmerze, filtracja na wężyku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedwczoraj warzyłem grodziskie 100% pszenicy. Plan był taki, że się wyrobię do północy ze sprzątaniem, a skończyłem o 3 nad ranem :) Dałem łuskę owsianą, ale widocznie za mało (100g). Błędem było również zbyt drobne śrutowanie, ale za to wydajność mocno skoczyła :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, tym razem zrobię tylko 75% pszenicy, zobaczymy jak to wyjdzie    ;)  Powiedzcie mi tylko na przyszłość, gdzie mogę dostać łuskę owsianą albo gryczaną?

Edytowane przez Arielos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiedzcie mi tylko na przyszłość, gdzie mogę dostać łuskę owsianą albo gryczaną?

 

Różnie to bywa. Akurat jest tutaj:

http://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/luska-orkiszowa-100g.html

A przy okazji i można kupić inne surowce piwowarskie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na allegro łuska gryki jakieś 5zł za kilogram. Ok 300g wystarcza do filtracji, że by zakryć filtrator mniej więcej. Tylko trzeba wygotować przed użyciem, żeby koloru nie puszczało. Ja chyba z 5 razy zagotowywałem i odcedzałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ale po jednym razie dalej puszcza kolor. Chyba, że to nie przeszkadza w niczym...

 

Używałem łuskę do 5-6 warek, przelewaną ciepłą wodą i odcedzoną do zacieru, nie zauważyłem pogorszenia barwy/aromatu/smaku. Być może to barwienie zwiększa się, jeśli ją gotujesz. W moim przypadku woda z odcedzania jest "czysta", zawiera oczywiście zmyty pył z łusek.

Po ostatniej warce z użyciem łuski zauważyłem, że najlepszy efekt jest wtedy, jeśli łuskę wysypać na rurkę/oplot i dopiero na nią przelać zacier.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat filtracji. Robiłem niedawno swoją czwartą warkę. O ile przy pierwszej wysładzanie poszło błyskawicznie to przy kolejnych filtracja szła bardzo opornie. Używałem nawet łuski jęczmiennej. W zasypie dwa razy miałem trochę słodu pszenicznego a raz nie. Mash out robię zawsze. Nie wiem co robię nie tak bo sama filtracja zajmuje mi lekko 2 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat filtracji. Robiłem niedawno swoją czwartą warkę. O ile przy pierwszej wysładzanie poszło błyskawicznie to przy kolejnych filtracja szła bardzo opornie. Używałem nawet łuski jęczmiennej. W zasypie dwa razy miałem trochę słodu pszenicznego a raz nie. Mash out robię zawsze. Nie wiem co robię nie tak bo sama filtracja zajmuje mi lekko 2 godziny.

A filtrujesz wężykiem? Może się zagniata?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.