nicki Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 Witam, niedawno zacząłem przygodę z warzeniem piwa, na poczatek brewkity, teraz zacząłem zacierać własne piwa. i tu mam pytanie: czy może mi ktoś podać instrukcje, przepis jak przyrządzić piwa podobne w smaku do corony oraz do desperadosa(żółtego)- jesli gdzieś jest to na forum to przepraszam,ale nie potrafie tego odszukać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 Zrób lager na słód pilzenski i 1 kg flaked maize (płatki kukurydziany - ale nie "corn flakes"). Chmiel - Tettnanger i Saaz, Daj kawałek limonka do kieliszek. tmk1 and leech 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicki Posted March 31, 2016 Author Share Posted March 31, 2016 Zrób lager na słód pilzenski i 1 kg flaked maize (płatki kukurydziany - ale nie "corn flakes"). Chmiel - Tettnanger i Saaz, Daj kawałek limonka do kieliszek. rozumiem,że z tego wyjdzie corona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 (edited) Tak. Corona jest blisko do American Lager, ma kukurydza i proste receptury. Może troszeczka cukier też. Edited March 31, 2016 by BretBeermann nicki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicki Posted March 31, 2016 Author Share Posted March 31, 2016 Tak. Corona jest blisko do American Lager, ma kukurydza i proste receptury. Może troszeczka cukier też. ok,dzięki za pomoc- teraz czekam kto pomoże z desperadosem Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 (2 minuty szukania w Internecie)Ekstrakt początkowy: 15,3%, alkohol: 5,9%.Skład:woda, słód jęczmienny, kukurydza, syrop glukozowo-fruktozowy, chmiel, aromat, kwas cytrynowy (regulator kwasowości).Jeżeli nadal chcesz robić to "piwo", to powodzenia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 Witam, niedawno zacząłem przygodę z warzeniem piwa, na poczatek brewkity, teraz zacząłem zacierać własne piwa. i tu mam pytanie: czy może mi ktoś podać instrukcje, przepis jak przyrządzić piwa podobne w smaku do corony oraz do desperadosa(żółtego)- jesli gdzieś jest to na forum to przepraszam,ale nie potrafie tego odszukać... Słabo szukałeś Zajrzyj w moje zapiski : http://www.piwo.org/topic/16890-browar-yirgacheffe/page-5#entry345288 Generalnie przy rozlewie było takie jak chciałem, ale po nagazowaniu wyszła na wierzch straszna gorycz ze skórki cytrynowej... Najlepiej zrób wg mojego przepisu i zamiast skórki cytryny dodaj po prostu na ostatnie 12h przed butelkowaniem około 50g herbaty cytrynowej tak po prostu rozsypanej na powierzchni, przy zlewaniu użyj pończoszki to ci nic nie wpadnie. Jak będe miał czas na wiosne na pewno powtórzę to piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Desperados to nie piwo a corona nie ma smaku, więc jej smak jest bardzo łatwo skopiować - nalej wody z kranu do szklanki (nie zapomnij o limonce). Zanim zmarnujesz czas i pieniądze kopiując kiepskie piwo i wyroby piwopodobne pójdź do sklepu i zainwestuj w kilka piw craftowych. Z pewnością odkryjesz lepsze źródła inspiracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Kolego dirk gently "De gustibus non disputandum est" nicki jeśli chcesz to spróbuj mojego Klona Corony OG 1.05 - 12,4BlgFG 1.013Kolor 3,0° SRMIBU - 17Surowce:słód pilzneński (62%)słód wiedeński (20%)kasza kukurydziana/mąka kukurydziana (18%)chmiel Cascademech irlandzkiskórka z 3 limonek (na około 30l piwa)Zacieranie:52°C - 10 min.66°C - 45 min.72°C - 25 min.78°C - filtrowanie, wysładzanieChmielenie 60min:60 min. Cascade10 min. Cascade10 min. Skórka z limonek10 min. Mech irlandzki Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Dodajcie zaprawki do tequili http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=204i będziecie mieli desperadosa Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 (edited) Co do Corony, to w Lidlu zakupiłem dziś podobno polski zamiennik - Cortes. Zwracają uwagę, że to "ala piwa" są. Powiem, że zmniejszenie zawartości słodu na rzecz kukurydzy i ryżu zmienia całkowicie charakter smakowy. W powyższych poradach brakło ryżu, co on w sumie robi w piwie (oprócz podbicia ekstraktu)? Czy to taki ryż do gotowania ze sklepu?https://ocen-piwo.pl/cortes-extra-s1-n8277 Edited April 29, 2021 by grzesiuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 Ryż rozjaśnia. Najlepiej użyć płatków ryżowych. Kukurydza w tym piwie jest kluczowa dla smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts