Jump to content

piwo ala desperados a także a la corona


Recommended Posts

Witam,

niedawno zacząłem przygodę z warzeniem piwa, na poczatek brewkity, teraz zacząłem zacierać własne piwa.

i tu mam pytanie: czy może mi ktoś podać instrukcje, przepis jak przyrządzić piwa podobne w smaku do corony oraz do desperadosa(żółtego)-  jesli gdzieś jest to na forum to przepraszam,ale nie potrafie tego odszukać...

Link to comment
Share on other sites

Zrób lager na słód pilzenski i 1 kg flaked maize (płatki kukurydziany - ale nie "corn flakes"). Chmiel - Tettnanger i Saaz, Daj kawałek limonka do kieliszek.

rozumiem,że z tego wyjdzie corona?

Link to comment
Share on other sites

(2 minuty szukania w Internecie)
Ekstrakt początkowy: 15,3%, alkohol: 5,9%.
Skład:woda, słód jęczmienny, kukurydza, syrop glukozowo-fruktozowy, chmiel, aromat, kwas cytrynowy (regulator kwasowości).
Jeżeli nadal chcesz robić to "piwo", to powodzenia :P .

Link to comment
Share on other sites

Witam,

niedawno zacząłem przygodę z warzeniem piwa, na poczatek brewkity, teraz zacząłem zacierać własne piwa.

i tu mam pytanie: czy może mi ktoś podać instrukcje, przepis jak przyrządzić piwa podobne w smaku do corony oraz do desperadosa(żółtego)-  jesli gdzieś jest to na forum to przepraszam,ale nie potrafie tego odszukać...

 

Słabo szukałeś :P

 

Zajrzyj w moje zapiski : http://www.piwo.org/topic/16890-browar-yirgacheffe/page-5#entry345288 

Generalnie przy rozlewie było takie jak chciałem, ale po nagazowaniu wyszła na wierzch straszna gorycz ze skórki cytrynowej... Najlepiej zrób wg mojego przepisu i zamiast skórki cytryny dodaj po prostu na ostatnie 12h przed butelkowaniem około 50g herbaty cytrynowej tak po prostu rozsypanej na powierzchni, przy zlewaniu użyj pończoszki to ci nic nie wpadnie.

 

Jak będe miał czas na wiosne na pewno powtórzę to piwo.

Link to comment
Share on other sites

Desperados to nie piwo a corona nie ma smaku, więc jej smak jest bardzo łatwo skopiować - nalej wody z kranu do szklanki (nie zapomnij o limonce).

 

Zanim zmarnujesz czas i pieniądze kopiując kiepskie piwo i wyroby piwopodobne pójdź do sklepu i zainwestuj w kilka piw craftowych. Z pewnością odkryjesz lepsze źródła inspiracji.

Link to comment
Share on other sites

Kolego dirk gently "De gustibus non disputandum est"

 

nicki jeśli chcesz to spróbuj mojego Klona Corony

OG 1.05 - 12,4Blg
FG 1.013
Kolor 3,0° SRM
IBU - 17

Surowce:
słód pilzneński (62%)
słód wiedeński (20%)
kasza kukurydziana/mąka kukurydziana (18%)
chmiel Cascade
mech irlandzki
skórka z 3 limonek (na około 30l piwa)

Zacieranie:
52°C - 10 min.
66°C - 45 min.
72°C - 25 min.
78°C - filtrowanie, wysładzanie

Chmielenie 60min:
60 min. Cascade
10 min. Cascade
10 min. Skórka z limonek
10 min. Mech irlandzki

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Co do Corony, to w Lidlu zakupiłem dziś podobno polski zamiennik - Cortes. Zwracają uwagę, że to "ala piwa" są.

Powiem, że zmniejszenie zawartości słodu na rzecz kukurydzy i ryżu zmienia całkowicie charakter smakowy. W powyższych poradach brakło ryżu, co on w sumie robi w piwie (oprócz podbicia ekstraktu)? Czy to taki ryż do gotowania ze sklepu?

https://ocen-piwo.pl/cortes-extra-s1-n8277

Edited by grzesiuu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.