gregq Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Przymierzając się do warzenia Black IPA trochę się naszukałem różnych rodzajów palonych słodów i sposobów ich wykorzystania w CDA. Jak wiemy nawet sporo piw komercyjnych w tym stylu jest mocno nachmielonymi FESami, nie wnikam w to, czy ktoś to lubi, czy nie. Mam zamiar zrobić Black IPA z jak najmniejszym posmakiem palonym, a tylko delikatnym posmakiem kawy, czekolady. Natknąłem się na metodę ekstrakcji palonych słodów na zimno i późniejsze wlewanie odsączonego płynu na mash out lub od razu do gotowania. Czy ktoś stosował tą metodę? Ile więcej słodu trzeba użyć, by uzyskać odpowiedni kolor w porównaniu z podejściem klasycznym? Jaki jest efekt w porównaniu z użyciem Carafa special na koniec mash out/filtrację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 (edited) Tu masz ciekawy artykuł o ekstrakcji na zimno: http://beersmith.com/blog/2011/11/17/brewing-beer-with-dark-grains-steeping-versus-mashing/ Natknąłem się na metodę ekstrakcji palonych słodów na zimno i późniejsze wlewanie odsączonego płynu na mash out lub od razu do gotowania. Czy ktoś stosował tą metodę? Ile więcej słodu trzeba użyć, by uzyskać odpowiedni kolor w porównaniu z podejściem klasycznym? Jaki jest efekt w porównaniu z użyciem Carafa special na koniec mash out/filtrację? Podepnę się pod to pytanie, bo sam jestem ciekawy. O tutaj znalazłem coś ciekawego w temacie: http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdf można zwiększyć ilość słodu poddawanego ekstrakcji na zimno o 10-15% Edited April 2, 2016 by BrPr Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregq Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 link nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 link nie działa http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdf AO się przypałętało na koniwc Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarx Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Ekstrahowałem Carafa Special II na ciepło i palony jęczmień na zimno wg metody (proporcje, temperatury, wysładzanie) z http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdfNie zwiększałem ilości słodów, w efekcie zarówno kolor jak i smak był taki jak oczekiwałem (minimum spalenizny). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregq Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 Dzięki wielkie, w końcu jakieś konkrety. Ja zamierzam cały słód ekstrahować na zimno i dodać do gotowania. Dam znać jak wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarx Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 U mnie ekstrakcja na zimno trwała całą noc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregq Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 W temp. pokojowej? Mam nadzieję, że nic się nie stanie z tym namoczonym słodem przez ten czas, z drugiej strony palony słód jest względnie sterylny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 I tak bedziesz to pozniej gotowal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now