Jump to content

Zdjęcia wygladu fermentacji, czy wszystko jest okey?

Recommended Posts

Witam
Dziś przed zlaniem do butelek otworzyłem fermentor i ujrzałem to:
Z flashem
q4hRSC.jpg
Bez flesha:
jBQreM.jpg

I teraz tak,
Przed dodaniem na cicha granulatu chmielowego, była gładka tafla brzeczki/piwa,
Po niecałym tygodniu otworzyłem i zobaczyłem to co na zdjęciach.
Co z tym fantem zrobić? co to jest na wierzchu?
Wg mnie zapachu żadnego dziwnego nie ma, jest gorzkie i goryczkowate.

Dziękuje za odpowiedzi.
Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,
Od czego to zależy? Kiedyś wino robiłem i też miałem taki "kożuch" i niestety wino poszło do kibla, stąd moje dociekanie. (Co prawda wino waliło bełtem świeżym, a tu aromaty cytrusowe)

Od czego to zależy?

od faktu wrzucenia chmielu

No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. Dlatego zadałem to pytane. Chodizło mi o to czy alfa kwasy za to odpowiadają , czy sort granulatu, czy coś innego. Chce dowiedzieć się po prostu jak najwięcej an ten temat.

No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic.

no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać ;)

a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę :D chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów :smilies:

a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. :)

No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic.

no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać ;)

a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę :D chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów :smilies:

a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. :)

Szklane kule są zawodne lepsze są adamentowe:P

A poważniej w drugim poście moim w tym temacie, wyraziłem powód mojego zaniepokojenia. "Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,"

Jedyny błąd mój w tym poście był taki, ze nie podałem dokładnej ilosci i za to faktycznie przepraszam.

Twoja sugestia co do CO2 jest jakimś tropem który faktycznie moze miec na to wpływ.  Dziękuje za ta informacje.;]

Oprócz ilości chmielu, temperatura w jakiej piwo stało podczas chmielenia na zimno, etap fermentacji kiedy został dodany chmiel no i czas chmielenia na zimno.