Mateusz Błaszczak Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 WitamDziś przed zlaniem do butelek otworzyłem fermentor i ujrzałem to:Z flashemBez flesha: I teraz tak,Przed dodaniem na cicha granulatu chmielowego, była gładka tafla brzeczki/piwa,Po niecałym tygodniu otworzyłem i zobaczyłem to co na zdjęciach.Co z tym fantem zrobić? co to jest na wierzchu?Wg mnie zapachu żadnego dziwnego nie ma, jest gorzkie i goryczkowate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Chmieliny są na wierzchu. Założyć pończochę, czy coś innego jak masz inny sposób i zlewać Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakos Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 to jest chmiel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Błaszczak Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 Dziękuje za odpowiedzi.Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,Od czego to zależy? Kiedyś wino robiłem i też miałem taki "kożuch" i niestety wino poszło do kibla, stąd moje dociekanie. (Co prawda wino waliło bełtem świeżym, a tu aromaty cytrusowe) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 (edited) Od czego to zależy? od faktu wrzucenia chmielu Co z tym fantem zrobić? przy przelewaniu do innego wiadra do rozlewu musisz przecedzić przez pończochę Edited April 2, 2016 by legler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Błaszczak Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 Od czego to zależy? od faktu wrzucenia chmielu No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. Dlatego zadałem to pytane. Chodizło mi o to czy alfa kwasy za to odpowiadają , czy sort granulatu, czy coś innego. Chce dowiedzieć się po prostu jak najwięcej an ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić na moją logikę to wszystko zależy od ilości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Błaszczak Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. Szklane kule są zawodne lepsze są adamentowe:P A poważniej w drugim poście moim w tym temacie, wyraziłem powód mojego zaniepokojenia. "Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.," Jedyny błąd mój w tym poście był taki, ze nie podałem dokładnej ilosci i za to faktycznie przepraszam. Twoja sugestia co do CO2 jest jakimś tropem który faktycznie moze miec na to wpływ. Dziękuje za ta informacje.;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Oprócz ilości chmielu, temperatura w jakiej piwo stało podczas chmielenia na zimno, etap fermentacji kiedy został dodany chmiel no i czas chmielenia na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Jak jeszcze nie przelales piwa to proponuję cold crush. Wystaw fermentor na noc do niskiej temperatury a chmiel ładnie opadnie na dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now