Jump to content

Browar Piwko


Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów, od pewnego czasu obserwuję forum i w końcu sam wziąłem się za warzenie.
Na dzień dzisiejszy mój sprzęt prezentuje się mizernie ale od czegoś trzeba zacząć:

1. Fermentor 33L z kranikiem.
2. Kapslownica Eterna.
3. Dwa garnki po 5L.

Warka 1(02.04.2016) - AIPA/APA:

  • Ekstrakt słodowy bursztynowy - 3,4 kg
  • Chmiel Citra 100 g
  • Drożdże Fermentis Safale US-05

Partial boil:

W pierwszym garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 60 minut z 50 g chmielu.

W drugim garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 30 minut z 25 g chmielu. Na ostatnie 10 minut kolejne 25 g chmielu.

 

Pod koniec gotowania uwodniłem drożdże które stały w temperaturze pokojowej ~5 godzin z powodu nieefektywnego chłodzenia brzeczki.

Miało wyjść 17L 14oBlg, wyszło 17L 12,5oBlg. Po 12 godzinach fermentacja powoli startuje.

Edited by Noekke
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.