Noekke Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 (edited) Witam wszystkich piwowarów, od pewnego czasu obserwuję forum i w końcu sam wziąłem się za warzenie.Na dzień dzisiejszy mój sprzęt prezentuje się mizernie ale od czegoś trzeba zacząć:1. Fermentor 33L z kranikiem.2. Kapslownica Eterna.3. Dwa garnki po 5L.Warka 1(02.04.2016) - AIPA/APA: Ekstrakt słodowy bursztynowy - 3,4 kg Chmiel Citra 100 g Drożdże Fermentis Safale US-05 Partial boil: W pierwszym garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 60 minut z 50 g chmielu. W drugim garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 30 minut z 25 g chmielu. Na ostatnie 10 minut kolejne 25 g chmielu. Pod koniec gotowania uwodniłem drożdże które stały w temperaturze pokojowej ~5 godzin z powodu nieefektywnego chłodzenia brzeczki. Miało wyjść 17L 14oBlg, wyszło 17L 12,5oBlg. Po 12 godzinach fermentacja powoli startuje. Edited April 4, 2016 by Noekke Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted April 4, 2016 Share Posted April 4, 2016 Browar Kotłownia istnieje już od 2009 http://www.piwo.org/katalog/browar/55-browar-kotlownia/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noekke Posted April 4, 2016 Author Share Posted April 4, 2016 Dzięki za zwrócenie uwagi i wybacz za moje niedopatrzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now