Jump to content

Powłoka na grzałce z garnka LIDL

bart3q

Recommended Posts

Cześć.

Przypalił mi się ostatnio garnek lidl.

Fotka:

post-5920-0-95394800-1459775503_thumb.jpgpost-5920-0-34491300-1459775563_thumb.jpg

Jako że chemia tego nie ruszała zrobiłem kurację szczotką drucianą

Fotka:

post-5920-0-84606500-1459775592_thumb.jpg

Pytanie: Wiecie jak się nazywa ta niebieska powłoka którą też niechcący w większości usunąłem?

Za porady: Ale spaliłeś, o jaaa, zepsułeś garnek, chyba Ci się nie nada itp z góry dzięki.

NIe wiedziałem. Ani naoh, ani specjalny środek na przypalenia, ani stężone oxi, wszystko w 100°C, nie działało. Mój błąd że żadnym kwasem nie próbowałem.

Ta grzałka wygląda podobnie jak w tej kuchence, po lewej stronie:

kuchenka-elektryczna-dwupalnikowa-zelmer

Co chciałeś czyścić jak spaliłeś farbę? Innego wyjścia jak zdarcie spalenizny nie było, nie przypaliłeś przecież mleka. Garnki i inne przedmioty kuchenne nie wykonane ze stali nierdzewnej pokrywa się różnymi środkami by metal nie miał bezpośrednio styczności z wodą/jedzniem itp

• 2 weeks later...

Macie jakiś sprawdzony sposób na przypalenia? Drugi garnek przypaliłem (*%^&@$ 100% Ryewine) i ani stężone gorące NaOH, ani oxi, ani kwas azotowy i fosforowy nie dają rady... 

Macie jakiś sprawdzony sposób na przypalenia? Drugi garnek przypaliłem (*%^&@$ 100% Ryewine) i ani stężone gorące NaOH, ani oxi, ani kwas azotowy i fosforowy nie dają rady... 

OXI w dużym stężeniu w gorącej wodzie, kilka godzin i powinno co nie co odejść. Powtarzać aż spalenizna sama zejdzie, a jak to nie poskutkuje to bielinka i szorowanie co 2-3 h.