Jump to content

APA na australijskich chmielach


Rogoth

Recommended Posts

Jako, że to mój pierwszy temat na forum to chciałbym wszystkich powitać ;)

Do tej pory uwarzyłem już kilka warek (BPA i Witbier z zestawu BA oraz Portera i Milk Stouta z własnej receptury, chociaż na efekty Portera przyjdzie mi jeszcze poczekać ;) ), ale teraz chciałbym prosić o pomoc w ocenie i radę przy kolejnej.

Chciałbym uwarzyć pale ale na australijskich chmielach, przy czym uzyskać możliwie jak najwięcej aromatu i smaku owocowego z chmieli przy zachowaniu umiarkowanego udziału goryczki. Poniżej przedstawiam mój koncept i prosiłbym o wszelakie rady ;)

 

Słody:
3.5 kg - Pale Ale
0.5 kg - Monachijski
0.5 kg - Wiedeński
0.3 kg - CaraMunich II

Chmielenie:

60'
5 g - Galaxy, AA: 14.25
5 g - vic secret, AA: 15.6

 

20'

5 g - Galaxy,
5 g - vic secret,

 

5'

5 g - Galaxy,
5 g - vic secret,

 

Cicha fermentacja

30 g - Galaxy,
30 g - vic secret,

 

Drożdże:

US-05 lub M44 Mangrove Jack's

 

Zacieranie w 67st + mash out

 

Według kalkulatora wychodzi:

 

Original Gravity: 12.8 °P
Final Gravity: 2.4 °P
ABV (standard): 5.54%
IBU (tinseth): 36.68

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli oczekujesz porządnego aromatu, potrzebujesz więcej chmielu. Radziłbym wrzucić na gorycz małą ilość jakiegoś chmielu o wysokiej zawartości alfa kwasów np. Warrior 15g a całość chmieli które planowałeś użyć do gotowania przesunąć na ostatnie minuty.

Link to comment
Share on other sites

Jak już się tak na chmiel nastawiasz to zostaw sam pale ale. Poza tym chmiel na ostatnią minutę i dodatkowo na whirpool. A generalnie co byś z tym chmielem nie zrobił to i tak musisz idealnie przeprowadzić fermentację żeby coś z tego było, 15-16st.C dla US-05 (oczywiście nie mówię o temp. otoczenia).

Edited by udarr
Link to comment
Share on other sites

Juz tak nie strasz. W 18 stC tez bedzie dobre. A ograniczenie slodu do pa wcale nie uczyni piwa lepszym pod wzgledem odczucia smaku i aromatu chmielowego.

Link to comment
Share on other sites

tyle chmielu co dales do gotowania to sie do waizenow daje a nie do apa. Wincyj chmielu. Poczytaj receptury na apa i zobaczysz co i jak. 60g na zimno bedzie ok

Link to comment
Share on other sites

I skasuj te karmele i monachy. APA to 95% Pale Ale i 5% czegoś jeszcze, a nie jakieś przepakowanie notami chlebowymi i karmelowymi :P Ma być jasno i wytrawnie. 

 

Chmielenie: najważniejsze jest pod koniec. Chcesz małą goryczkę? To skasuj w ogóle 60', nasyp 10 g  na 30', potem 10 na 15', 15 na 10' i 30 na 0'.

 

Chmielenie na zimno wtedy odpuść, albo zostaw mniej.

Link to comment
Share on other sites

Przede wszystkim dzięki wielkie za tak duży odzew ;)

 

@crosis Właśnie napisałeś to o co chciałem zapytać po przeczytaniu poprzedników ;) Zacząłem się zastanawiać nad zrezygnowaniem z chmielenia na goryczkę, bo jakby nie patrzeć galaxy i vic secret mają w sobie bardzo dużo alfa-kwasów i dlatego nie mogę też ich za dużo już dodać, ale w sumie właśnie rezygnując z dawki w 60' może się to udać ;) Pytanie czy nie zmieni to charakteru goryczki na jakiś dziwny?

A co do dodatku innych chmieli czy pozbywając się ich nie uzyskam zbyt bladego koloru jak na APA?

Link to comment
Share on other sites

A co do dodatku innych chmieli czy pozbywając się ich nie uzyskam zbyt bladego koloru jak na APA?

Słodów ;)

Brewer's Friend dla 95% pale i 5% CaraMunich 2 wylicza tak jak w załączniku.

Nie bój nic.

post-6077-0-67804700-1460021756_thumb.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście mowa o słodach ;) Za dużo o tych chmielach było i już wszędzie je widzę ;)

Dziękuję za rady i na pewno się do nich zastosuje ;) Na chwilę obecną wygląda to następująco:

 

Słody:
4,5 kg - Pale Ale
0.3 kg - CaraMunich II

 

Chmielenie:

30'
5 g - Galaxy, AA: 14.25
5 g - vic secret, AA: 15.6

 

15'

5 g - Galaxy,
5 g - vic secret,

 

10'

7 g - Galaxy,
7 g - vic secret,

 

0'

15 g - Galaxy,
15 g - vic secret,

 

Cicha fermentacja

18 g - Galaxy,
18 g - vic secret,

 

Drożdże:

US-05

Edited by Rogoth
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.