Rogoth Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Jako, że to mój pierwszy temat na forum to chciałbym wszystkich powitać Do tej pory uwarzyłem już kilka warek (BPA i Witbier z zestawu BA oraz Portera i Milk Stouta z własnej receptury, chociaż na efekty Portera przyjdzie mi jeszcze poczekać ), ale teraz chciałbym prosić o pomoc w ocenie i radę przy kolejnej. Chciałbym uwarzyć pale ale na australijskich chmielach, przy czym uzyskać możliwie jak najwięcej aromatu i smaku owocowego z chmieli przy zachowaniu umiarkowanego udziału goryczki. Poniżej przedstawiam mój koncept i prosiłbym o wszelakie rady Słody:3.5 kg - Pale Ale0.5 kg - Monachijski0.5 kg - Wiedeński0.3 kg - CaraMunich II Chmielenie: 60'5 g - Galaxy, AA: 14.255 g - vic secret, AA: 15.6 20' 5 g - Galaxy,5 g - vic secret, 5' 5 g - Galaxy,5 g - vic secret, Cicha fermentacja 30 g - Galaxy,30 g - vic secret, Drożdże: US-05 lub M44 Mangrove Jack's Zacieranie w 67st + mash out Według kalkulatora wychodzi: Original Gravity: 12.8 °PFinal Gravity: 2.4 °PABV (standard): 5.54%IBU (tinseth): 36.68 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Jeśli oczekujesz porządnego aromatu, potrzebujesz więcej chmielu. Radziłbym wrzucić na gorycz małą ilość jakiegoś chmielu o wysokiej zawartości alfa kwasów np. Warrior 15g a całość chmieli które planowałeś użyć do gotowania przesunąć na ostatnie minuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmei Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Drozdze wzialbym us05. Zdecydowanie wiecej chmielu na smak i na aromat wrzuc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 (edited) Jak już się tak na chmiel nastawiasz to zostaw sam pale ale. Poza tym chmiel na ostatnią minutę i dodatkowo na whirpool. A generalnie co byś z tym chmielem nie zrobił to i tak musisz idealnie przeprowadzić fermentację żeby coś z tego było, 15-16st.C dla US-05 (oczywiście nie mówię o temp. otoczenia). Edited April 6, 2016 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmei Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Juz tak nie strasz. W 18 stC tez bedzie dobre. A ograniczenie slodu do pa wcale nie uczyni piwa lepszym pod wzgledem odczucia smaku i aromatu chmielowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 tyle chmielu co dales do gotowania to sie do waizenow daje a nie do apa. Wincyj chmielu. Poczytaj receptury na apa i zobaczysz co i jak. 60g na zimno bedzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 I skasuj te karmele i monachy. APA to 95% Pale Ale i 5% czegoś jeszcze, a nie jakieś przepakowanie notami chlebowymi i karmelowymi Ma być jasno i wytrawnie. Chmielenie: najważniejsze jest pod koniec. Chcesz małą goryczkę? To skasuj w ogóle 60', nasyp 10 g na 30', potem 10 na 15', 15 na 10' i 30 na 0'. Chmielenie na zimno wtedy odpuść, albo zostaw mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogoth Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Przede wszystkim dzięki wielkie za tak duży odzew @crosis Właśnie napisałeś to o co chciałem zapytać po przeczytaniu poprzedników Zacząłem się zastanawiać nad zrezygnowaniem z chmielenia na goryczkę, bo jakby nie patrzeć galaxy i vic secret mają w sobie bardzo dużo alfa-kwasów i dlatego nie mogę też ich za dużo już dodać, ale w sumie właśnie rezygnując z dawki w 60' może się to udać Pytanie czy nie zmieni to charakteru goryczki na jakiś dziwny? A co do dodatku innych chmieli czy pozbywając się ich nie uzyskam zbyt bladego koloru jak na APA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Pewnie miałeś na myśli słody, przy blg 12,5 kolor z samego pale ale będzie taki jaki być powinien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 A co do dodatku innych chmieli czy pozbywając się ich nie uzyskam zbyt bladego koloru jak na APA? Słodów Brewer's Friend dla 95% pale i 5% CaraMunich 2 wylicza tak jak w załączniku. Nie bój nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogoth Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 (edited) Oczywiście mowa o słodach Za dużo o tych chmielach było i już wszędzie je widzę Dziękuję za rady i na pewno się do nich zastosuje Na chwilę obecną wygląda to następująco: Słody:4,5 kg - Pale Ale0.3 kg - CaraMunich II Chmielenie: 30'5 g - Galaxy, AA: 14.255 g - vic secret, AA: 15.6 15' 5 g - Galaxy,5 g - vic secret, 10' 7 g - Galaxy,7 g - vic secret, 0' 15 g - Galaxy,15 g - vic secret, Cicha fermentacja 18 g - Galaxy,18 g - vic secret, Drożdże: US-05 Edited April 7, 2016 by Rogoth Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now