Regis Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 (edited) To mój pierwszy post tutaj, a więc witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie prawidłowego smaku i zapachu gęstwy. Dostałem ją od kolegi tydzień temu, nie była oczyszczana (stała u niego kilka dni po zebraniu) i raz ją przepłukałem starając się zachować jak najlepszą sterylność. Jutro mam zamiar jej użyć i postanowiłem sprawdzić w jakim jest stanie, drożdże osiadły, nad nimi była lekko mętna woda. Zapach delikatnie cytrusowy (gęstwa pochodzi z piwa o takim aromacie), woda w smaku bardzo delikatnie kwaśna/cytrusowa, przypomina posmak piwa, z którego pochodzi. Po wypluciu na języku pozostaje tylko gorzki smak. Z tego co wyczytałem, trzeba uważać na ocet i kwaśny smak. Czy cytrusowy zapach i delikatnie kwaśny smak (intensywność podobna do plasterka cytryny w szklance wody) są normalne? Drożdże mogły przejąć to z piwa/chmielu? Edited April 7, 2016 by Regis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Podaj nick kolegi a najlepiej jak sam napisze jak pozyskał gęstwę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regis Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Podaj nick kolegi a najlepiej jak sam napisze jak pozyskał gęstwę Nie wiem czy w ogóle ma tutaj konto. Mówił, że zbierał do sterylnego słoika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Piłeś Jego piwa? Byłem biorcą i dawcą gęstwy parę razy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regis Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Tak, piłem piwo od niego. Ps. Gęstwa pochodzi z drożdży US-05 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 (edited) Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko. Edited April 7, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko. Bez przesady. Wiadome, że najlepsza jest jeszcze 'ciepła' ale tydzień to nie dramat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Nie dramat tylko zwiększone ryzyko, z mojego doświadczenia piwa na 1-2 tyg. gęstwach wychodziły jakoś często gorsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej wg wiki amerykańska gęstwa może stać ponad miesiąc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Kawczyński Posted July 11, 2016 Share Posted July 11, 2016 Nie znalazłem dokładnie takiej odpowiedzi na forum, dlatego dopiszę się tutaj.Mam pytanie, ile muszą odczekać drożdże z zebranej gęstwy? Chciałem zlać jedną warkę na cichą i jak najszybciej zrobić następną. Ile musiałbym odczekać, żeby oddzieliły mi się żyjące od martwych drożdży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted July 11, 2016 Share Posted July 11, 2016 Nic nie musisz czekać. Niektórzy praktykują zostawianie gęstwy na dnie fermentora i zlewanie na to nowej brzeczki. Jeśli masz zebraną gęstwę to z powodzeniem możesz ją zadać do nowego piwa (im swieższa tym lepsza). LukK 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukK Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 (edited) w złym wątku odpowiedz.Do usunięcia Edited October 13, 2016 by LukK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts