Jump to content

Ocena gęstwy


Regis

Recommended Posts

To mój pierwszy post tutaj, a więc witam wszystkich.

 

Mam pytanie odnośnie prawidłowego smaku i zapachu gęstwy. Dostałem ją od kolegi tydzień temu, nie była oczyszczana (stała u niego kilka dni po zebraniu) i raz ją przepłukałem starając się zachować jak najlepszą sterylność.

 

Jutro mam zamiar jej użyć i postanowiłem sprawdzić w jakim jest stanie, drożdże osiadły, nad nimi była lekko mętna woda. Zapach delikatnie cytrusowy (gęstwa pochodzi z piwa o takim aromacie), woda w smaku bardzo delikatnie kwaśna/cytrusowa, przypomina posmak piwa, z którego pochodzi. Po wypluciu na języku pozostaje tylko gorzki smak.

 

Z tego co wyczytałem, trzeba uważać na ocet i kwaśny smak. Czy cytrusowy zapach i delikatnie kwaśny smak (intensywność podobna do plasterka cytryny w szklance wody) są normalne? Drożdże mogły przejąć to z piwa/chmielu?

Edited by Regis
Link to comment
Share on other sites

Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Nie dramat tylko zwiększone ryzyko, z mojego doświadczenia piwa na 1-2 tyg. gęstwach wychodziły jakoś często gorsze ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nic nie musisz czekać. Niektórzy praktykują zostawianie gęstwy na dnie fermentora i zlewanie na to nowej brzeczki.

Jeśli masz zebraną gęstwę to z powodzeniem możesz ją zadać do nowego piwa (im swieższa tym lepsza).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.