Dr_Herman Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Siema Zamierzam uwarzyć w końcu pierwszego RISa i mam pytanie odnośnie drożdży, a mianowicie które radzicie zakupić ? Sklep internetowy wskazuje, że następujące drożdże nadają się do m. in. piwa w stylu Russian Imperial Stout : 1) Wyeast 1728 Scottisch Ale, 2) Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Które drożdże kupić ? Może korzystaliście z którychś z tych drożdży i macie swoje przemyślenia. Proszę o radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 (edited) Belgian Abbey Ale II ma charakter od piwo Belgiskie. To nie jest RIS, ale jest dobry pomysł. Teraz BJCP mówi że esterów nie są problemów w RIS. Scottish Ale jest mocny, i ma dobry profil do RIS. Edited April 9, 2016 by BretBeermann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lismati Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Brewdog swoją serię RISów Dog (A,B,C,D) w zbiorze receptur DIY Dog poleca robić na Wyeast American Ale II. Miałem robić na nich swojego RISa, ale nie były akurat dostępne, i bodaj Konus zalecił mi FM52 Amerykański Sen. Od dwóch tygodni bulka w najlepsze, więc to raczej dobry wybór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 (edited) Jakiekolwiek brytyjskie lub amerykańskie, które sobie radzą z dużą ilością alkoholu. Na belgijskich to stylowy RIS na pewno nie będzie. Edited April 9, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted April 9, 2016 Author Share Posted April 9, 2016 Kupię Scottisch Ale, najpierw coś lżejszego a później Ris, a poza tym fermentuje mi od niedzieli Black Aipa 15 blg na Amerykańskim Śnie to może najpierw z tej gęstwy bym skorzystał ale to już 5 pokolenie by było, a podobno najlepsze rezultaty osiąga 3 pokolenie. Czy też to potwierdzacie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Robiłem RISa na Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Dodawałem nawet cukier kandyzowany do wiadra... ale z efektów do końca nie jestem zadowolony ;-( Pomimo że te drożdże lubią stosunkowo wysoką temperaturę - wyszło mocno estrowo (ale nie "Belgijsko"); leżakowałem długo, piwko fajnie się utleniało (sherry itp.) ale było nieco "inne" niż każdy inny RIS. Jeśli chodzi o alko, dały radę bez problemu, piwo ok. 10% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Pierwsze co to zrób lżejsze piwo i dopiero potem zacznij robić risa na zebranej gestwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted April 10, 2016 Author Share Posted April 10, 2016 Pierwsze co to zrób lżejsze piwo i dopiero potem zacznij robić risa na zebranej gestwie. Kupię Scottisch Ale, najpierw coś lżejszego a później Ris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.