Dr_Herman Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Siema Zamierzam uwarzyć w końcu pierwszego RISa i mam pytanie odnośnie drożdży, a mianowicie które radzicie zakupić ? Sklep internetowy wskazuje, że następujące drożdże nadają się do m. in. piwa w stylu Russian Imperial Stout : 1) Wyeast 1728 Scottisch Ale, 2) Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Które drożdże kupić ? Może korzystaliście z którychś z tych drożdży i macie swoje przemyślenia. Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Belgian Abbey Ale II ma charakter od piwo Belgiskie. To nie jest RIS, ale jest dobry pomysł. Teraz BJCP mówi że esterów nie są problemów w RIS. Scottish Ale jest mocny, i ma dobry profil do RIS. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lismati Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Brewdog swoją serię RISów Dog (A,B,C,D) w zbiorze receptur DIY Dog poleca robić na Wyeast American Ale II. Miałem robić na nich swojego RISa, ale nie były akurat dostępne, i bodaj Konus zalecił mi FM52 Amerykański Sen. Od dwóch tygodni bulka w najlepsze, więc to raczej dobry wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Jakiekolwiek brytyjskie lub amerykańskie, które sobie radzą z dużą ilością alkoholu. Na belgijskich to stylowy RIS na pewno nie będzie. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Kupię Scottisch Ale, najpierw coś lżejszego a później Ris, a poza tym fermentuje mi od niedzieli Black Aipa 15 blg na Amerykańskim Śnie to może najpierw z tej gęstwy bym skorzystał ale to już 5 pokolenie by było, a podobno najlepsze rezultaty osiąga 3 pokolenie. Czy też to potwierdzacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Robiłem RISa na Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Dodawałem nawet cukier kandyzowany do wiadra... ale z efektów do końca nie jestem zadowolony ;-( Pomimo że te drożdże lubią stosunkowo wysoką temperaturę - wyszło mocno estrowo (ale nie "Belgijsko"); leżakowałem długo, piwko fajnie się utleniało (sherry itp.) ale było nieco "inne" niż każdy inny RIS. Jeśli chodzi o alko, dały radę bez problemu, piwo ok. 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pierwsze co to zrób lżejsze piwo i dopiero potem zacznij robić risa na zebranej gestwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Pierwsze co to zrób lżejsze piwo i dopiero potem zacznij robić risa na zebranej gestwie. Kupię Scottisch Ale, najpierw coś lżejszego a później Ris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się