Forest Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Tygodniowy pils jest mętny i podjeżdża lekko kanalizą co z tym fantem zrobić? Fermentowany jest w 12 st C. Co z nim zrobić? W kanał czy próbować ratować? Jeżeli tak to jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Tygodniowy w sensie tydzień od warzenia czy od butelkowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted April 9, 2016 Author Share Posted April 9, 2016 Tydzień temu było warzenie. Dokładniej w niedzielę, fermentacja wystartowała w poniedziałek. Fermentuje w temp 12°C. Z piwem mam taki problem że jest mętne i czuć lekki kanał od niego. Nie jest to jakiś odrzucający zapach ale czuć ze coś jest nie tak. I tu pytanie co dalej czy zostawić go, czy przedłużyć fermentację, może coś innego żeby go uratować czy wylać ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Czekać. Jakieś związki siarki tego typu w przypadku drożdży lagerowych są na początku częste, a tydzień fermentacji to tyle co nic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Jakie drozdze? S-23? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Tydzień temu było warzenie. Czyli nawet nie tydzień. Zostawić, nie zaglądać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 czy przedłużyć fermentację A chciałeś już kończyć? Zostawić w spokoju na co najmniej 3 tygodnie i potem się dopiero zastanawiać. Domyślam się, że ta kanaliza to siarkowodór, jeśli tak, to minie, nawet w butelkach jeszcze może się zredukować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Dolniak i sprawdzanie po kilku dniach... Ręce opadają... bart3q and dirk gently 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 To normalny objaw po tygodniu fermentacji lagera. Minimum 2 tyg. fermentacji. Ostanie 2 dni podnieść temp. do ~15°C lub burzliwą wydłużyć do 3 tyg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 (edited) Jedną z warek na fermentacji która waliła kanalizą udało się dzięki Rafałowi ze Świdnicy mi się uratować, poprzez napowietrzanie. Po prostu przelałem parę razy z beczki do beczki i zapach się ulotnił. Tylko uważać na infekcje, ostre piro i (przelewać) napowietrzać. Edited April 18, 2016 by quhcik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Przedmuchac co2. Napowietrzanie to średni sposób... beu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Ja się przejmowałem, jak przy fermentacji dolniakami nie czułem szambowych aromatów. Podczas fermentacji dolniakami jest to według mnie normalne. Intensywność takich aromatów zależy od drożdży, temperatury i napowietrzenia brzeczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.