Jump to content

Zepsuty pils?


Forest

Recommended Posts

Tygodniowy pils jest mętny i podjeżdża lekko kanalizą co z tym fantem zrobić?

Fermentowany jest w 12 st C. Co z nim zrobić? W kanał czy próbować ratować? Jeżeli tak to jak?

Link to comment
Share on other sites

Tydzień temu było warzenie. Dokładniej w niedzielę, fermentacja wystartowała w poniedziałek. Fermentuje w temp 12°C. Z piwem mam taki problem że jest mętne i czuć lekki kanał od niego. Nie jest to jakiś odrzucający zapach ale czuć ze coś jest nie tak.

I tu pytanie co dalej czy zostawić go, czy przedłużyć fermentację, może coś innego żeby go uratować czy wylać ...

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy przedłużyć fermentację

A chciałeś już kończyć? Zostawić w spokoju na co najmniej 3 tygodnie i potem się dopiero zastanawiać. Domyślam się, że ta kanaliza to siarkowodór, jeśli tak, to minie, nawet w butelkach jeszcze może się zredukować. 

Link to comment
Share on other sites

Jedną z warek na fermentacji która waliła kanalizą udało się dzięki Rafałowi ze Świdnicy  mi się uratować, poprzez napowietrzanie. Po prostu przelałem parę razy z beczki do beczki i zapach się ulotnił. Tylko uważać na infekcje, ostre piro i (przelewać) napowietrzać. 

Edited by quhcik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.