Jump to content

Dwie pieczenie na jednym ogniu


Recommended Posts

Chciałbym za jednym zamachem uwarzyć dwie warki piwa posiadając standardowy sprzęt. Chcę zrobić 2 warki po 25l jakiegoś piwka, jeszcze nie zdecydowałem jakiego które by miało12Blg. A chciałbym to zrobić w ten sposób: przygotować brzeczkę 25l, 24blg i przygotować 25l przegotowanej wody, po schłodzeniu przelać brzeczkę do dwóch fermentorów po równo i dodać wody, rozcieńczając brzeczkę do 12 blg. potem oczywiście drożdże i do piwniczki. Moje pytanie jest takie czy godzi się w ten sposób warzyć piwko , czy są ku temu jakieś przeciwwskazania?

Link to comment
Share on other sites

Tak zwane HGB. Ale zwróć uwagę na to że żeby zrobić najpierw 25 litrów 25 blg to musisz mieć duży gar zacierny bo potrzebujesz więcej słodów.

Edited by Piter88
Link to comment
Share on other sites

Tak zwane HGB. Ale zwróć uwagę na to że żeby zrobić najpierw 25 litrów 25 blg to musisz mieć duży gar zacierny bo potrzebujesz więcej słodów.

Klasyczne HGB to rozcieńczanie przefermentowanej już brzeczki. Rozcieńczanie brzeczki po gotowaniu, jak proponuje kolega red, nie ma żadnego wpływu na jakość piwa.

Link to comment
Share on other sites

Da radę. Jeszcze jedna mniejsza warka Ci wyjdzie z wysłodzin po takim ekstrakcie ;) Ewentualnie przelej brzeczkę przednią w pojemnik, a zamiast przegotowanej wody przegotuj wysłodziny i rozcieńcz tym. W sumie dużo roboty i zabawy. Ogólnie spróbuj, nic Ci nie stoi na przeszkodzie. Uwzględnij ilości chmielu do gotowania gęstej brzeczki. Im gęstsza tym więcej chmielu potrzebujesz. Zmieni Ci się też kolor piwa (to chyba nie istotne, co?). Później to rozcieńczysz x2 to jeszcze więcej musisz sypnąć chmielu. Jeśli to ma być coś tam IPA to być może będzie za mało goryczki. Mimo wszystko powodzenia :)

 

Edit. W sumie co do chmielenia to nie będzie aż tak źle. Zbadałem sprawę i to (IBU) zmniejsza się logarytmicznie, a myślałem że liniowo :) Tak więc nie bój żaby i do dzieła :)

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Nic szczególnego, gotowy zestaw z Twojego Browaru i gar 40l, trochę innych pierdół.

Wykonaj kilka prostych piwek np. Bittera, polskie ale, grodziskie a dopiero potem kombinacje.

 

 

 

Dlaczego grodziskie ktoś zapyta... zasyp prosty ok 2.5~3kg wędzonej pszenicy i uniwersalne drożdże np Gozdawa pure ale 7.

Link to comment
Share on other sites

Chodzi mi o coś lekkiego, chmielowego i wytrawnego na lato, z górniakami nie mam żadnego doświadczenia bo do tej pory warzyłem tylko lagery ale teraz pogoda będzie sprzyjać górniakom więc muszę się rozeznać

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.