red Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Chciałbym za jednym zamachem uwarzyć dwie warki piwa posiadając standardowy sprzęt. Chcę zrobić 2 warki po 25l jakiegoś piwka, jeszcze nie zdecydowałem jakiego które by miało12Blg. A chciałbym to zrobić w ten sposób: przygotować brzeczkę 25l, 24blg i przygotować 25l przegotowanej wody, po schłodzeniu przelać brzeczkę do dwóch fermentorów po równo i dodać wody, rozcieńczając brzeczkę do 12 blg. potem oczywiście drożdże i do piwniczki. Moje pytanie jest takie czy godzi się w ten sposób warzyć piwko , czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter88 Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 (edited) Tak zwane HGB. Ale zwróć uwagę na to że żeby zrobić najpierw 25 litrów 25 blg to musisz mieć duży gar zacierny bo potrzebujesz więcej słodów. Edited April 10, 2016 by Piter88 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Tak zwane HGB. Ale zwróć uwagę na to że żeby zrobić najpierw 25 litrów 25 blg to musisz mieć duży gar zacierny bo potrzebujesz więcej słodów. Klasyczne HGB to rozcieńczanie przefermentowanej już brzeczki. Rozcieńczanie brzeczki po gotowaniu, jak proponuje kolega red, nie ma żadnego wpływu na jakość piwa. red 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 (edited) Da radę. Jeszcze jedna mniejsza warka Ci wyjdzie z wysłodzin po takim ekstrakcie Ewentualnie przelej brzeczkę przednią w pojemnik, a zamiast przegotowanej wody przegotuj wysłodziny i rozcieńcz tym. W sumie dużo roboty i zabawy. Ogólnie spróbuj, nic Ci nie stoi na przeszkodzie. Uwzględnij ilości chmielu do gotowania gęstej brzeczki. Im gęstsza tym więcej chmielu potrzebujesz. Zmieni Ci się też kolor piwa (to chyba nie istotne, co?). Później to rozcieńczysz x2 to jeszcze więcej musisz sypnąć chmielu. Jeśli to ma być coś tam IPA to być może będzie za mało goryczki. Mimo wszystko powodzenia Edit. W sumie co do chmielenia to nie będzie aż tak źle. Zbadałem sprawę i to (IBU) zmniejsza się logarytmicznie, a myślałem że liniowo Tak więc nie bój żaby i do dzieła Edited April 10, 2016 by Pindin red 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Red, napisz jaki masz do warzenia piwa sprzęt Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted April 10, 2016 Author Share Posted April 10, 2016 Nic szczególnego, gotowy zestaw z Twojego Browaru i gar 40l, trochę innych pierdół. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Nic szczególnego, gotowy zestaw z Twojego Browaru i gar 40l, trochę innych pierdół.Wykonaj kilka prostych piwek np. Bittera, polskie ale, grodziskie a dopiero potem kombinacje. Dlaczego grodziskie ktoś zapyta... zasyp prosty ok 2.5~3kg wędzonej pszenicy i uniwersalne drożdże np Gozdawa pure ale 7. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted April 10, 2016 Author Share Posted April 10, 2016 Chodzi mi o coś lekkiego, chmielowego i wytrawnego na lato, z górniakami nie mam żadnego doświadczenia bo do tej pory warzyłem tylko lagery ale teraz pogoda będzie sprzyjać górniakom więc muszę się rozeznać Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Rozcieńczanie brzeczki po gotowaniu, jak proponuje kolega red, nie ma żadnego wpływu na jakość piwa. Ma wpływ - inna utylizacja chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 I mniejsza wydajność. W hgb rozcienczac mozna na kazdym etapie, to tak przy okazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red Posted April 11, 2016 Author Share Posted April 11, 2016 dzięki za informacje, na pewno się przydadzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now