Regis Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 (edited) Jaka ilość światła jest dopuszczalna podczas fermentacji? Rozpocząłem fermentację burzliwą, przez jeden dzień fermentator (biały, nieprzezroczysty) stał normalnie w pokoju z oknem od północy, później przykryłem go kartonowym pudełkiem - pod przykryciem jednak podnosi temperaturę o jakiś stopień, a wolałbym mieć mniejszą. Czy bez tego pudełka piwo może się naświetlić? Fermentator przezroczysty nie jest, ale jednak sporo światła przepuszcza. Edited April 10, 2016 by Regis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Nieprzeźroczysty fermentor wielokrotnie trzymałem w normalnie oświetlonym pokoju bez przykrycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Natomiast ja w zeszłym roku wczesną wiosną wystawiłem nieprzezroczysty fermentor na balkon do "lagerowania". Temperatury były w okolicach 0 stopni - w nocy nieco mniej, w dzień nieco więcej. Efektem był skunks. Podczas fermentacji w pokoju niczego takiego nie zaobserwowałem, ale tam nie stawiam nigdy fermentora w zasięgu bezpośredniego światła słonecznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regis Posted April 10, 2016 Author Share Posted April 10, 2016 Ok, dzięki za odpowiedzi. Pokój jest od północy, bezpośrednie promienie słoneczne fermentora nie dopadną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.