MatKus Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 (edited) Witam Postanowiłem zrobić bardzo mocnego milk RISa. Po wysładzaniu miałem ok. 28BLG, po odparowaniu około 33BLG (odczyt z balingomierza, bo refraktometr się skończył). Potem dodałem jeszcze 250g laktozy, co powinno podnieść ekstrakt do około 35BLG. Operuję tu wartościami "około", bo miałem trochę problemu z pomiarem, ale więcej, niż 1 BLG różnicy w tych wartościach na pewno nie ma. Dziś, po około miesiącu, przelałem na cichą i dodałem płatki dębowe. zmierzyłem przy okazji cukier, i odczyt z refraktometru (balingomierz już oddałem) to 24,2. I tu się zaczyna problem, bo po podstawieniu do wzorów (a później sprawdzeniu kalkulatorami online, jak mi nie wychodziło) po korekcji refraktometru wychodzi mi, że mam teraz okoł 42BLG i nieco ponad (poniżej?) -2,5% alk, co jest oczywistą bzdurą. Ktoś ma jakiś pomysł, jak wyliczyć, ile mam teraz alkoholu i cukru? Edited April 10, 2016 by MatKus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 Mi wyszło że masz ok 16-17 blg. I ok 12% alko. bo po podstawieniu do wzorów (a później sprawdzeniu kalkulatorami online, jak mi nie wychodziło) Ktoś ma jakiś pomysł np. zmienić wzór Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted April 10, 2016 Share Posted April 10, 2016 11,8 ABV Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now