Jump to content

Problem z obliczeniem alkoholu


Recommended Posts

Witam

 

Postanowiłem zrobić bardzo mocnego milk RISa.

 

Po wysładzaniu miałem ok. 28BLG, po odparowaniu około 33BLG (odczyt z balingomierza, bo refraktometr się skończył).

Potem dodałem jeszcze 250g laktozy, co powinno podnieść ekstrakt do około 35BLG.

Operuję tu wartościami "około", bo miałem trochę problemu z pomiarem, ale więcej, niż 1 BLG różnicy w tych wartościach na pewno nie ma.

 

Dziś, po około miesiącu, przelałem na cichą i dodałem płatki dębowe. zmierzyłem przy okazji cukier, i odczyt z refraktometru (balingomierz już oddałem) to 24,2.

 

I tu się zaczyna problem, bo po podstawieniu do wzorów (a później sprawdzeniu kalkulatorami online, jak mi nie wychodziło) po korekcji refraktometru wychodzi mi, że mam teraz okoł 42BLG i nieco ponad (poniżej?) -2,5% alk, co jest oczywistą bzdurą.

 

Ktoś ma jakiś pomysł, jak wyliczyć, ile mam teraz alkoholu i cukru?

Edited by MatKus
Link to comment
Share on other sites

Mi wyszło że masz ok 16-17 blg.

I ok 12% alko.

 

 

bo po podstawieniu do wzorów (a później sprawdzeniu kalkulatorami online, jak mi nie wychodziło)

 

 

Ktoś ma jakiś pomysł

np. zmienić wzór :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.