Jump to content

Torfowe American Barley Wine


Brutus Bambus

Recommended Posts

Czołem,

Chudzi za mną od jakiegoś czasu słód torfowy i chciałbym bo użyć do zrobienia ABW.

Celuje w 24 BLG, 17 litrów po gotowaniu.

 

Przy zasypie:

 

8kg Pale Ale,

1kg Monachijski,

125g Karmelowy bursztynowy,

125g Karmelowy jasny,

 

planuję dodać 125g słodu Whiskey CastleMalting - czy to mało czy dużo, tego właśnie nie wiem.

 

Do gotowania chcę dodać laski wanilii. Ktoś już dodawał? Myślicie, że 3-5 lasek na tyle litrów to będzie OK?

Dodatkowo na cichą chcę dodać płatki z beczki po bourbonie macerowane w 12-letniem Glenfidditch (40volt)  - tutaj nie wiem, ile ta fermentacja z płatkami powinna trwać.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.