Skocz do zawartości

media a piwowarstwo domowe


dori

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.beerlovers.pl/artykul/dzien-bez-zakupow-czyli-warzenie-piwa-w-domu

ZACIERANIE

Gdy zgromadzimy już sprzęt i niezbędne surowce, wsypujemy słód do garnka i w stosunku 1 do 3/4 zalewamy go wrzątkiem. Tak przygotowaną mieszaninę gotujemy przez ok. 70 minut, stopniowo podnosząc temperaturę gotowania.

 

FERMENTACJA

Po tygodniu fermentacji piwo można przelać do wysterylizowanych butelek, w których znajduje się po kilka gram cukru, glukozy lub ekstraktu słodowego i zakapslować. Czas na cichą fermentację. Przez najbliższe 2-3 tygodnie powinniście czekać cierpliwie.

No comment

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tej samej strony "przepis na ciemne piwo":

Piwo ciemne (10 l)

- 1,2 l jęczmienia

- 0,25 kg cukru

- 30 g chmielu

- 3 łyżki karmelu

- 11 l wody

- 20 g drożdży

 

Jęczmień zrumienić na patelni na kolor jasnobrunatny, zemleć i gotować w 6 l wody przez 3 godz. Odstawić i dopełnić wodą.....

 

lmfao :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kasia mówi o GCH.

Dzięki za info.

P. Kasia mówi o konkretach i ważnych dla nas rzeczach.

 

Niestety, realizacja tego materiału jest fatalna.

Pierwsza myśl - dali panu Heniowi z działu stłuczek komórkę/aparat i kazali nagrać wypowiedź...

 

PS. do P. Heńka nic nie mam. Niech dalej wykonuje swoje zadania, ale filmiki chwilowo niech odpuści!

 

... aaa - to poszło na Onet. Heniu, filmuj dla nich dalej!

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Cześć :)

 

 

Mają ludziska dar pisania :)

W zasadzie do nawiązywania do: http://pokazywarka.pl/x4pah9/:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Sprawa nie związana z piwowarstwem domowym ale w tematyce piwnej. Chodzi o najnowszą (chodź już od jakiegoś czasu leci w tv) reklamę żubra.

Czy tylko mi się wydaje, że uderzają do piw rzemieślniczych/regionalnych? "Wychylenie jednego żubra daje lepszy efekt niż wychylanie pozostałych gatunków"

Borsuk - Widawa

Świstok - Witnica (bodajże; piwa podhalańskie)

Wilk - jakiś browar rzemieślniczy

jeszcze może Dzikie ze Zwierzyńca tu pasuje

Ciekawi mnie czy tylko ja widzę tu spisek :) Jeżeli tak jest to i tak chyba zwykły odbiorca nie załapie przekazu, a ci co załapią i tak się nie przerzucą na żubra :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.