radko Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 CześćMam do Was dwa pytania związane z filtracją i wysładzaniem1.Posiadam w swoim domowym browarze nieużywany fermentor z podziurkowanym dnem (do filtracji używam oplotu)I zastanawiam się czy mógłbym użyć go (lub samego dna) jako zamiennika dla talerzyka. Co chce uzyskać: - woda równomiernie będzie przechodzić przez złoże filtracyjne- przy nalewaniu woda nie będzie wzburzać złoża. Czy takie rozwiązanie ma rację bytu? Czy wpłynie to jakkolwiek na poprawę wydajności? 2. Przy nalewaniu wody do wysładzania czasami pojawiają się niewielkie stożki słodu przy ściankach fermentora, 1-2 cm powyżej powierzchni złoża filtracyjnego. czy odsłonięcie takiego "stożka" ma jakikolwiek wpływ na filtrację/jakość piwa?Z góry dziękuje za pomoc ATizequeM 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Swego czasu ktoś konstruował taką deszczownię z mniejszego wiadra z castoramy więc pomysł nienowy. Staram się mieć zawsze wodę tak na 1cm nad złożem, ale bywało, że mi za szybko filtracja szła i się odsłoniło, ale bez szwanku dla wydajności czy problemów z filtracją. Stosuje wysładzanie ciągłe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radko Posted April 21, 2016 Author Share Posted April 21, 2016 Swego czasu ktoś konstruował taką deszczownię z mniejszego wiadra z castoramy więc pomysł nienowy. Staram się mieć zawsze wodę tak na 1cm nad złożem, ale bywało, że mi za szybko filtracja szła i się odsłoniło, ale bez szwanku dla wydajności czy problemów z filtracją. Stosuje wysładzanie ciągłe. Dzięki za info, wypróbuje przy najbliższej warce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 łatwiej chyba lać wodę na taki cedzak Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 A na grzyba te wszystkie deszczownice, cedzaki, czy talerzyki, lej normalnie, różnicy kompletnie nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 No chyba, że złoże jest grubości dwóch centymetrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Połóż sobie kawałek deseczki, pływa, o dobrze rozbija wodę. Chociaż fakt, ja po wlaniu delikatnie wody mieszam górna warstwę złoża Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 ja po wlaniu delikatnie wody mieszam górna warstwę złoża też się nie mogę powstrzymać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now