Jump to content

[filtracja/wysladzanie] fermentor zamiast talerzyka


Recommended Posts

Cześć
Mam do Was dwa pytania związane z filtracją i wysładzaniem
1.
Posiadam w swoim domowym browarze nieużywany fermentor z podziurkowanym dnem (do filtracji używam oplotu)
I zastanawiam się czy mógłbym użyć go (lub samego dna) jako zamiennika dla talerzyka. Co chce uzyskać:

- woda równomiernie będzie przechodzić przez złoże filtracyjne
- przy nalewaniu woda nie będzie wzburzać złoża.

 

post-9894-0-56158400-1460984598_thumb.jpg

 

Czy takie rozwiązanie ma rację bytu? Czy wpłynie to jakkolwiek na poprawę wydajności?

 

2.

Przy nalewaniu wody do wysładzania czasami pojawiają się niewielkie stożki słodu przy ściankach fermentora, 1-2 cm powyżej powierzchni złoża filtracyjnego. czy odsłonięcie takiego "stożka" ma jakikolwiek wpływ na filtrację/jakość piwa?

Z góry dziękuje za pomoc
 

Link to comment
Share on other sites

Swego czasu ktoś konstruował taką deszczownię z mniejszego wiadra z castoramy więc pomysł nienowy.

 

Staram się mieć zawsze wodę tak na 1cm nad złożem, ale bywało, że mi za szybko filtracja szła i się odsłoniło, ale bez szwanku dla wydajności czy problemów z filtracją. Stosuje wysładzanie ciągłe.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Swego czasu ktoś konstruował taką deszczownię z mniejszego wiadra z castoramy więc pomysł nienowy. Staram się mieć zawsze wodę tak na 1cm nad złożem, ale bywało, że mi za szybko filtracja szła i się odsłoniło, ale bez szwanku dla wydajności czy problemów z filtracją. Stosuje wysładzanie ciągłe.


Dzięki za info, wypróbuje przy najbliższej warce.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.