Jump to content

Obniżenie pH brzeczki a fermentacja


Recommended Posts

Cześć,

Planuje warzenie 4 warki i chciałbym osiągnąć piwo, które będzie idealne do picia w nadchodzące ciepłe dni :)

Pomyślałem o zrobieniu następującego piwa (nie wpasuje się raczej w żaden styl BJCP)

Zacieranie:
3 kg - Strzegom Pale Ale

2 kg - Strzegom Wiedeński

 

60 minut - ~66 stopni

15 minut - 72 stopnie

Mash Out - 78 stopni

 

Chmielenie:

30 gram Pacifica - 60 minut

20 gram Pacifica - 15 minut

 

Dodatki:

20 gram trawa cytrynowa - 10 minut

Zaprawa cytrynowa - 100 ml(?) - 10 minut

 

W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy przy słodzie wiedeńskim można ominąć przerwę białkową czy lepiej ją zrobić?

2) Czy taka ilość zaprawy cytrynowej jest wystarczająca aby było ją czuć w piwie czy dodać więcej?

3) I pytanie tytułowe - jak wpłynie obniżenie pH brzeczki na fermentacje?

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

1. Ja w ogóle nie robię białkowej

2. Nie wiem ale jak chcesz zakwasić kw mlekowym to mogę Ci coś podpowiedzieć ;)

3. Będzie to czynnik stresujący drożdże

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Zrób sobie bittera a nie jakiś wynalazek. Po 33 warkach możesz kombinować a teraz (4) lepiej coś sprawdzonego warzyć. Jeśli jednak musi być coś 'innego' to odlej np 5~7 litrów brzeczki, zagotuj osobno i dodaj dodatki.

Link to comment
Share on other sites

GB... Dzięki, Bitter na pewno w najbliższej przyszłości zawita do warzenia.
Jeszcze jedno pytanie, czy taka receptura, usuwając zaprawę cytrynową, będzie ok?
Chcę dać 40 gram Pacifica na 60 minut i 20 gram Pacifica na 15 minut. Celuję w około 30 IBU.

 

Krzysiek - obojętne jaka np.  http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003000110586

Ale chyba ją odpuszczę i zrobię Single Hope na pacificu

Edited by Medi
Link to comment
Share on other sites

 

 

Krzysiek - obojętne jaka np.http://ezakupy.tesco...l/2003000110586

 

Ło matko, naprawdę chciałeś to dodać do do piwa ? I to aż 100ml ? Cała warka poszłaby na zamarnowanie.

 

Jeśli chcesz bardziej lekkie orzeźwiające piwo użyj pilzneńskiego a nie pale ale, zmiejszyłbym też ilość wiedeńskiego

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.