Medi Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Cześć, Planuje warzenie 4 warki i chciałbym osiągnąć piwo, które będzie idealne do picia w nadchodzące ciepłe dni Pomyślałem o zrobieniu następującego piwa (nie wpasuje się raczej w żaden styl BJCP) Zacieranie:3 kg - Strzegom Pale Ale 2 kg - Strzegom Wiedeński 60 minut - ~66 stopni 15 minut - 72 stopnie Mash Out - 78 stopni Chmielenie: 30 gram Pacifica - 60 minut 20 gram Pacifica - 15 minut Dodatki: 20 gram trawa cytrynowa - 10 minut Zaprawa cytrynowa - 100 ml(?) - 10 minut W związku z tym mam kilka pytań: 1) Czy przy słodzie wiedeńskim można ominąć przerwę białkową czy lepiej ją zrobić? 2) Czy taka ilość zaprawy cytrynowej jest wystarczająca aby było ją czuć w piwie czy dodać więcej? 3) I pytanie tytułowe - jak wpłynie obniżenie pH brzeczki na fermentacje?Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 (edited) 1. Ja w ogóle nie robię białkowej 2. Nie wiem ale jak chcesz zakwasić kw mlekowym to mogę Ci coś podpowiedzieć 3. Będzie to czynnik stresujący drożdże Edited April 18, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Zrób sobie bittera a nie jakiś wynalazek. Po 33 warkach możesz kombinować a teraz (4) lepiej coś sprawdzonego warzyć. Jeśli jednak musi być coś 'innego' to odlej np 5~7 litrów brzeczki, zagotuj osobno i dodaj dodatki. Medi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 (edited) Zrób sobie bittera Nie ma to jak komuś pomóc w problemie Edited April 18, 2016 by kantor GB... and Samson_Miodek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 A co to za zaprawa cytrynowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Medi Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 (edited) GB... Dzięki, Bitter na pewno w najbliższej przyszłości zawita do warzenia.Jeszcze jedno pytanie, czy taka receptura, usuwając zaprawę cytrynową, będzie ok?Chcę dać 40 gram Pacifica na 60 minut i 20 gram Pacifica na 15 minut. Celuję w około 30 IBU. Krzysiek - obojętne jaka np. http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003000110586 Ale chyba ją odpuszczę i zrobię Single Hope na pacificu Edited April 18, 2016 by Medi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Krzysiek - obojętne jaka np.http://ezakupy.tesco...l/2003000110586 Ło matko, naprawdę chciałeś to dodać do do piwa ? I to aż 100ml ? Cała warka poszłaby na zamarnowanie. Jeśli chcesz bardziej lekkie orzeźwiające piwo użyj pilzneńskiego a nie pale ale, zmiejszyłbym też ilość wiedeńskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Kwas fosforowy ma fajny posmak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Medi Posted April 19, 2016 Author Share Posted April 19, 2016 Fosforowy biorę! Tylko aby był dobrze stężony! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.