Jump to content

Obniżenie pH brzeczki a fermentacja


Medi

Recommended Posts

Cześć,

Planuje warzenie 4 warki i chciałbym osiągnąć piwo, które będzie idealne do picia w nadchodzące ciepłe dni :)

Pomyślałem o zrobieniu następującego piwa (nie wpasuje się raczej w żaden styl BJCP)

Zacieranie:
3 kg - Strzegom Pale Ale

2 kg - Strzegom Wiedeński

 

60 minut - ~66 stopni

15 minut - 72 stopnie

Mash Out - 78 stopni

 

Chmielenie:

30 gram Pacifica - 60 minut

20 gram Pacifica - 15 minut

 

Dodatki:

20 gram trawa cytrynowa - 10 minut

Zaprawa cytrynowa - 100 ml(?) - 10 minut

 

W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy przy słodzie wiedeńskim można ominąć przerwę białkową czy lepiej ją zrobić?

2) Czy taka ilość zaprawy cytrynowej jest wystarczająca aby było ją czuć w piwie czy dodać więcej?

3) I pytanie tytułowe - jak wpłynie obniżenie pH brzeczki na fermentacje?

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

1. Ja w ogóle nie robię białkowej

2. Nie wiem ale jak chcesz zakwasić kw mlekowym to mogę Ci coś podpowiedzieć ;)

3. Będzie to czynnik stresujący drożdże

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Zrób sobie bittera a nie jakiś wynalazek. Po 33 warkach możesz kombinować a teraz (4) lepiej coś sprawdzonego warzyć. Jeśli jednak musi być coś 'innego' to odlej np 5~7 litrów brzeczki, zagotuj osobno i dodaj dodatki.

Link to comment
Share on other sites

GB... Dzięki, Bitter na pewno w najbliższej przyszłości zawita do warzenia.
Jeszcze jedno pytanie, czy taka receptura, usuwając zaprawę cytrynową, będzie ok?
Chcę dać 40 gram Pacifica na 60 minut i 20 gram Pacifica na 15 minut. Celuję w około 30 IBU.

 

Krzysiek - obojętne jaka np.  http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003000110586

Ale chyba ją odpuszczę i zrobię Single Hope na pacificu

Edited by Medi
Link to comment
Share on other sites

 

 

Krzysiek - obojętne jaka np.http://ezakupy.tesco...l/2003000110586

 

Ło matko, naprawdę chciałeś to dodać do do piwa ? I to aż 100ml ? Cała warka poszłaby na zamarnowanie.

 

Jeśli chcesz bardziej lekkie orzeźwiające piwo użyj pilzneńskiego a nie pale ale, zmiejszyłbym też ilość wiedeńskiego

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.