makaronx Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Cześć, chcę uwarzyć letniego Pale Ale o wyrazistym cytrusowym smaku i aromacie. Goryczka umiarkowana, według podanej receptury wychodzi ok 50 IBU. Chciałbym byście rzucili okiem czy receptura jest ok Słody: Pale Ale 5kg Karmelowy Jasny 0.25kgChmiele: Citra 100g Cascade 100g Centenial 100gDrożdże: Safale US-05 Zacieranie na lenia + mashout. Planowana ilość to ok. 20l piwa o ekstrakcie 12Blg WARZENIE: 70' - gotowanie 30' - 10 g Citra 20' - 10 g Cascade 15' - 5 g Centennial 10' - 10g Citra, 10 g Cascade 5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial 0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g CentennialNa zimno: 50g każdego Link to comment Share on other sites More sharing options...
robrk Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Witam. Z tego zasypu powinno wyjść co najmniej 20l piwa, ale o ekstrakcie 14BLG. Z tym 50IBU to trochę przesadziłeś, bo z tego schematu chmielenia wyjdzie jakieś 25IBU. Ja bym sypnął Contennial z 15g na 60 min. dla podbicia goryczki do 35IBU. Resztę chmielenia możesz zostawić. Co do chmielenia na zimno, to nie dawałem jeszcze więcej jak 50g chmielu, więc nie wiem jaki będzie efekt przy 150 gramach. Zacieranie można by było zrobić w 66-67 °C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Ja do swojej AIPA/IPA zawsze daje okolo 60g chmielu na cicha i efekt jest dobry. Myśle ze 150g na cicha to przesadzona ilosc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warmiński MISIEK Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Serio? http://www.piwo.org/blog/25/entry-57-297-american-ipa/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now