Jump to content

nadęty fermentator

Recommended Posts

Cześć,

to mój pierwszy post także witam wszystkich. Jestem Kamil i próbuję warzyć w bloku:). Wczoraj nastawiłem moją 3 warkę. Pszeniczne z ekstraktów z homebrewing. Wybrałem drożdże od Gozdawy, ponieważ nie znalazłem na szybko negatywnych opinii. Dziś wróciłem z pracy i moim oczom ukazał się widok podobny do tego z załącznika (zdjęcie zrobione już po odetkaniu rurki). Rurka była zatkana i gaz nie miał gdzie uciec. Proszę o informację jak się przed tym uchronić na przyszłość, bo nie chciałbym mieć kiedyś pokoju do malowania. Obecna temperatura fermentacji to 25 stopni.

Pozdrawiam

post-16313-0-36546500-1460999375_thumb.jpg

Potwierdzam piana zatkała rurkę. Już podłączyłem butelkę obok i póki co nic się zapycha - piana wypływa rurką do butelki. W piwnicy nie mierzyłem temperatury, ale jest odczuwalnie chłodno czyli pewnie około 15 stopni. Lepiej trzymać w takim chłodzie i potem przenosić na rozlew do mieszkania?

Co do pokrywki, myślicie że się nada po umyciu? Odkształcenie raczej już na stałe...

Edited by kamon

W piwnicy nie mierzyłem temperatury, ale jest odczuwalnie chłodno czyli pewnie około 15 stopni. Lepiej trzymać w takim chłodzie i potem przenosić na rozlew do mieszkania?

Dla piwa lepiej :)

dla Ciebie, nie koniecznie ;)

Sugeruję na przyszłość pszeniczne piwo napełniać do max 3/5 czy najlepiej do połowy pojemnika. Miałem takie coś kiedyś i było ciężko. Piwo do szybkiego spożycia :P (coś tam drożdże tlenu złapały) .

Mi pszeniczniak dziś w nocy jął rurką wyłazić, obudził mnie dziwny dźwięk bulgoczącego w rurce roztworu drożdży i resztek chmielin. Luźne nałożenie pokrywy z reguły pomaga, warto jednak, żeby fermentor był odizolowany, np. w skrzyni styropianowej.

Edited by tolo

Słuszna uwaga, poprawię słownictwo:) U mnie jak widać po fotce pokrywa była dociśnięta szczelnie - po wyjęciu rurki fermentacyjnej miałem małą fontannę piany, a fermentor pozostał czysty.