pogo Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 Za kilka miesięcy się przeprowadzam i będę budował wszystko od nowa... Postanowiłem, że postawię na to by kuchnia była głównie pod warzenie piwa. Bez przegięć, choć wiem, że to zrobię... I tu kilka kwestii... Przede wszystkim będę miał tylko prąd... więc trzeba wybrać stosowną płytę indukcyjną. Ideałem wydaje: się http://www.catacanroca.pl/giga-600-bk.html, ale cena chyba mnie przerasta... Mój rozsądek wydaje się kończyć ok 1k niżej. Druga sprawa to chłodziarka do fermentacji. Z założenia ma to być możliwie najtańsza lodówka pod zabudowę, pod blat... (tak chcę to wbudować w meble kuchenne). Boję się jednak, że jak podłączę własny termostat z obsługa na gniazdku ów lodówki to ona za szybko umrze od tego włączania i wyłączania. Tu zwyczajnie proszę o opnie i ewentualne opcje alternatywne... Styropianowa skrzynka z mrożonymi butelkami odpada, chcę więcej kontroli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kouczan Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Stojaca u mnie w kuchni lodowka do fermentacji utrzymuje temp. 17C wlaczajac sie srednio co 4h na kilka minut. To chyba nie jest tak czesto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 (edited) i dobrze pomierz lodówkę żeby czasem się nie okazało, że fermentor nie wejdzie. Ja mam od września lodówkę na termostacie i jak kolega wyżej włącza się bardzo rzadko. Co do indukcji i grzaniu na niej to wolałbym dokupić chyba taką przenośną indukcje jedno fajerkową. Edited April 23, 2016 by rabbek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 A taboret gazowy odpada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 w mieszkaniu darowałbym sobie taboret Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Jak w kuchni plytki to co stoji na przeszkodzie? Ale poczekajmy na opinie autora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 23, 2016 Author Share Posted April 23, 2016 (edited) Taboret gazowy absolutnie odpada. W mieszkaniu nie będzie instalacji gazowej a i z butlami nie chce mi się bawić. A nad "taboretem indukcyjnym" zastanawiam się od dłuższego czasu, ale jeśli byłaby możliwość to wolę mieć jednego grata mniej. Uruchamianie lodówki 4 razy dziennie to nie tak mało w skali kilku lat. Teoretycznie na tym samym polega standardowe działanie termostatu w lodówce, ale elektronika pewnie robi to delikatniej niż przełącznik w gniazdku. O wymiarach, aby się zmieściło to pamiętam... przed zakupem będę biegał z miarką po sklepach Edited April 23, 2016 by pogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Dwie grzałki po 2kw i po sprawie camilos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 ale elektronika pewnie robi to delikatniej niż przełącznik w gniazdku. nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 No i rozsądnie zaplanowana instalacja elektryczna. Siłę tam będziesz mieć więc zadbaj aby nie wyrzucali ci korków. Dodatkowo odpusc sobie blaty i meble z pilsni. Tylko zrób z nierdzewnej. Dodatkowo zadbaj o sensowny wyciąg i coś ala skaplacz oparów. Co do grzania to najlepiej garnek z własnymi grzalkami. Co do lodówki to ciężki temat. Pasuje że trzy mieć camilos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Teoretycznie na tym samym polega standardowe działanie termostatu w lodówce, ale elektronika pewnie robi to delikatniej niż przełącznik w gniazdku. Gdzieś Ty widział elektronikę w lodówce. Sprężarka i tak jest załączana przez przekaźnik i albo chodzi, albo nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 23, 2016 Author Share Posted April 23, 2016 (edited) Ok. Z lodówką mnie uspokoiliście. Kupuję to co mi pasuje i się nie przejmuję trwałością. Dobrze rozumiem, że sugerujecie dodatkowe grzałki oprócz indukcji? Serio jest gorzej niż na dwóch palnikach na gazie? (największy i najmniejszy) Będę miał podłączenie kuchenki na 3-fazach... czy jak to tam wygląda ostatecznie... To może być mało by w miarę sprawnie podgrzewać?Wyciąg to jeszcze inna kwestia... i to już zaplanowana Wierzę, że da radę. A lodówki to pewnie ostatecznie będą w domu ze 3: 1. na jedzenie2. na fermentację3. na imprezę... choć wiem, że myślałeś o lodówce na lagerowanie itp... Dodatkowo odpusc sobie blaty i meble z pilsni. Tylko zrób z nierdzewnej. Kompletnie Cię nie zrozumiałem... że niby wszystkie blaty i fronty mają być w nierdzewki? Nigdy nie słyszałem o stalowych blatach... nie licząc zapleczy restauracji, a ja jednak chcę czuć się jak w domu, a nie jak w zakładzie produkcyjnym. Edited April 23, 2016 by pogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 (edited) Nie sugerujemy dodatkowych grzałek a tylko grzałki. Trzecia lodowka na kegerator. Co do mebli to właśnie sugeruje bkaty jak w restauracjach, szpitalach a co do frontów sugeruje ich brak. O ile kwestia frontów to może przesada to blat z pilsni laminowanej to śliska sprawa, imo lepsze już lite drewno olejowane. Co do wyciągu to sugeruje gastronomiczny. Zwykle przy takiej ilości pary czasem się psuć szybko mogą - no chyba że skraplacz. Jeszcze jedna sprawa - woda. Zaplanuj odrazu miejsce na zestaw odwróconej osmozy oraz dodatkowe wyjście wody z szybkozlaczka pod chłodnicę. No i jeszcze zlewozmywak - powinien być duży i tak umiejscowiony abyś spokojnie mógł w nim fermentor i gary wymyć. Bateria koniecznie z wysuwana 'słuchawka' Dodatkowo zaplanuj miejsce na graty - noszenie z piwnicy to slaba opcja. 30 warek zrobiłem w małej kuchni w bloku bez - dobrej instalacji elektrycznej (sika tylko pod indukcję reszta z tej samej fazy ) - dużego zlewu ( mycie w wannie to slaba opcja ) - dobrego systemu radzenia sobie z parą - miejsca na graty poza piwnicą - mebli odpornych na wysoko wilgoć - szans na to - szybkozlaczka Teraz jakoś pięć warek uwarzylem już w nowym miejscu i mimo że wszystko jeszcze nie gotowe to komfort milion razy większy. Oczywiście możesz olac moje rady i robic remont kuchni co dwa lata Edited April 24, 2016 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lafar Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Propos kuchenki indukcyjnej to sam rozwazam zakup polskiej : https://solgaz.eu/plyta-indukcyjna/#opis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 24, 2016 Author Share Posted April 24, 2016 @@FurioSan, Kegerator, jak już będzie to i tak poza kuchnią, więc jest poza dyskusją. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić zlewu dość dużego by myć w nim gary i fermentory. Dotychczas nie narzekałem na mycie tego pod prysznicem, ale może rzeczywiście... Mam aneks kuchenny, więc niestety muszę przycisnąć też z wyglądem... Stalowe blaty wciąż mnie nie przekonują. Prędzej drewno olejowane, granit lub konglomerat. Okap planuję ten: https://solgaz.eu/inteligentny-okap/... wydaje się, że da radę. Szybkozłączka pod chłodnicę już jest zaplanowana, choć wciąż brak mi szczegółów jak będzie wyglądać. Zaplanowałem też taką płuczkę do szkła jak mają w barach. Instalacja elektryczna to chyba w większości zależy od tego co mi deweloper podłączy, więc wątpię bym miał na to wpływ Baterię mam teraz taką i nie wyobrażam sobie rezygnacji z tej opcji Miejsce na graty jest w trakcie planowania, ale to dość trudne gdy kuchnia będzie stosunkowo mała. Piwnicy nie mam, ale w jednym kącie będzie zrobiony schowek/spiżarnia, więc jak nie uda się wykombinować miejsca w kuchni to trafi tam. @@lafar, też się zastanawiam nad tą płytą, ale ma bezsensowne punkty utrzymywania temperatury, a przede wszystkim brak opcji podtrzymania wrzenia, bo 94°C chyba nas nie zadowala. Martwi mnie też odstęp między polami grzewczymi, nie wiem jak by wyglądało optymalne ustawienie na tym gara o średnicy 40cm. Ale jeśli podejmę decyzję, że jednak biorę "taboret indukcyjny", to pewnie kupię właśnie tę płytę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Jak masz 3 fazy to bym grzałki montowal, dobra sprawność i mozesz sobie pozniej system rozbudowac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 24, 2016 Author Share Posted April 24, 2016 Mam 3 fazy, ale jakoś grzałki mnie nie przekonują. Może tylko dlatego, że ich nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lafar Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 (edited) Co do tych "Poziomy temperatur" - 42°C, 70°C, 94°C to szczerze watpie w ich przydatnosc a co za tym idzie mozliwosc ich czestego uzywania. Pozatym prawdopodobnie mierzona jest temperatura fragmentu plyty stykajacej sie z garem - w garze temp moze byc o kilka stopni mniejsza. Akurat temperature brzeczki lepiej kontrolowac przy uzyciu grzalek. Edited April 24, 2016 by lafar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 24, 2016 Author Share Posted April 24, 2016 Mając automatyczne mieszadło idealnie byłoby mieć opcję "utrzymuj obecną temperaturę" i nie obchodzi Cię co zmierzył czujnik w płycie... Jeszcze tylko kwestia histerezy.Ale jak na funkcje płyty indukcyjnej to pozostaje to w sferze marzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Na taborecie indukcyjnym mógłbyś sterownik zamontować i by pilnowało temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Ja mam w kuchni taki Zlew http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/spr/99931649/ W piwnicy w browarze mam stary brodzik, tyle że jeszcze instalacje musze sobie tam skończyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Na taborecie indukcyjnym mógłbyś sterownik zamontować i by pilnowało temperatury Rozumiem, że tak sobie teoretyzujesz tylko bo tego nie zrealizowałeś? Chętnie bym poznał szczegóły takiego podłączenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Teoretyzuje Jeżeli sterownik jest na 3500W to można nim rozłączać indukcje tyle tylko , że nie wiem czy to jej nie uszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 yle tylko , że nie wiem czy to jej nie uszkodzi. nie uszkodzi, ale też nie włączy się ona sama na zadaną moc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 no tutaj miałem na myśli ręczną nastawę na max i regulacja odłączeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.