Jump to content

maceracja i dodanie na cichą


Recommended Posts

Ostatnio warzyłem Witbira. Warkę 30l podzieliłem na dwa mniejsze fermentory po 15l. Pierwszy chcę zostawić bez dodawania niczego na cichą, natomiast do drugiego chciałbym dodać skórki pomarańczy i cytryny macerowane wcześniej w alkoholu dla dezynfekcji. Czy ktoś kiedyś stosował coś takiego dla podbicia aromatu? Czy do maceracji mogę dodać dodatkowo kolendry? W jakich proporcjach to wszystko dodać na warkę 15l? Chętnie poznam doświadczenia innych.

Link to comment
Share on other sites

Ekstrachowanie zestu z cytrusów w wódce daje bardzo fajne efekty. Zalewasz, najlepiej w małym słoiczku tylko tyle żeby było zanurzone i trząchasz od czasu do czasu. 2-3 dni przed dodaniem zwykle.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.