Luqas van Dred Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Ostatnio warzyłem Witbira. Warkę 30l podzieliłem na dwa mniejsze fermentory po 15l. Pierwszy chcę zostawić bez dodawania niczego na cichą, natomiast do drugiego chciałbym dodać skórki pomarańczy i cytryny macerowane wcześniej w alkoholu dla dezynfekcji. Czy ktoś kiedyś stosował coś takiego dla podbicia aromatu? Czy do maceracji mogę dodać dodatkowo kolendry? W jakich proporcjach to wszystko dodać na warkę 15l? Chętnie poznam doświadczenia innych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Dodawałem skórki z pomarańczy na zimno ale nie w witbierze, przepłukałem tylko StarSanem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Ekstrachowanie zestu z cytrusów w wódce daje bardzo fajne efekty. Zalewasz, najlepiej w małym słoiczku tylko tyle żeby było zanurzone i trząchasz od czasu do czasu. 2-3 dni przed dodaniem zwykle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts