Jump to content

Brewkit - lekko kwaśne i powolna fermentacja


Recommended Posts

Witam :)

  Czytałem, czytałem, dużo czytałem ...

 ale każdy przypadek jest inny :( mam nadzieję ze rozwiejecie tu dwie moje wątpliwości

 

Pierwsze piwo i żeby nie rzucać się od razu na głęboką wodę, piwo z brewkita

 

Jest to brewkit  mangrove Jack's  - (English)  IPA  ( dodałem 1 kg glukozy )

teoretycznie wydaje mi się , że wszystko dotąd zrobiłem jak należy łącznie z dokładną sterylizacją fermentatora.

Jedyne co mogę sobie zarzucić, to dość słabe napowietrzenie brzeczki ( chyba trochę za krótko potrząsałem )

 

W instrukcji czas fermentacji dla tego zestawu to 10 dni.

Tyle minęło i dziś mierzyłem cukier... z 11 BLg zeszło do 3,5

Fermentacja od początku jakoś specjalnie nie szalała ( być może przez to napowietrzanie )

Piana max 2 cm, po kilku dniach niemal zniknęła ... Bulgotanie ( o ile to jakiś wyznacznik :)  ) w najbardziej burzliwym okresie co 40 sekund, teraz co jakieś 4 minuty. To piwo z brewkita więc nie zlewałem na cichą.

 

I tu moje dwa pytania:

1. Oczywiście spróbowałem przy okazji pomiaru cukru. Zapachu ani posmaku bimbru w sumie specjalnie nie wyczułem. Z drożdżami podobnie, a tych dwóch wad bym się spodziewał najbardziej. Piwo jednak w smaku jest bardzo wytrawne i lekko kwaskowe. Nie jest to ocet, ale przypomina chwilami bardziej wytrawne wino niż piwo. Czy może to być po prostu jego cecha czy jednak wszystko wskazuje na zakażenie ? Jest szansa że po refermentacji i leżakowaniu ten smak zaniknie, czy raczej powinienem się spodziewać piwa bardzo zbliżonego w smaku do tego co teraz ?

 

2. Jak wspomniałem fermentacja jeszcze niemrawo pracuje. Postanowiłem zostawić je jeszcze na kilka dni, ale 3,5 to chyba przyzwoity poziom. Czy powinienem je już zlewać czy jeszcze poczekać. Czy piwo przez to nie stanie się jeszcze bardziej wytrawne ?

 

Dzięki serdeczne za wszelkie porady

 

 
Link to comment
Share on other sites

Z butelkowaniem wstrzymaj się tak jak kolega wyżej proponuje. Co do smaku to tak:

1. piwo jeszcze fermentuje więc to nie jest najlepszy moment na degustację :)

2. brewkity niestety często tak mają ze smakiem - po prostu są kwaskowe :)

3. z upływem czasu po butelkowaniu lekko kwaskowy posmak znika (nie jest to niestety reguła); u mnie np. przy rozlewaniu do butelek czasami kwasku nie było... pojawiał się później, po czym ostatecznie zanikał albo i nie....

4. co do wytrawności to szkoda, że zamiast glukozy nie dałeś ekstraktu słodowego (1kg suchego lub 1,7kg płynnego).... było by na pewno treściwsze.

 

Ja też zaczynałem od brewkitów ale już je porzuciłem raczej na dobre; ok. mam jeszcze na cichej klasztorniaka Brewferm Abdij - ale wyłącznie z uwagi na to, że trudno by mi było go zrobić z ekstraktów niechmielonych - a na takie się teraz nastawiam. Ostatnio zrobiłem taki mocniejszy standardzik a'la Polskie ALE - 2x1,7kg ekstraktu jasnego + 1kg ciemnego, 50g marynki, 50g lubelskiego, drożdże S-05. Piwo wyszło genialne!!!

Link to comment
Share on other sites

Z butelkowaniem wstrzymaj się tak jak kolega wyżej proponuje. Co do smaku to tak:

1. piwo jeszcze fermentuje więc to nie jest najlepszy moment na degustację :)

2. brewkity niestety często tak mają ze smakiem - po prostu są kwaskowe :)

3. z upływem czasu po butelkowaniu lekko kwaskowy posmak znika (nie jest to niestety reguła); u mnie np. przy rozlewaniu do butelek czasami kwasku nie było... pojawiał się później, po czym ostatecznie zanikał albo i nie....

4. co do wytrawności to szkoda, że zamiast glukozy nie dałeś ekstraktu słodowego (1kg suchego lub 1,7kg płynnego).... było by na pewno treściwsze.

 

Ja też zaczynałem od brewkitów ale już je porzuciłem raczej na dobre; ok. mam jeszcze na cichej klasztorniaka Brewferm Abdij - ale wyłącznie z uwagi na to, że trudno by mi było go zrobić z ekstraktów niechmielonych - a na takie się teraz nastawiam. Ostatnio zrobiłem taki mocniejszy standardzik a'la Polskie ALE - 2x1,7kg ekstraktu jasnego + 1kg ciemnego, 50g marynki, 50g lubelskiego, drożdże S-05. Piwo wyszło genialne!!!

Jancewicz :  chyba piwko "siekiera" Ci wyszło ! Mierzyłeś Blg ?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jancewicz :chyba piwko "siekiera" Ci wyszło ! Mierzyłeś Blg ?

po mojemu pewnie coś z 15 blg miało, czy to siekiera jest, nie wiem

 

1kg suchego lub 1,7kg płynnego

między jednym a drugim jest duża różnica z 1kg suchego nie za wiele blg wyciągnie 

Link to comment
Share on other sites

Niestety, piwo może wyjść kwaśne, jeśli użyłeś glukozy, która jest w pełni fermentowalna przez drożdże. Przy użyciu ekstraktu słodowego piwo zyskuje na treściwości, gdyż zawiera nie tylko cukry fermentowalne (maltoza) lecz również te niefermentowalne (dekstryny) które nadają pełnię i smak piwa. Jeśli planujesz kolejnego brewkita, nie żałuj pieniędzy,koniecznie kup dobry ekstrakt (unikaj gozdawy, ja przynajmniej mam złe wspomnienia).

Link to comment
Share on other sites

 

Z butelkowaniem wstrzymaj się tak jak kolega wyżej proponuje. Co do smaku to tak:

1. piwo jeszcze fermentuje więc to nie jest najlepszy moment na degustację :)

2. brewkity niestety często tak mają ze smakiem - po prostu są kwaskowe :)

3. z upływem czasu po butelkowaniu lekko kwaskowy posmak znika (nie jest to niestety reguła); u mnie np. przy rozlewaniu do butelek czasami kwasku nie było... pojawiał się później, po czym ostatecznie zanikał albo i nie....

4. co do wytrawności to szkoda, że zamiast glukozy nie dałeś ekstraktu słodowego (1kg suchego lub 1,7kg płynnego).... było by na pewno treściwsze.

 

Ja też zaczynałem od brewkitów ale już je porzuciłem raczej na dobre; ok. mam jeszcze na cichej klasztorniaka Brewferm Abdij - ale wyłącznie z uwagi na to, że trudno by mi było go zrobić z ekstraktów niechmielonych - a na takie się teraz nastawiam. Ostatnio zrobiłem taki mocniejszy standardzik a'la Polskie ALE - 2x1,7kg ekstraktu jasnego + 1kg ciemnego, 50g marynki, 50g lubelskiego, drożdże S-05. Piwo wyszło genialne!!!

Jancewicz :  chyba piwko "siekiera" Ci wyszło ! Mierzyłeś Blg ?

 

blg coś koło 15. Siekiera to na pewno nie jest ale fakt lubię dość treściwe i konkretne piwka... :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.