damian_zg Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Witam, Przygotowuję się do pierwszej warki. W tym celu pomierzyłem temperatury w dostępnych pomieszczeniach. Mieszkanie w bloku po stronie słonecznej, gdzie temperatury w każdym pomieszczeniu nie spadają poniżej 22-23 stopni nawet w zimie - a latem dochodzi do 30 stopni. W piwnicy w miarę stała temperatura, ale lekko za wysoka - około 20 stopni w tej chwili, latem pewnie będzie więcej. Do fermentacji potrzebna więc będzie najprawdopodobniej lodówka ze styropianu z wkładami mrożącymi. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Jakiej grubości wybrać styropian? 2. Jaką rezerwę miejsca zostawić między ściankami lodówki a wiadrem fermentacyjnym? Czy wkłady mrożące mogą dotykać wiadra, czy lepiej zostawić jakąś przestrzeń? 3. Czy cała lodówka powinna być jak najbardziej szczelna? Czy dwutlenek węgla powinien mieć gdzie uchodzić i w tym celu zrobić jakieś otwory wentylacyjne? 4. Czy fermentację przeprowadzać w wiadrze z rurką fermentacyjną czy bez? Jeżeli bez, to jak umożliwić wydostanie się dwutlenku węgla z wiadra? 5. Jak można kontrolować temperaturę fermentującego piwa? Czy można zanurzyć w środku sondę termometru cyfrowego i szczelnie zamknąć pokrywą wiadra? Wiem, że można nakleić na wiadro termometr ciekłokrystaliczny ale jego wskazania mogą być fałszowane przez wkłady mrożące. 6. Czy budowa takiej lodówki w celu obniżenia temperatury zaledwie o 2-3 stopnie niż temperatura otoczenia ma sens? 7. Przy założeniu, że chcę obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie, ile i jakiej wielkości używać wkłady mrożące? Co ile je wymieniać? Ktoś ma podobne doświadczenia? Na razie tyle pytań - jeżeli jeszcze mi się coś przypomni to będę pytał w komentarzach. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Witaj. 1. 5 cm wystarczy 2. Nie ma to większego znaczenia jak blisko będą ścianki lodówki od fermentora. Byle lodówka nie była za mała i zmieściły Ci się wkłady Wkłady mogą być blisko fermentora, osobiście zrobiłem tak, że jest na tyle miejsca, żeby PETy nie dotykały plastiku z piwem. 3. Im szczelniejsza, tym mniej wolniej będzie się ogrzewać w środku (Dłużej trzymać temp.). Nawet jak będzie w 100 % szczelna to i tak będziesz musiał minimum raz dziennie zmienić wkłady, wtedy CO2 się uwolni. 4. Może być z rurką i może być bez. Twój wybór. (Bez rurki może być niższa lodóweczka). Co do wydostawania się dwutlenku z fermentora to wystarczy lekko uchylić wieko. 5. Możesz tak zrobić jak z napisałeś z sondą. Dobry patent 6. Ma sens. Szczególnie jak masz temp. 23 stopnie w pomieszczeniu. Fermentacja jest egzotermiczna i przy wyższym blg temperatura piwa może wzrosnąć nawet o 4-5 stopni! wtedy masz 27-28 to i dla piwa belgijskiego za dużo 7. W mojej lodówce wystarczą dwie butelki zamrożone 0,7 litra, żeby obniżyć o te 3-4 stopnie. A kleiłem i uszczelniałem pianką. Zmiana wkładu 2-3 razy na dobę. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Ja mam pudło styropianowe z grubości 8cm. Do środka włożyłem termometr taki jak za okno się wystawia. Wstawiając peta zamrożonego o pojemności 1.5l trzyma mi temperaturę 16C przez 24h, czyli wymiana raz na dobę, Jedynie na początku fermentacji mam w pogotowiu zamrożona butelkę 0.5l albo 1L bo wtedy temp. większa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
funkymonk Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Witam, Przygotowuję się do pierwszej warki. W tym celu pomierzyłem temperatury w dostępnych pomieszczeniach. Mieszkanie w bloku po stronie słonecznej, gdzie temperatury w każdym pomieszczeniu nie spadają poniżej 22-23 stopni nawet w zimie - a latem dochodzi do 30 stopni. W piwnicy w miarę stała temperatura, ale lekko za wysoka - około 20 stopni w tej chwili, latem pewnie będzie więcej. Do fermentacji potrzebna więc będzie najprawdopodobniej lodówka ze styropianu z wkładami mrożącymi. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Jakiej grubości wybrać styropian? 2. Jaką rezerwę miejsca zostawić między ściankami lodówki a wiadrem fermentacyjnym? Czy wkłady mrożące mogą dotykać wiadra, czy lepiej zostawić jakąś przestrzeń? 3. Czy cała lodówka powinna być jak najbardziej szczelna? Czy dwutlenek węgla powinien mieć gdzie uchodzić i w tym celu zrobić jakieś otwory wentylacyjne? 4. Czy fermentację przeprowadzać w wiadrze z rurką fermentacyjną czy bez? Jeżeli bez, to jak umożliwić wydostanie się dwutlenku węgla z wiadra? 5. Jak można kontrolować temperaturę fermentującego piwa? Czy można zanurzyć w środku sondę termometru cyfrowego i szczelnie zamknąć pokrywą wiadra? Wiem, że można nakleić na wiadro termometr ciekłokrystaliczny ale jego wskazania mogą być fałszowane przez wkłady mrożące. 6. Czy budowa takiej lodówki w celu obniżenia temperatury zaledwie o 2-3 stopnie niż temperatura otoczenia ma sens? 7. Przy założeniu, że chcę obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie, ile i jakiej wielkości używać wkłady mrożące? Co ile je wymieniać? Ktoś ma podobne doświadczenia? Na razie tyle pytań - jeżeli jeszcze mi się coś przypomni to będę pytał w komentarzach. Pozdrawiam Cześć, też niedawno się przygotowywałem, czerpiąc wiedzę głównie z tego forum . Dlatego uznałem, że w ramach rewanżu odpowiem na tego posta. Moje doświadczenie z ważeniem piwka jest praktycznie zerowe (jedna skwaszona warka z wysładzaniem) i teraz fermentuje druga z brewkitu. Jednak przed drugą odrobiłem lekcję z czystości, oraz zbudowałem pojemnik ze styropianu. I tutaj mogę podzielić się swoimi doświadczeniami 1. Wybrałem grubości 5cm, podłogowy 2. Wymiary wewnętrzne 50x50 i wysokość 60cm. Jako wkłady mrożące do tej pory używałem tylko plastikowych buteleczek po mineralnej 0,5l. Przy temp. w pomieszczeniu 20C wystarczy mi jedna z lodem (nie prosto z zamrażalnika tylko lekko rozmrożona trzymana 5h w lodówce) żeby utrzymać temp 17. 3. Starałem się zrobić pokrywę tak, żeby była szczelna. W tym celu podkleiłem warstwę 2cm pod wiekiem na powierzchni odpowiadającej wnęce w "lodówce". Nie wszystko wyszło zgodnie z planem i są małe szczeliny - to wystarczy. 4. Do środka zmieściłem całe wiadro z rurką. 5. Ja mam nalepiony termometr na wiadro + zewnętrzna sonda o pogodynki wstawiona obok wiadra. Żeby odczytać wskazanie z wiadra muszę zrobić zdjęcie telefonem bo z góry nie widać . Wkład mrożący jest w przeciwległym narożniku. 6. Moim zdaniem tak. 7. Do tego musisz dojść doświadczalnie sam. Ja na pierwszą noc wstawiłem 3 butelki prosto z zamrażalnika. Rano w wiadrze miałem 14 stopni. Później na jeden dzień wstawiłem 2 półlitrowe flaszki - było jeszcze za dużo. Później wstawiałem po jednej 2-3 razy na dobę obniżając w ten sposób temperaturę do 17 stopni. Mam 10 dobę burzliwej i teraz wystarczy 2 razy na dobę wstawić jedną lekko zmrożoną, żeby utrzymać 17 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Moje doświadczenie z ważeniem piwka jest praktycznie zerowe Stawiasz na wadze piwo w butelce, pijesz piwo, ważysz butelkę i odejmujesz od poprzedniego wyniku. Proste. 8. Zobaczyć, czy jest miejsce w zamrażalniku na mrożenie PETów. U mnie litrowa butelka potrzebowała doby żeby zamarznąć, a wymieniałem 2 razy w ciągu dnia. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
funkymonk Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Moje doświadczenie z ważeniem piwka jest praktycznie zeroweStawiasz na wadze piwo w butelce, pijesz piwo, ważysz butelkę i odejmujesz od poprzedniego wyniku. Proste. W ramach samoukarania za TAKI błąd na TYM forum obiecuję dzisiaj wrzucić zdjęcia i plany mojego projektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_zg Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 W ramach samoukarania za TAKI błąd na TYM forum obiecuję dzisiaj wrzucić zdjęcia i plany mojego projektu Czekamy zatem na relację fotograficzną Link to comment Share on other sites More sharing options...
funkymonk Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 (edited) W ramach samoukarania za TAKI błąd na TYM forum obiecuję dzisiaj wrzucić zdjęcia i plany mojego projektu Czekamy zatem na relację fotograficzną Okazuje się, że potrafię zrobić animację, a już ze wstawianiem grafik na forum coś mi nie idzie . Wszystko w katalogu google drive poniżej. https://drive.google.com/open?id=0B-tpS6KbiSPcRzVES19LaXNOUkU Jak widać klapa jest sztukowana bo do dyspozycji były kawałki 100x50cm. Wszystko klejone klejem Pattex Fix Super. Poszła cała tuba kleju. Edited April 26, 2016 by funkymonk Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 fajna animacja, sam będę składał lodówkę w weekend, planowałem wnętrze 60x60x60, tez z kawałków 100x50 Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_zg Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 W ramach samoukarania za TAKI błąd na TYM forum obiecuję dzisiaj wrzucić zdjęcia i plany mojego projektu Czekamy zatem na relację fotograficzną Okazuje się, że potrafię zrobić animację, a już ze wstawianiem grafik na forum coś mi nie idzie . Wszystko w katalogu google drive poniżej. https://drive.google.com/open?id=0B-tpS6KbiSPcRzVES19LaXNOUkU Jak widać klapa jest sztukowana bo do dyspozycji były kawałki 100x50cm. Wszystko klejone klejem Pattex Fix Super. Poszła cała tuba kleju. Jaką pojemność ma wiadro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
funkymonk Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 W ramach samoukarania za TAKI błąd na TYM forum obiecuję dzisiaj wrzucić zdjęcia i plany mojego projektu Czekamy zatem na relację fotograficzną Okazuje się, że potrafię zrobić animację, a już ze wstawianiem grafik na forum coś mi nie idzie . Wszystko w katalogu google drive poniżej. https://drive.google.com/open?id=0B-tpS6KbiSPcRzVES19LaXNOUkU Jak widać klapa jest sztukowana bo do dyspozycji były kawałki 100x50cm. Wszystko klejone klejem Pattex Fix Super. Poszła cała tuba kleju. Jaką pojemność ma wiadro? 30 L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now