Przemo_666 Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 8 godzin temu, Undeath napisał: Aż zanikną oznaki fermentacji Tak pi razy drzwi u mnie 10 dni. Ale lepiej poczekać niż płakać nad granatami. Ok thx. Na razie mam 6dni, ale dekiel jeszcze wybrzusza, więc coś jeszcze się dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 42 minuty temu, Przemo_666 napisał: Ok thx. Na razie mam 6dni, ale dekiel jeszcze wybrzusza, więc coś jeszcze się dzieje. Nie patrz na dekiel, sprawdź blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo_666 Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 8 minut temu, punix napisał: Nie patrz na dekiel, sprawdź blg Spoko za parę dni sprawdze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luk&K Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 W dniu 19.03.2019 o 19:48, Przemo_666 napisał: Spoko za parę dni sprawdze U mnie pulpa z mango fermentowała przez około 10-11 dni, także warto potrzymać te kilka dni dłużej. Ja trzymałem jakieś 15-16 dni, później solidny coldcrash. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo_666 Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 Chyba najlepsze z tego piwa, to kolor soku pomarańczowego. Gładkie w smaku, ale odczucie mango nie jest jakieś intensywne, może jak się nagazuje będzie coś lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 Cześć, co sądzicie: https://allegro.pl/oferta/pulpa-mango-alphonso-3kg-100-bez-cukru-7932641477 ? stosował ktoś? niby alphonso i bez cukru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 Worek 3kg, a cena podana za jeden kilogram ? W puszce wychodzi taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted April 2, 2019 Share Posted April 2, 2019 16 godzin temu, punix napisał: Worek 3kg, a cena podana za jeden kilogram ? W puszce wychodzi taniej. widziałeś gdzieś odmianę Alphonso bez dodatkowego cukru taniej ? podasz linka albo nazwę sklepu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted April 2, 2019 Share Posted April 2, 2019 Ja stosowałem i jest w porządku Tanio bo się zbliża do okresu przydatności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted April 2, 2019 Share Posted April 2, 2019 kupione, dzięki. Myślicie że 3kg na 20l milkshake 14,5BLG w tym 1kg laktozy będzie przesadą? Ma być słodkie kobiece piwko. Mam dodać jeszcze 30g mosaica na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19087_1504890515 Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 Mnie się zachciało nie wiedzieć czemu wrzucić 1kg puree z Mango (kupione na gotowo w sklepie piwowarskim) tuz przed zlaniem brzeczki i zadaniem drożdży (FM55 Zielone Wzgórza). Wg. przepisu miało być w 1 dniu cichej ale zrobiłem po swojemu (nie wiem co mnie natchnęło) i teraz jestem ciekaw efektu. Na razie drożdże dzialaja , zeżarły z 13 BLG do 6 w 3 dni ... Za jakie 5-6 dni zamierzam zlać na cicha i dodać chmiel na zimno. Receptura tutaj : https://brewness.com/pl/recipe/mangolina-milkshake-ipa-17blg/view Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 Przymierzam się do zatarcia pierwszego piwa z dodatkiem owoców i stawiam właśnie na mango. Będzie to American Wheat. Polecicie w 2020r które puszki w jakiej ilości zakupić na warke 10l ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Przymierzam się do zatarcia pierwszego piwa z dodatkiem owoców i stawiam właśnie na mango. Będzie to American Wheat. Polecicie w 2020r które puszki w jakiej ilości zakupić na warke 10l ? O ile będzie to odmiana alphonso i bez dodatku cukru, wg mnie różnice nie są zauważalne pomiędzy producentami. Puszka 850g raczej zdominuje to piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 14 godzin temu, punix napisał: O ile będzie to odmiana alphonso i bez dodatku cukru, wg mnie różnice nie są zauważalne pomiędzy producentami. Puszka 850g raczej zdominuje to piwo. No i dzięki. Tej odmiany na Allegro najwięcej. Chociaż zazwyczaj jest napisane, że posiadają 95% owocu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MienkiN Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Cześć, sprawdź lokalnie w sieci sklepów na literę B jest tydzień kuchni azjatyckiej. Znajdziesz co potrzeba ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanobrodi Posted February 12, 2020 Share Posted February 12, 2020 W dniu 5.07.2019 o 11:13, 19087_1504890515 napisał: Mnie się zachciało nie wiedzieć czemu wrzucić 1kg puree z Mango (kupione na gotowo w sklepie piwowarskim) tuz przed zlaniem brzeczki i zadaniem drożdży (FM55 Zielone Wzgórza). Wg. przepisu miało być w 1 dniu cichej ale zrobiłem po swojemu (nie wiem co mnie natchnęło) i teraz jestem ciekaw efektu. Na razie drożdże dzialaja , zeżarły z 13 BLG do 6 w 3 dni ... Za jakie 5-6 dni zamierzam zlać na cicha i dodać chmiel na zimno. Receptura tutaj : https://brewness.com/pl/recipe/mangolina-milkshake-ipa-17blg/view I co tam, jak tam Panie kolego? Jak efekty? Planuję IPĘ z mango właśnie i też przemawia do mnie wrzut na burzliwą miast na cichą. Z tym, że mam 1,7kg i chciałem na wareczkę 10l... coś podpowiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted February 12, 2020 Share Posted February 12, 2020 6 godzin temu, romanobrodi napisał: Planuję IPĘ z mango właśnie i też przemawia do mnie wrzut na burzliwą miast na cichą Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jak ciepniesz tą pulpę na burzliwą to cały aromat pójdzie w komin razem z CO2, a i ze smaku niewiele pozostanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanobrodi Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 (edited) W dniu 12.02.2020 o 19:18, Joosto napisał: Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jak ciepniesz tą pulpę na burzliwą to cały aromat pójdzie w komin razem z CO2, a i ze smaku niewiele pozostanie. A więc piwko już 6 dzień na cichej, zlane do fermentora, na dnie którego najpierw wylądowała zawartość 2 puszek z pulpą. Od wczoraj dodatkowo zatopiony chmiel. Za ok 4 dni pewnie rozlew. Blg wczoraj wynosiło 1. Niżej pewnie nie zejdzie. Po burzliwej wynosiło 2,5. Po wzroście stężenia cukrów z pulpy jednak, na kilka dni fermentacja rozhulała się ponownie. Teraz już jest spokój. W smaku czuć mango, ale nie nazbyt intensywnie. Przy jednej puszce pewnie było by mizernie z aromatem. Edited March 21, 2020 by romanobrodi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 A jak łączycie chmielenie na zimno z dodatkiem owoców, chmiel się nie przykleja do drobinek przez co nie oddaje tego co ma oddać? Ja chcę dodać mrożone mango z biedronki więc owoc na pewno zawiśnie na górze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanobrodi Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: A jak łączycie chmielenie na zimno z dodatkiem owoców, chmiel się nie przykleja do drobinek przez co nie oddaje tego co ma oddać? Ja chcę dodać mrożone mango z biedronki więc owoc na pewno zawiśnie na górze Chmiel sypany luzem, jak zwykle. Nic się z pulpą nie zbryliło - ona osiadła na dnie. Przy owocach pływających na powierzchni pewnie się poskleja - lepiej wtedy chmiel w worek i zatopić. Ogólnie to moje piwko było orzeźwiające o wyczuwalnym smaku mango i niewielkim aromacie chmielu. Byłem raczej zadowolony z efektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnydlk Posted March 10 Share Posted March 10 Odkopię temat. Ktoś korzystał z gotowych skoncentrowanych aromatów? Produkt firmy Amoretti, dostępny np w BA. Na pewno cenowo wychodzi drożej niż pulpa, ale nie ma problemów później z filtracją przy rozlewaniu. Ciekawe jak smakowo/zapachowo wyszłoby takie milkshake ipa z mango Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.