Jump to content

Piwo z purre z mango


Honou

Recommended Posts

8 godzin temu, Undeath napisał:

Aż zanikną oznaki fermentacji :P Tak pi razy drzwi u mnie 10 dni. Ale lepiej poczekać niż płakać nad granatami.

 

Ok thx. Na razie mam 6dni, ale dekiel jeszcze wybrzusza, więc coś jeszcze się dzieje.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.03.2019 o 19:48, Przemo_666 napisał:

 

Spoko za parę dni sprawdze ;)

U mnie pulpa z mango fermentowała przez około 10-11 dni, także warto potrzymać te kilka dni dłużej. Ja trzymałem jakieś 15-16 dni, później solidny coldcrash.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, punix napisał:

Worek 3kg, a cena podana za jeden kilogram ? 

W puszce wychodzi taniej.

 

widziałeś gdzieś odmianę Alphonso bez dodatkowego cukru taniej ? podasz linka albo nazwę sklepu ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mnie się zachciało nie wiedzieć czemu wrzucić 1kg puree z Mango (kupione na gotowo w sklepie piwowarskim) tuz przed zlaniem brzeczki  i zadaniem drożdży (FM55 Zielone Wzgórza).

 

Wg. przepisu miało być  w 1 dniu cichej ale zrobiłem po swojemu (nie wiem co mnie natchnęło) i teraz jestem ciekaw efektu.

 

Na razie drożdże dzialaja , zeżarły z 13 BLG do 6 w 3 dni ...

 

Za jakie 5-6 dni zamierzam zlać na cicha i dodać chmiel na zimno.

 


Receptura tutaj :

https://brewness.com/pl/recipe/mangolina-milkshake-ipa-17blg/view

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Przymierzam się do zatarcia pierwszego piwa z dodatkiem owoców i stawiam właśnie na mango. Będzie to American Wheat. Polecicie w 2020r które puszki w jakiej ilości zakupić na warke 10l ? 

 

 

O ile będzie to odmiana alphonso i bez dodatku cukru, wg mnie różnice nie są zauważalne pomiędzy producentami. Puszka 850g raczej zdominuje to piwo.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 5.07.2019 o 11:13, 19087_1504890515 napisał:

Mnie się zachciało nie wiedzieć czemu wrzucić 1kg puree z Mango (kupione na gotowo w sklepie piwowarskim) tuz przed zlaniem brzeczki  i zadaniem drożdży (FM55 Zielone Wzgórza).

 

Wg. przepisu miało być  w 1 dniu cichej ale zrobiłem po swojemu (nie wiem co mnie natchnęło) i teraz jestem ciekaw efektu.

 

Na razie drożdże dzialaja , zeżarły z 13 BLG do 6 w 3 dni ...

 

Za jakie 5-6 dni zamierzam zlać na cicha i dodać chmiel na zimno.

 


Receptura tutaj :

https://brewness.com/pl/recipe/mangolina-milkshake-ipa-17blg/view

I co tam, jak tam Panie kolego? Jak efekty? Planuję IPĘ z mango właśnie i też przemawia do mnie wrzut na burzliwą miast na cichą. Z tym, że mam 1,7kg i chciałem na wareczkę 10l... coś podpowiesz?

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, romanobrodi napisał:

Planuję IPĘ z mango właśnie i też przemawia do mnie wrzut na burzliwą miast na cichą

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jak ciepniesz tą pulpę na burzliwą to cały aromat pójdzie w komin razem z CO2, a i ze smaku niewiele pozostanie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 12.02.2020 o 19:18, Joosto napisał:

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jak ciepniesz tą pulpę na burzliwą to cały aromat pójdzie w komin razem z CO2, a i ze smaku niewiele pozostanie.

A więc piwko już 6 dzień na cichej, zlane do fermentora, na dnie którego najpierw wylądowała zawartość 2 puszek z pulpą. Od wczoraj dodatkowo zatopiony chmiel. Za ok 4 dni pewnie rozlew. Blg wczoraj wynosiło 1. Niżej pewnie nie zejdzie. Po burzliwej wynosiło 2,5. Po wzroście stężenia cukrów z pulpy jednak, na kilka dni fermentacja rozhulała się ponownie. Teraz już jest spokój. W smaku czuć mango, ale nie nazbyt intensywnie. Przy jednej puszce pewnie było by mizernie z aromatem.

 

Edited by romanobrodi
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

A jak łączycie chmielenie na zimno z dodatkiem owoców, chmiel się nie przykleja do drobinek przez co nie oddaje tego co ma oddać? Ja chcę dodać mrożone mango z biedronki więc owoc na pewno zawiśnie na górze

Chmiel sypany luzem, jak zwykle. Nic się z pulpą nie zbryliło - ona osiadła na dnie. Przy owocach pływających na powierzchni pewnie się poskleja - lepiej wtedy chmiel w worek i zatopić.

Ogólnie to moje piwko było orzeźwiające o wyczuwalnym smaku mango i niewielkim aromacie chmielu. Byłem raczej zadowolony z efektu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Odkopię temat. Ktoś korzystał z gotowych skoncentrowanych aromatów? Produkt firmy Amoretti, dostępny np w BA. Na pewno cenowo wychodzi drożej niż pulpa, ale nie ma problemów później z filtracją przy rozlewaniu. Ciekawe jak smakowo/zapachowo wyszłoby takie milkshake ipa z mango

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.