Skocz do zawartości

Browar domowy na Lagunie


Rekomendowane odpowiedzi

Forma papierowa zapisków co chwile się gubi więc czas na zapisywanie gdzieś w odmęcie internetu. Kilku warek brakuje w zapiskach ale nic straconego bo to i tak byłe takie se, niewarte naśladowania

 

Warka nr.

1 Witbier (receptura Doroty Chrapek z lekką modyfikacją) 13Blg

2 Imbirowe (receptura własna) 15Blg

3 Dry Stout (receptura własna) 14Blg

4 APA (receptura własna) 13Blg

5 American Stout (receptura własna) 14 Blg

6 IPA (receptura własna)

7 Polskie Ale (receptura własna) 11Blg

8 (Double)Imperial IPA 19,5 Blg

9 Milk Stout receptura od Undeath 

10 Robust Porter 15Blg receptura od Klimekpl

11 American Stout \

12 Polskie Pale Ale wiśniowe 13Blg receptura własna 

13 Karmelowy ALE

14 American Wheat 13Blg receptura od Klimekpl

15 Grodziskie receptura własna

16 APA receptura własna 11blg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier wg receptury Doroty Chrapek z małymi modyfikacjami 13 Blg - 20L

 

Zasyp:

- 2kg pilzneński

- 1kg pszeniczny

- 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

- 0,5 mąka pszenna

 

Dodatki/przyprawy:

- 20g quracao

- 15g kolendra

- 30g trawa cytrynowa

 

Drożdże:

Safbrew S-33

 

 

Zacieranie:

Na początek kleikować mąkę, potem dodać do zacieru

- 69°C

- 65°C/100min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 25g Marynka 10%aa -- 60 min

- 8g kolendry + 20 g skórka / 15min

- 30g trawy cytrynowej / 15min

 

Kolendrę zmielić w moździerzu !!!

 

Refermentacja: glukoza 6g/l

 

Dobre piwo ze zdecydowanym aromatem kolendry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Imbirowe 15Blg 21L

Zasyp:

- 5kg pilzneński

 

Drożdże:

 US-05

 

Dodatki:

- 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki

 

Zacieranie:

- 69°C zasyp

- 65°C/60min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 25g Marynka 10%aa -- 60 min

- 20g Lubelski -- 15 min

- 100g imbiru --15 min

 

 

Refermentacja:

6g/L

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dry Stout receptura własna 14Blg 22L

Zasyp:

- 3kg Pale Ale

- 1kg Monachijski

- 0,2 kg Czekoladowy

- 0,1kg Jęczmień Palony (barwiący)

- 0,3 kg Karmelowy

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

Dodatki:

- 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/60min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 28g Junga -- 60 min

- 15g Lomik -- 15 min

- 20g Marynka --5 min

 

 

Refermentacja:

7g/L

post-15018-0-29387400-1479488403_thumb.jpg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

APA receptura własna 13Blg 22L

Zasyp:

- 4kg Pale Ale

- 0,5kg Monachijski

- 0,2 kg Biscuit

- 0,2kg Cara Clair (odpowiednik Carapils)

- 0,2 kg Carabelge

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/50min

- 72°C/25min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 20g Admiral -- 60 min

- 15g Citra -- 15 min

- 20g Cascade --10 min

 

 

Chmielenie na zimno:

30g Cascade (niestety mało. Powinno się wrzucić najmniej 60g)

 

Refermentacja:

6g/L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

7 Polskie Ale (receptura własna) 11Blg

 

Zasyp:

-Pilzneński 2kg

-Pale Ale 2kg

-Karmel 30 0,2kg

-Pszeniczny 0,2kg

 

Drożdże:

s-04

 

Zacieranie:

65°C zasyp

62°C 45 min

72°C 25 min

76°C 10 min

 

Chmiel:

-Magnum 60 min/ 30g

-Lubelski 15min/ 20g

 

Refermentacja:

 

 

Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14-15°C, bez cichej. Czas pracy 5h. 

Butelkowanie przy  3 Blg

Glukoza 6g/litr

post-15018-0-33020600-1479487483_thumb.jpg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 Imperial IPA 19,5Blg

 

Zasyp:

- Pale Ale - 6kg

- Monachijski - 1kg

- Karmelowy 300 - 0,2kg

- Carabelge - 0,2 kg

 

Drożdże:

s-04 dwie saszetki

 

Zacieranie:

67°C zasyp

62°C 70 min

72°C 30 min

76°C 10 min

 

Chmiel:

-Nugget 15%aa - 60g/60min

-Sorachi Ace 12,5%aa - 25g/15min

 

Na zimno:

-Cascade - 50g

-Belma - 35g

-Sorachi Ace - 25g

 

Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14°C, bez cichej. Czas pracy 6h

 

 

post-15018-0-18697100-1479487391_thumb.jpg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Milk Stout receptura od Nieśmiertelnego

Zasyp:

- 2,2kg Pale Ale

- 1,5kg Monachijski

- 0,4 Karmel jasny 30

- 0,4 kg Karmel ciemny 300

- 0,2 kg carafa III

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/50min

- 72°C/25min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 70 min

60min - Zeus 30g

Laktoza 15min/250g + 250g pod koniec cichej po stwierdzeniu ze jednak samo 250g to za mało. Minimum Lakto do tego piwa to 500g/20l

 

 

Refermentacja:

5,7g/L

 

dezynfekcja - http://ww

post-15018-0-27365500-1480100841_thumb.jpg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robust Porter receptura od Klimka a on ma ją od Undeath'a


Zasyp:


- 3,8kg Pale Ale


- 0,5kg Monachijski


- 0,25kg chocolate (uk)


- 0,2 kg Aroma 100ebc


- 0,2 kg Biscuit


- 0,1kg barwiący


- 0,5 Crystal 160ebc


 


Drożdże:


 S-04 - jedna saszetka


 


 


Zacieranie:


- 65°C zasyp


- 63°C/45min


- 72°C/30min


- 76°C/ 10min


 


Gotowanie i chmielenie:


Northdown (uk) 50g/60min


Bramling Cross (uk) 25g/15min


 


 


Refermentacja:


g/L


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

American Stout 


Zasyp:


- 3,5kg Pale Ale


- 0,2kg chocolate (uk)


- 0,1 kg Biscuit


- 0,1kg Carafa III


- 0,2 karlmel 300 


 


Drożdże:


 S-04 - jedna saszetka


 


 


Zacieranie:


- 65°C zasyp


- 62°C/45min


- 72°C/30min


- 76°C/ 10min


 


Gotowanie i chmielenie:


Nugett - 30g/60min


Lemon Drop 20g/15min


Ahtanum 20g/10min


 


Chmielenie na Zimno 


Summit - 30g


El dorado - 30g


 


 


Refermentacja:


g/L


post-15018-0-58315300-1479488564_thumb.jpg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polskie Pale Ale z wiśniami 13Blg receptura własna


Zasyp:


- 3,6kg Pale Ale


- 0,1kg Karmel 300


- 0,54kg Pszeniczny


- 0,1kg Prażona pszenica


- 0,05kg Aroma


- 0,25kg karmel 30


 


Drożdże:


 S-04 - jedna saszetka


 


 


Zacieranie:


- 65°C zasyp


- 62°C/45min


- 72°C/30min


- 76°C/ 10min


 


Gotowanie i chmielenie:


Magnum 25g/60min


Lubelski 40g/15min


Wiśnie mrożone z hortexu 3x450g=1,35kg/15min


 


 


Refermentacja:


g/L


post-15018-0-07865000-1481720029_thumb.jpg

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Wheat 13Blg receptura od Klimekpl z modyfikacjiami


Zasyp:


- 2,5kg pszeniczny


- 2kg pilzneński


- 0,25kg Prażona Pszenica


 


Drożdże:


 US-05 - jedna saszetka


 


 


Zacieranie:


- 69°C zasyp


- 66-67°C/70min


- 72°C/20min


- 76°C/ 10min


 


Gotowanie i chmielenie:


Equinox 10g/60min


Pekko 10g/15min


ADHA 484 10g/10min


 


Chmielenie na zimno:


Pekko 30g


ADHA 484 20g


 


 


Refermentacja:


g/L


Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15 Grodziskie receptura własna

Zasyp:

- 2,5kg pszeniczny wędzony dębem

- 1kg pszeniczny

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 63-61°C/30min

- 73°C/25min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Magnum 6,4aa 30g/60min

Lubelski 15g/15min

 

 

Refermentacja:

g/L

Edytowane przez LägLer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16 APA receptura własna 11°Blg

Zasyp:

- 3kg Pale Ale Strzegom

- 1kg Pilzneński Strzegom

- 0,2 Carabelge

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 63-61°C/30min

- 73-71°C/25min

- 76°C/ 10min Wygrzew

 

Gotowanie i chmielenie:

Magnum 6,4aa 20g/60min

Citra  30g/15min

Citra 20g/5min

 

Refermentacja:

g/L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.