Jump to content

Przechmielone improwizowane black IPA ?


Mangood

Recommended Posts

Witam serdecznie,

   Właśnie popełniam swoją drugą "pół" warkę tworzoną z ekstraktu.

   Szczerze mówiąc chyba zbyt bardzo zacząłem improwizować, nie trzymając się żadnego sprawdzonego przepisu a co ważniejsze wciąż mam poważne braki w podstawowej wiedzy. Człowiek uczy się całe życie ... O ile dobrze rozszyfrowałem kalkulatory na IBU, to na przykładzie excelowego PPPP wychodzi mi 142 !!!

Czy mam się już zacząć obawiać, że w żaden sosob nie da się tego wypić?

 

Nie dysponuje jeszcze pełnym garem więc postanowiłem tym razem zrobić tylko 11 litrów.

Chciałem coś w stylu Black IPA , ciemne piwo o lekkich nutach karmelowych z dość wyraźnym amerykańskim chmieleniem ostatnio bardzo mi podeszło.

Coś ala Hopus Pokus z Pinty.

 

Co użyłem:

1,7 kg płynny ektrakt ciemny WES -  ( zbyt ciemno ?, raczej bursztynowy lub jakiś mix powinien być do takiego stylu ? )

25g- chmiel Zeus 15,7% na 60 minut

25g -chmiel Citra 13.5% na 10 minut

drożdze 5,5g S-05

Blg wyszło 13% - 11 litrów

 

Wspomnę jeszcze , że podczas warzenia/chmielenia miałem maly problem z utrzymywaniem temperatury - większość czasu oscylowała ona raczej w granicach 94 stopni niż 100

 

Jak taki skład i niższa temperatura może wpłynąć na efekt ? Czy faktycznie powinienem się spodziewać piwa z gigantyczną goryczką, czy coś z tego może jeszcze wyjść ?

 

Wcześniej planowałem dodać jeszcze coś na cichą , ale chyba nie ma co pogarszać sytuacji.

Edited by Mangood
Link to comment
Share on other sites

Witam. 

 

Piwo powinno być pijalne. Mi z kalkulatora wychodzi 100 IBU, co jeszcze przy chmieleniu Zeusem da się przeżyć. Na pewno będzie gorzko. Sypnij coś na aromat jeszcze, będzie lepsze. Jakąś Citre czy coś w ilośći 20-50 g. Co do niżesz temperatury "gotowania" to być może w mniejszej ilości odparowały z piwa złe substancje, np DMS. No, ale okaże się przy degustacji. 

 

Sam kiedyś tak dowaliłem chmielu na taką mini 5 litrową warkę, wyszło 130 IBU :) Ekstrakt nie pamiętam jaki był, ale też coś w granicach 13 blg. Piwo było z zasypem 80 % pszenicy i powiem szczerze, że było pijalne. Goryczka była bardzo wysoka. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

W ekstraktach nie ma chyba DMS, więc niższa temperatura to raczej nie problem

 

W sumie racja :) Tak jak brewkitów nie trzeba gotować. Za bardzo przyzwyczajony jestem do zacierania :P To w sumie nic się nie stanie złego z tym piwem przez niższą temp "gotowania". Izomeryzacja AK z chmielu i tak przebiega w temp. około 80 stopni i wyższej. To goryczka i tak zostanie. 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie wszystkim...

115 IBU kalkulator wskazuje jeśli dla tej Citry podam wykorzystanie 6% (gotowaie do 9 minut) a nie 15% (10-19 minut)

Dodam coś na zimno jeszcze ... i zobaczę co wyjdzie po fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

1,7 kg płynny ektrakt ciemny WES

Blg wyszło 13% - 11 litrów

Jak? Czy ten ektrakt ma 90% zawartości cukrów? Wątpię. Bardziej wiarygodne jest 11-11.5Blg

 

Czy mam się już zacząć obawiać, że w żaden sosob nie da się tego wypić?

140IBU przy 11 (a nawet 13) Blg?

Moim zdaniem nic z tego nie będzie, ale sam zobaczysz. Ja bym nie sypał nic na zimno do tego, marnowanie chmielu, ale oczywiście sam zdecydujesz.

 

Na przyszłość: kalkulatory nie gryzą.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Moje drugie piwo które warzyłem wg różnych kalkulatorów miało 130-140 IBU (jak wielu początkujących nasypałem chmielu łopatą :) )
Mi bardzo smakowało, opinie ludzi były różne. Laicy mówili, że nie da się wypić. Ludzie nazwijmy to "zaznajomieni z kraftem" itp chwalili goryczkę, albo mówili, że za duża, ale spoko, da się wypić :)

 

Co kto lubi, mi osobiście pewnie Twoje piwo by smakowało :)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli obawiasz się za dużej goryczy a jeszcze nie zabutelkowałeś możesz zwiększyć ilość cukrów nierefermentowalnych aby zrównoważyć balans w piwie. Możesz ddodać na przykład laktozy. Trzebaby wtedy zagotować roztwór laktozy z niewielką ilością wody, wygotować słoik i wieczko, wlać roztwór do słoika, poczekać aż ostygnie i dolać do fermentora.

Link to comment
Share on other sites

Z czasem goryczka będzie słabsza. Jak otworzysz piwo i będzie za bardzo goryczkowe to daj mu ze 2 miesiące poleżeć i zobaczysz jaka będzie różnica. Jakiś czas temu robiłem aipę 110ibu i w późniejszym czasie podobną na poziomie 70ibu. Niedawno otworzyłem obie z tym że ta bardziej goryczkowa była starsza o ponad miesiąc. Goryczka obu była bardzo podobna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.