fuki33 Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Hej, Mam nadzieję, że podobno tematu nie było, lecz nie znalazłem. Czy ktoś z was próbował uzyskać maksymalnie czerwone piwo z pomocą słodu Red X? Chcę uwarzyć coś na kształt niestylowego Bittera z dziką różą, maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych, dlatego chcę użyć Red X. O ile faktycznie jest on słodem jasnym jak podaje producent, bo jakoś nie potrafię ogarnąć jak kolor czerwony nie jest wytworem słodu karmelowego Na początku wymyśliłem sobie taki oto zasyp: -pale ale 25% -pszeniczny jasny 15% -carared 20% -red x 40% Czy ma on sens? Jeżeli nie, to ile dać red x i jaki tak naprawdę nadaje smak? Jeżeli będzie trzeba podam resztę receptury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 (edited) Nie odpowiem wprost, ale piłem Pataskala Red X ze Stone, ono jest chyba singlle maltem na Red X i nie było czerwone, a raczej takie między pomarańczowym, a "pomidorowym". Co do smaku słodowego nie dam rady się wypowiedzieć, bo to była ipa i wiele nie wyczułem (w sumie to dobrze ;-) ) Edited May 4, 2016 by Mates Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted May 4, 2016 Author Share Posted May 4, 2016 (edited) Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). No powiedzmy, że maksymalnie wyłączając owe 20% Innymi słowy nie chcę więcej niż 20% karmelowych. A co do palonych to możesz rozwinąć temat? Edited May 4, 2016 by fuki33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). No powiedzmy, że maksymalnie wyłączając owe 20% Innymi słowy nie chcę więcej niż 20% karmelowych. A co do palonych to możesz rozwinąć temat? To palony jęczmień odpowiedzialny jest za czerwony odcień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted May 4, 2016 Author Share Posted May 4, 2016 Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). No powiedzmy, że maksymalnie wyłączając owe 20% Innymi słowy nie chcę więcej niż 20% karmelowych. A co do palonych to możesz rozwinąć temat? To palony jęczmień odpowiedzialny jest za czerwony odcień. Nie nadaje on czasem dużej paloności? Bo tego również chciałbym uniknąć, stąd moje myśli skierowane ku Red X Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Wiem, że ktoś miał z zapiskach piwo na dużym udziale red X (o ile nie 100%) i wyszło bardzo karmelowe. Poszukaj w szukajce, albo może ta osoba się odezwie tutaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jezier Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Nie nadaje on czasem dużej paloności? Jeżeli dodasz go tylko na czas wysładzania i w takiej ilości, by nadał barwy czerwonej, a nie czarnej, to raczej nie masz się co martwić palonością. Rodzi to tylko pewne kłopoty z dobraniem odpowiedniej ilości, dlatego moim zdaniem lepszym sposobem jest zalanie garści palonego jęczmienia zimną wodą (na warkę 30L powinien wystarczyć litr), wymieszanie i odczekanie, aż woda zrobi się czarna. Potem przefiltruj to przez cokolwiek i dolewaj do zacieru (nawet podczas jego filtracji) aż do uzyskania takiego koloru, jaki Ci odpowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. Oczywiście ile dokładnie procent jęczmienia palonego dać nikt poza twoim doświadczeniem ci nie powie. To zależy od procesu, zasypu i percepcji czerwonego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. 2-3% już może dać posmaki palone, sprawdzone. Dodane 50 gram (1%) słodu palonego po wygrzewie wniosło lekki posmak palony, szczególnie wyczuwalny gdy profil chmielowy piwa lekko ustąpił. Ale co prawda to prawda, barwa piwa wyszła niepowtarzalna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Kolega crosi w swoich zapiskach ma piwo zrobione w 100% na słodzie Rex X. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. 2-3% już może dać posmaki palone, sprawdzone. Dodane 50 gram (1%) słodu palonego po wygrzewie wniosło lekki posmak palony, szczególnie wyczuwalny gdy profil chmielowy piwa lekko ustąpił. Ale co prawda to prawda, barwa piwa wyszła niepowtarzalna.Tak jak pisałem - zależy od kilku czynników.U mnie 2-3% w finiszu się tylko objawia i to mi pasuje - choc w innym zasypie czy balingu pewnie było by inaczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. Potwierdzam "uwytrawnianie" finiszu piwa z takim %-towym udziałem jęczmienia palonego. Robiłem lagera wiedeńskiego używając tylko słodu wiedeńskiego i 1,85% jęczmienia palonego: tu właśnie zauważyłem złamaną słodycz wiedeńskiego przez palony. Kolor nie był taki, jaki chciałem (brudno-czerwony) i myślę, że zejście do 1-1,25% palonego dałoby mi "ładniejszą" barwę. Wracając do pytania o RedX to myślę, że mógłby dać oczekiwaną barwę w połączeniu ze słodem melanoidowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted May 4, 2016 Author Share Posted May 4, 2016 Wielkie dzięki za podpowiedzi, jeszcze zobaczę czy zdecyduję się na próbę z Red X czy tak jak piszecie spróbuję palonego jęczmienia, w razie czego jak trzeba będzie to zrobi się dwa piwa Na pewno dam znać jak wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 [...]Na pewno dam znać jak wyszło. To jest moje ulubione zdanie tu na forum czy na na forach amerykańskich, oczywiście nikt nigdy nie daje znać ;-) FurioSan, dirk gently and ili 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 A słod bursztynowy że Strzegomia? To jest karmel? Bo u nich na stronie jest jako oddzielny słod a nie w kategorii karmelowych. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Słód Pale Ale – 4.0kgSłód Carared – 0.25kgSłód Caraamber – 0.25kgJęczmień palony – 0.06kg Najbliższe czerwieni piwo jakie zrobiłem. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 A słod bursztynowy że Strzegomia? A to nie jest przypadkiem po prostu słód amber? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Z Red X trochę się bawiłem. Największy udział w zasypie na jaki się zdecydowałem to 50% (reszta pilzneński). W założeniu Red X powinien być jak monach, ale wydaje mi się że zostawia więcej ciała i słodyczy. Kolor mnie trochę rozczarował - ten czerwony taki lekko brudny mi wychodził. Jak to ma być bitter, to patent z palonymi w małych ilościach wydaje się lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Słód Pale Ale – 4.0kg Słód Carared – 0.25kg Słód Caraamber – 0.25kg Jęczmień palony – 0.06kg Najbliższe czerwieni piwo jakie zrobiłem. I jak? Było czuć coś palonego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Palonego jako tako nie, ale nie wiem czy nie wprowadziło to pewnej wytrawności na finiszu. W każdym razie z tego co pamiętam wyszło praktycznie podręcznikowe Irish Red Ale, ale wieki temu to piwo robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.