Kastuog Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Hej Mam 2kg pale ale wedzonego bukiem samodzielnie i slod pszeniczny wedzony ale nie pamietam jaki dokladnie kupilem. Do rzeczy. Chcialbym zrobic cos z tego i jakos brakuje mi pomyslu. 1.Pojawia pytanie co mialy taKiego w sobie drozdze z Grodziska? 2. Jakie drozdze najlepiej beda sie nadawaly do wedzonki? 3. Co dorzucic do tych slodow? Moze juz nic.Czym chmielic? Chcialbym uzyskac lekkie orzezwiajace piwo z delikatna goryczka z zaznaczona wedzonoscia (cos ala lager) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msto Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Ja do grodzisza używam drożdży Fermentis S-33 i jestem z nich zadowolony, chmiel oryginalnie stosowany - Lomik. Jeśli chcesz tylko zaznaczyć wędzoność to nie dawaj 100% wędzonego. Dobrze sprawdzi się (na 20l) np 1,5 kg wędzonego pale ale i 1kg zwykłego pszenicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Do Grodziskiego S33? Skąd pewność że uzywano Lomika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msto Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Do Grodziskiego S33? Skąd pewność że uzywano Lomika? Tak. Pewności nie mam ale kilka razy o tym słyszałem i tak podaje też wiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 US-05 też się nadadzą. Polecam zmodyfikować sobie wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Cześć. Co do drożdży do grodziskiego to można sobie namnożyć z piwa grodziskiego z Grodziska Wlkp. Na etykiecie jest napisane, że jest tam "oryginalny" szczep. Na dnie butelek zawsze jest osad. Piwo jest niepasteryzowane. W sumie sam jestem w trakcie namnażania grzybów z tego piwa, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie, lekko ze słoika zalatuje kwaskiem... Po 4 dniach jest już sporo gęstwy. Zawsze można spróbować takiej metody. Poza tym piwo jest ogólnie dostępne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Skąd pewność że uzywano Lomika?Wejdź na stronę pspd i przeczytaj raport Grodziskie redivivus. Tam znajdziesz informacje o historycznym użyciu Nowotomyskiego, oraz sugerowanych alternatywach: Saaz, Lublin, Mittelfruech, Tettnanger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Lomik to to samo co Nowotomyski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 Lomik to to samo co Nowotomyski? Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 (edited) Ja wiem że nie ale widze dla wielu to to samo. Nawet na wiki sa bzdury. Jak koledzy pisza że to tradycyjny chmiel do Grodziskiego to tez nie cała prawda Edited May 4, 2016 by fafik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 4, 2016 Share Posted May 4, 2016 http://www.wiki.piwo.org/Chmiel_Hallertau_Tradition Fajny chmiel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Drożdże do grodziskiego http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm51-grodzie-debowe/ Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Drożdże do grodziskiego http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm51-grodzie-debowe/ Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Używałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.