Willow Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 Czołem! Bardzo proszę o ocenę receptur. W normalnych okolicznościach, uwarzyłbym bez pytania, ale mają to być piwa na imprezę, więc wolę nie robić eksperymentu w ciemno. Pierwszy raz będę robił FWH i chmielenie whirlpoolowe, co rodzi sporo wątpliwości co do poprawności. Slinger - Ordinary Bitter Wybicie: 20 L Zasyp: -pale ale Maris Otter: 2,6 kg -crystal 160: 100 g -pale crystal: 100 g Zacieranie: 90’ 67 st. Chmielenie: -Boadicea 30 g 60’ -East Kent Goldings 20 g 30’ Drożdże FM11 (gęstwa) Arondight - IPA Wybicie: 20 L Zasyp: -pale ale Marris Otter 4 kg -crystal 160: 0,5 kg -pszeniczny: 0,5 kg -caraamber: 300 g -carared: 300 g Zacieranie: 90’ 67 st. Chmielenie: -Challenger 50 g FWH -Sovereign 30 g 30’ -Sovereign 30 g 10’ -East Kent Goldings 30g 10’ -Sovereign 40 g 0’ -East Kent Goldings 30 g 0’ -East Kent Goldings 40 g Whirlpool (79-71°C, 15’) -Fuggles 30 g Whirlpool (79-71°C, 15’) Drożdże: FM11 (gęstwa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 Ja bym do bittera trochę więcej karmelowych sypnął, za to do IPA zdecydowanie mniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 No, tak ze 200g tego ciemniejszego,albo lepiej 300 i zrezygnować z tego jaśniejszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 A co powiecie o chmieleniu? Będzie OK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Ok, chociaż ja bym IPA chmielił na zimno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted May 8, 2016 Author Share Posted May 8, 2016 Hmmm, ponoć (angielskie) india pale ale nie są aż tak często chmielone na zimno, stąd też zamiast tego wybrałem hop stand. Co do bittera, to tam jest 7,5% karmelu - myślę, że to wystarczająco - w końcu to ordinary bitter, czyli ma być raczej rześki i wysoce pijalny. W moim ESB miałem ok. 15% i był fajny - sporo ciałka i wyczuwalna karmelowość, ale nie było to raczej piwo "sesyjne". IPA chciałem dać właśnie sporo ciała - stąd 20% karmelu. Może rzeczywiście zjadę do 15% wywalając carareda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Historycznie angielskie IPA było chmielone na zimno, a angielskie odmiany to nie dadzą Ci takiej bomby jak nowofalowe, raczej na pewno nie przechmielisz Bitter jest piwem lekkim, nawet trochę większa ilość karmelu nie zabierze mu pijalności, IPA jest dużo mocniejsze, z taką ilością karmelu będzie mocno karmelowo ale jak tego oczekujesz to ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted May 8, 2016 Author Share Posted May 8, 2016 (edited) To może po zmianach w ten sposób: Arondight - IPA Wybicie: 20 L Zasyp: -pale ale Marris Otter 4,4 kg -crystal 160: 0,4 kg -pszeniczny: 0,5 kg -caraamber: 0,3 kg Zacieranie: 90’ 67 st. Chmielenie: -Challenger 50 g FWH -Sovereign 30 g 30’ -Sovereign 30 g 10’ -East Kent Goldings 30g 10’ -Sovereign 40 g 0’ -East Kent Goldings 30 g 0’ -East Kent Goldings 40 g Whirlpool (79-71°C, 15’) -Fuggles 30 g Whirlpool (79-71°C, 15’) Drożdże: FM11 (gęstwa) Na zimno(3 dni, 16°C): 50 g East Kent Goldings + 15 g Boadicea + 15 g Fuggles. Edited May 8, 2016 by Willow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.