shobu1 Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 (edited) Witam, zabieram się do uwarzenia drugiej warki, i mój wybór padł na weizena 12 BLG. Pomyślałem, że fajnie by jakoś urozmaicić smak i na cichą dodać japońską zieloną herbatę Matcha, w formie pudru. I tu moje pytanie drodzy forumowicze, ile takie herbaty mógłbym wsypać aby nie wyszło mi całkowicie zielone piwo, a jedynie smak tej herbaty był dodatkiem. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia byłbym niezwykle wdzięczny za pomoc Edited May 9, 2016 by shobu1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Polecam najpierw wykonanie czystego stylowego weizena, co nie jest latwe (sam już uwarzylem 4 i każdy calkiem inny). A później dodatki. A jeśli chodzi i herbatę jako przyprawę to bardziej bym polecał Tobie witbiera. Igorrodz, dirk gently and shobu1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Dawałem 50g. Piwo było o profilu belgijskim. Planuje jeszcze raz zrobić podobnie ale już na neutralnych drożdżach. Taniny dawały mocno już w tym piwie - nie wiem czy czas czy ilość lepiej zmienić aby to ograniczyć. Jeśli piles matcha to w tym piwie zaraz ją byś znalazł ale jak jesteś w temacie zielony to jej nie znajdziesz. shobu1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts