zielony07 Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 Zachciało mi się Koelscha, bo byłem kiedyś w Kolonii . Nabyłem zestaw w HB, zatarłem wg. przepisu : Pilzneński 4kg, pszeniczny 0.5kg . 65 st. 30 minut, 70 st 20 minut, potem 72 stopnie i filtracja. Drożdże Safbrew S-33. Po tygodniu dość spokojnej burzliwej w 18 st. przestało bulkać, zlałem na cichą. Po kolejnym tygodniu nic się nie działo, zacząłem się przyglądać czy się klaruje. Ale się zmąciło i ruszyło pełnym gazem. Fuck ! No i tak przez 4 tygodnie. Teraz bulka okazjonalne, ale mętność widzę przeogromną. Piana na wierzchu. BLG 2, smak i zapach ok. To trwa już SIEDEM tygodni. Co robić mistrzowie ? Będzie co z tego ? Żelatynować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 Moim skromnym zdaniem: 1. pewnie dzikusy, albo jakie inne paskudztwo się wdało, 2, co to za Kölsch jeśli fermentowane w 18°C i traktowane takimi drożdżami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted May 13, 2016 Author Share Posted May 13, 2016 Cytuję : Drożdże rozsypać luźno na powierzchni schłodzonej (około 20 stopni) i napowietrzonej brzeczki. To burzliwa. Cicha : zalecana poniżej lub w okolicach 10 stopni C Piwo nie jest spaskudzone, na pewno nie będzie stylowe, aby pijalne. Oczywiście cicha była za wysoko, takie warunki były. Teraz mogę fermentować w temperaturze dowolnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 Brzmi trochę jak zakażenie - ale obaduj temat, może jakiś ciekawy wild Koelsch wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts