jka.kawa Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Witam, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam za sobą już kilka warek o tradycyjnej objętości 20l, teraz chcę przerzucić się na warzenie warek 40 litrowych. Piwo warzę wg swojej własnej receptury i tu moje pytanie. Czy ilość zasypu zwyczajnie podwajam czy muszę dokonać jakiś specjalnych obliczeń (tzn. zasyp przy 20l to ok. 5kg więc przy 40l to 10kg)? ivanvw11 and joonecky 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemoW Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Czy ilość zasypu zwyczajnie podwajam czy muszę dokonać jakiś specjalnych obliczeń (tzn. zasyp przy 20l to ok. 5kg więc przy 40l to 10kg)? Podwajasz zasyp, drożdże, chmiel, wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Na innym sprzęcie może ci wyjść inna wydajność, wtedy będziesz musiał korygowac receptury, ale to już można określic jedynie na podstawie eksperymentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMES Posted May 19, 2016 Share Posted May 19, 2016 Ja dosyć płynnie przeszedłem z warek 20 L na 40 L. Mniej więcej wychodzi podwójna ilość surowców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jka.kawa Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 Dziękuje za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts