Hopman Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Witam. Jest to mój pierwszy wpis i nie jestem pewien czy taki temat już tutaj był. Pierwszy raz zamówiłem chmiel w szyszkach i moje pytanie to: Czy podczas gotowania szyszki chmielowe muszę zatopić w jakiś sposób (a może same zatoną), czy mają pływać po powierzchni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panoramix_ Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Same nasiąkną ale możesz je też przydusić łygą piwowarską jeżeli takową posiadasz. Wersja zależy od bliżej nie pojętego widzimisię piwowara. Samych udanych warek życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted May 21, 2016 Author Share Posted May 21, 2016 Dzięki za odpowiedź! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted May 23, 2016 Share Posted May 23, 2016 To ja się podepnę Czy chmielenie na zimno szyszką można przeprowadzić w siateczce bez obciążnika? Czy wtedy szyszki też nasiąkną i utoną w piwie? Będę chmielił za kilka dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 23, 2016 Share Posted May 23, 2016 Akurat w przypadku chmielenia na zimno szyszki i granulat lubią pływać po powierzchni i dopiero po kilku dniach opadają na dno. Jeżeli chodzi o szyszkę to najlepiej ją zatopić - posiada wiele miejsc gdzie jest tlen i możesz złapać coś jak będzie pływała sobie swobodnie po powierzchni piwa. kamilg20 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Akurat w przypadku chmielenia na zimno szyszki i granulat lubią pływać po powierzchni i dopiero po kilku dniach opadają na dno. Jeżeli chodzi o szyszkę to najlepiej ją zatopić - posiada wiele miejsc gdzie jest tlen i możesz złapać coś jak będzie pływała sobie swobodnie po powierzchni piwa. Dzięki za radę. Jak duże obciążenie zastosowałbyś do 15-20 g szyszki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Do woreczka wrzucasz szklany kieliszek. Powinno starczyć aby zatopić chmiel. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka skubanczyk1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Od jakiegoś czasu zrezygnowałem z woreczków, za dużo chmielu się marnowało (zbija się w kupę, ekstrakcja nie jest taka, jak powinna). Wsypuję granulat luzem, po 2-3 dniach schładzam piwo w lodówce. Chmiel pięknie opada, zlewam piwo bez żadnych farfocli. Jeśli nie masz hopstoppera (ja nie mam), to pewnie z 1 litr stracisz w ten sposób, ale moim zdaniem warto. skubanczyk1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts