Eselchen Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 (edited) Jak wyczyścić butelki, w których leżakowało piwko i dostało infekcji ? Wystarczy jak wymyje je roztworem NaOH, wypłucze wodą, później zneutralizuje resztki zasady, które mogły pozostać, płucząc kwasem (cytrynowym). Bezpośrednio przed rozlewem wyczyszczę szczotką na wiertarce i przemyje OXI. Taki zabieg wystarczy, aby pozbyć się bakterii, grzybów i innego świństwa? Na OXI jest napisane, że nie wymaga płukania, lecz ja zawsze przepłukuje wrzątkiem. Można tak? Edited May 22, 2016 by quattro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 Na OXI jest napisane, że nie wymaga płukania, lecz ja zawsze przepłukuje wrzątkiem. Można tak? Kto bogatemu zabroni? tylko po co? Po to staramy się stosować środki niewymagające spłukiwania, aby móc olać spłukiwanie. Butelki po piwach z dzikusami czy bakteriami traktuję tak samo jak każde inne - płukanie, mycie szczotką, płukanie, odstawienie do odcieknięcia, a przed samym rozlewem dezynfekcja nadwęglanem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 22, 2016 Author Share Posted May 22, 2016 Na OXI jest napisane, że nie wymaga płukania, lecz ja zawsze przepłukuje wrzątkiem. Można tak? Kto bogatemu zabroni? tylko po co? Po to staramy się stosować środki niewymagające spłukiwania, aby móc olać spłukiwanie. Roztwór OXI jest taki śliski, jako że nie chce czekać mi się aż sprzęt wyschnie, płucze go wrzątkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 Roztwór OXI jest taki śliski, jako że nie chce czekać mi się aż sprzęt wyschnie, płucze go wrzątkiem Roztwór ma być śliski, nie musisz też czekać aż butelki wyschną. Ja co najwyżej po przepłukaniu OXI, wylewam zlewki z butelek chwile przed ich napełnieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts