Jump to content

Chmieliny w fermentorze


Dareios

Recommended Posts

Witam.

 

Uwarzyłem wczoraj coś na kształt AIPA. Zazwyczaj nie dekantuję brzeczki wężykiem tylko czekam, aż chmieliny osiądą na dno i z gara przelewam do fermentora z wysokości w miarę klarowną brzeczkę. 

 

Wczoraj jednak chyba przy przelewaniu za bardzo poruszyłem garem i sporo chmielin dostało się do fermentora (pierwszy raz robiłem mocno chmielone piwo). Jakieś 2-3 cm na dole to osad z chmielin. Zadałem uwodnione drożdże US-05 o godzinie 22. 

 

Dzisiaj widzę, że fermentacja niby ruszyła, ale znacznie wolniej niż miało to miejsce wcześniej. Piana nie chce się za bardzo tworzyć, bulkanie też jakieś niemrawe choć przyspiesza. 

 

Jest sens to jeszcze teraz zdekantować i przelać bez osadów do drugiego fermentora czy zostawić to tak jak jest? Wiem, że niektórzy w ogóle całą zawartość gara przelewają na burzliwą i piwa wychodzą, tylko jakoś po 10 godzinach jestem przyzwyczajony do innego widoku. 

Edited by Dareios
Link to comment
Share on other sites

Witam. 

Nie ma sensu już przelewać po zadaniu drożdży. Piwko wyjdzie. Tylko trochę gorzej ze zbieraniem gęstwy. 

Robisz whirpool? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.