Stefek Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Chciałbym zrobić Berliner Weisse lub jakieś inne kwaśne piwo ale na lambica oraz trwającą rok fermentacje nie mam czasu i warunków.Myślałem żeby wraz z dodaniem drożdży wrzucić parę tabletek zawierających bakterie kwasu mlekowego(link na dole). Czy ktoś ma takie doświadczenia lub może zaproponować inne rozwiązanie?https://inventfarm.pl/sklep,produkt,lacto-farm-10-kaps?gclid=Cj0KEQjw94-6BRDkk568hcyg3-YBEiQAnmuwkpB2M1H9Fp6bPxAhGjpZhvBsXAlGf897HheEAI1KZg8aAtyM8P8HAQ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Ja mogę Ci zaproponować obejrzenie tego: camilos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Robię obecnie Gose na probiotyku w taki sposób: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-71?do=findComment&comment=399172 niedługo pójdzie na klarowanie do lodówki i rozlew to więcej się wypowiem. Przed gotowaniem był mocno zakwaszony przez probiotyk. Robiłem też coś takiego: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-60?do=findComment&comment=365207 i Zdecydowanie w Wersji A lepszy smak i aromat Więc na spokojnie możesz coś podobnego zaplanować. Stefek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Teoria mówi, że lepiej unikać bifidobakterii ze względu na wytwarzany przez nie kw. octowy, chociaż narzekania na blendy z nimi, które słyszałem od piwowarów dotyczyły raczej tego, że coś innego się spierdzieliło. Osobiście wolę używać jednoskładnikowych probiotyków, bo łatwiej mi dobrać właściwą temp. kwaszenia (sanprobi - plantarum, biotyk - casei, chociaż warto sprawdzić ten drugi przed zakupem bo wiem, że są też wieloskładnikowe), zawsze z bakterii robię starter, brzeczki (starterowej też) nie chmielę wcale lub symbolicznie. Stefek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Ponoć niezłe efekt daje dolany kwas mlekowy przy rozlewie piwa. Zamierzam właśnie w taki sposób zakwasic mojego BW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 niezłe, choc o kwaśności z dodatku kwasu mówi się że jest "jednowymiarowa". Ja dodałem do Gose 0,7 ml/butelka i kwaśność jest OK, choć oczekiwałem większej. Przy 1/ml na 0,5L pojawiają się już podobno syntetyczne posmaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 niezłe, choc o kwaśności z dodatku kwasu mówi się że jest "jednowymiarowa". Ja dodałem do Gose 0,7 ml/butelka i kwaśność jest OK, choć oczekiwałem większej. Przy 1/ml na 0,5L pojawiają się już podobno syntetyczne posmaki. Dałem 3,4ml/0,5l. Nie ma żadnych syntetycznych posmaków. needmorehops 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Też dałem 2 ml do butelki z Saisonem kwas mlekowy, kwaśność spora, syntetycznego posmaku i aromatu brak, lecz ta kwaśność i tak wydawała mi się sztuczna. Wydaje mi się że naturalna produkowana przez bakterie ma wpływ na aromat i ogólny proces fermentacji piwa i jego starzenia. Te saisony, do których dodałem kwas mlekowy nie były też do końca dla mnie tak smaczne jak te bez... Nie do wszystkich piw to pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 (edited) A no. Sztuczna to może nie, ale właśnie taka jednowymiarowa. Zobaczę jeszcze jak wyjdzie wersja z owocami. Jak się sporo w piwie dzieje, a kwaśność ma być tylko uzupełniająca, to wydaje mi się, że może się to nawet sprawdzić. W takim Berlinerze, gdzie chodzi w zasadzie tylko o tę kwaśność efekt taki sobie. Edited May 26, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Zróbcie sobie coś w deseń kwaśnego wita,bardzo fajna rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts