maryna_bw Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Witam, Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 (edited) Witam, Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? ~3 miesiące przed rozlewem dodaj do balona, młody lambic powinien wtedy mieć około ~7 miesięcy. Opłukane wodą, nie drylowane w całości. Najlepiej 1kg na 3-4l piwa. Temperatura najlepiej w okolicach 19-21°C po dodaniu wiśni. Jak bakterie dobiorą się przez skórkę, to fermentacja ruszy. Ja burzliwą robiłem na zwykłych drożdżach, na cichą dodałem kulturę lambickową, więc osadu nie miałem dużo. Dodaj do całości, przed rozlewem przelej i zostaw na kilka dni w niskiej temp. wyklaruje się i wtedy butelkuj. 2-2,5g/1l Edited May 25, 2016 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
maryna_bw Posted May 26, 2016 Author Share Posted May 26, 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 (edited) Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Bez tytułu.jpg WP_20160509_001.jpg Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie Poczekaj na owoce i będzie ok. Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak. Edited May 26, 2016 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
maryna_bw Posted September 23, 2016 Author Share Posted September 23, 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Bez tytułu.jpg WP_20160509_001.jpg Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie Poczekaj na owoce i będzie ok. Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak. Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Bez tytułu.jpg WP_20160509_001.jpg Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie Poczekaj na owoce i będzie ok. Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak. Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ?? Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem Nie pamiętam. Ale raczej na 90% nie dodawałem. Poszukaj u mnie w zapiskach. Warka 100. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now