Jump to content

Mętne piwo, dużo osadu w butelce


Recommended Posts

 

 

Skoro fermentacja cicha jest zbędna to dlaczego duże browary ją stosują?

1, fermentacja cicha występuje bez względu na to czy chcemy czy nie : :smilies: więc nie może być zbędna

(to etap fermentacji, a nie fakt przelania piwa znad drożdży)

2. w browarach obowiązują inne reżimy i raczej spuszcza się gęstwę niż zlewa znad niej (choćby po to żeby mieć i wykorzystać gęstwę)

Link to comment
Share on other sites

 

Skoro fermentacja cicha jest zbędna to dlaczego duże browary ją stosują?

1, fermentacja cicha występuje bez względu na to czy chcemy czy nie : :smilies: więc nie może być zbędna

(to etap fermentacji, a nie fakt przelania piwa znad drożdży)

2. w browarach obowiązują inne reżimy i raczej spuszcza się gęstwę niż zlewa znad niej (choćby po to żeby mieć i wykorzystać gęstwę)

 

ad1

jak można rozpoznać że zakończyła się fermentacja burzliwa i rozpoczęła cicha?

 

ad2

Spuszcza się gęstwę jak jest stożek, ale sa browary co zlewają do leżaka. I moim zdaniem można to nazwać cichą.

Link to comment
Share on other sites

 

 

jak można rozpoznać że zakończyła się fermentacja burzliwa i rozpoczęła cicha?

no nie jest to łatwe :( zwłąszcze, że jest to raczej sztuczny podział całej fermentacji na burzliwą i cichą.

Generalnie można przyjąć, że fermentacja burzliwa kończy się w czasie gdy opada piana.

 

 

Spuszcza się gęstwę jak jest stożek, ale sa browary co zlewają do leżaka. I moim zdaniem można to nazwać cichą.

Dla Twoich potrzeb to sobie możesz nazywać co chcesz jak chcesz bo puki co żyjemy w wolnym kraju,

ale co innego gdy zadajesz pytanie i oczekujesz odpowiedzi to:

1. fajnie żeby Cie rozumiano

2. inni szukający odpowiedzi na podobny temat też to będą czytać i szkoda żeby musieli rozwiązywać rebusy i używać szklanej kuli.

Link to comment
Share on other sites

Stworzyłem burzę, obiecuję, że nie wznowię gadki na temat fermentacji cichej, tak mi dopomóż... :P 
Dr2 ma rację. Nie ma co pisać jak jest według nas, tylko jak jest naprawdę :) wiem, że wielu z Was ma większe doświadczenie ode mnie i przydają się takie tematy, by rozwiać pewne wątpliwości i dobrze, że ci bardziej doświadczeni mają wciąż cierpliwość, by nam odpowiadać. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dr2 ma rację.

Spokojnie, mam czy nie mam to inna sprawa, a i tak jeszcze pierdylion razy nie jeden będzie mylił pojęcia i idąc w zaparte swoje rację popierał będzie najlepszym/niepodważalnym argumentem "przeczytałem w internecie" :facepalm:

I dlatego, żeby ktoś nie czytał "w internecie" bzdur należy dbać o to by opisywać wszystko raczej ściśle i zgodnie z przyjętymi konwencjami.

Link to comment
Share on other sites

Spuszcza się gęstwę jak jest stożek, ale sa browary co zlewają do leżaka. I moim zdaniem można to nazwać cichą.

Bo muszą jakoś leżakować piwo, żeby się ułożyło. W domu butelkujesz i możesz sobie zostawić w butelkach na pół roku albo dłużej. Jak to widzisz w browarze? Gdzie te butelki by stały? Poza tym browar chce jak najszybciej zwolnić tank fermentacyjny.

Link to comment
Share on other sites

Mam małe pytanko odnośnie klarowania - czy do piwa nadaje się taki środek : Turbo Klar ?

Sprzedający go informują,że jest on do klarowania destylatów,win oraz piwa.

Czy ktoś z was stosował ten wynalazek ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.